En Sıcak Konular

Latin Amerika’da savaş tamtamları!

4 Mart 2008 09:35 tsi
Latin Amerika’da savaş tamtamları! Kolombiya’nın Ekvador’a sınır ötesi harekât düzenleyerek Marksist gerilla örgütü FARC’ın iki numaralı adamını öldürmesi üzerine Venezuela ve Ekvador, Kolombiya’daki büyükelçilerini çekerek sınıra askeri yığınak yaptı.

Kolombiya’nın Ekvador topraklarında bir operasyon düzenleyerek Marksist örgüt Kolombiya Silahlı Devrimci Güçleri’nin (FARC) iki numaralı adamı ve sözcüsü Raul Reyes’i öldürmesi Güney Amerika’da son yılların en büyük gerilimine neden oldu; Kolombiya, Ekvador ve Venezuela’yı çatışmanın eşiğine getirdi. Ekvador ve Venezuela, Kolombiya ile olan sınırlarına asker yığarken, her iki ülke de Kolombiyalı diplomatları sınırdışı etti.

Reyes’in Ekvador sınırları içinde öldürülmesine en sert tepki FARC’ın elindeki rehinelerin serbest bırakılması için arabuluculuk yapan Venezuela’nın solcu Devlet Başkanı Hugo Chavez’den geldi. Chavez, “Alo Başkan” adlı haftalık televizyon programındaki konuşmasında, Savunma Bakanı’na acilen Kolombiya sınırına 10 tabur gönderilmesini istediğini, bunların tank taburu olacağını söyledi. 

Hakaret etti

Chavez, “Gerçek bir devrimci olan Raul Reyes’e saygılarımızı sunuyoruz” dediği konuşmasında, Reyes’in öldürülmesini, soğukkanlılıkla hesaplanmış korkakça bir cinayet olarak nitelendirdi.

Kolombiya liderine sert sözler de yönelten Chavez, “O bir suçlu” dediği Uribe hakkında “yalancı, mafya patronu, uyuşturucu hükümetine ve ABD’nin dalkavuğu olan hükümete liderlik eden milis” gibi ifadeler kullandı.

Chavez, ayrıca Kolombiya’nın Ekvador’a müdahale ederek bu ülkenin egemenlik haklarını ihlal ettiğini belirtti. Chavez, FARC gerillalarının elindeki rehinelerin serbest bırakılması için FARC ile Kolombiya hükümeti arasında arabuluculuk yapıyordu. Uribe, Chavez’in bu misyonunu kasım ayında engellemişti. Bu olayın ardından Venezuela ve Kolombiya arasında diplomatik kriz çıkmıştı.

Venezuela’nın ardından Ekvador da Kolombiya sınırına asker yığdı. Ekvador Devlet Başkanı Rafale Correa, askerlerin Kolombiya sınırına gönderildiğini ve Kolombiya büyükelçisinin ülkeden sınır dışı edildiğini bildirdi.      

Correa, Uribe’nin kendisine baskın hakkında bilgi verdiğini, ancak yanılttığını söylemişti. Hava sahalarının ihlal edildiğini açıklayan Correa, Kolombiya Büyükelçisi’ni geri çağırmıştı.

ABD’nin müttefiki Kolombiya hükümeti, Ekvador’un ulusal egemenliğinin ihlal edildiği iddialarına karşı çıktı ve operasyonun sınırın karşı tarafından açılan ateşe bir cevap verme niteliğinde olduğunu savundu.     


Kolombiya’nın sınır ötesi operasyonunda Reyes’in yanı sıra 16 FARC militanı öldürüldü.

 

 

FARC’ın öldürülen iki numaralı adamı Paul Reyes, 2001’de Kolombiya’nın Los Pozos bölgesinde Reuters’a demeç verirken (ortada) ve 14 Şubat 2000’de Papa 2. John Paul ile görüşmek için geldiği Vatikan’da görülüyor. Reyes’in cesedi Bogota’da gazetecilere gösterildi


milliyet



Bu haber 360 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,847 µs