AKP'ye karşı 'İmam Ordusu' | " /> AKP'ye karşı 'İmam Ordusu' | "/>

En Sıcak Konular

AKP'ye karşı 'İmam Ordusu'

4 Mart 2008 09:25 tsi
AKP'ye karşı 'İmam Ordusu' AK Parti'nin doğu ve güneydoğuda güç kazanması üzerine telaşa kapılan PKK, kurduğu "İmamlar Birliği" ile tabanının AK Parti'ye kaymasını önlemeye çalışıyor. PKK'nın imam ordusu, 'Kürt İslam Devleti'ni kuracağız' propagandası yapıyor.

TSK'nın sınırötesi operasyonlarında büyük darbe yiyen PKK dine sarıldı. PKK'nın örgüt içinde gönderdiği mesajlarda daha önceden verilen talimatlar doğrultusunda sınırötesi operasyonlarda öldürülen teröristlerin ailelerine "İmamlar Birliği" ziyaretler yapıyor.

Kuruluş aşamasında yola çıktığı söylemlerin iflası ile birlikte PKK'nın giderek popülist uygulamalar yaptığı istihbarat raporlarına girdi. Bölge halkının İslam dinine bağlılığından faydalanmak amacıyla oluşturduğu "İmamlar Birliği" aracılığı ile örgüt tabanını genişletmek ve Hizbullah ve AKP'ye kayışı önlemeyi amaçlıyor.

Bu birim, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yaptığı gibi hutbe hazırlıyor, kendi atadığı fahri imamlar aracılığıyla camilerde okunmasını sağlamaya çalışıyor. Yaptığı yasadışı gösterilerde halkın dine olan bağlılığını 'İmamları' kullanarak kendisine kanalize etmeye çalışıyor.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın, bölücü örgüt PKK'nın "işbirlikçileri" arasında muhtar ve imamların olduğunu açıklamasından sonra, güvenlik birimleri de muhtar ve imamların karıştığı olayları Genelkurmay Başkanlığı'na bildirmeye başladı. PKK lehine çalışan imamların kendi aralarında da "Kürdistan İmamlar Birliği" adı altında örgütlendikleri istihbarat birimleri tarafından saptandı. Sözde din görevlilerinin, halkı güvenlik güçleri aleyhine kışkırtmakla kalmayıp, bazı eylemlerde bizzat yer aldıkları da saptandı.

ÖLDÜRÜLEN PKK'LILARIN AİLELERİNE ZİYARET
PKK'lı imamların özellikle örgütün güvenlik güçleriyle girdikleri çatışmada öldürülen militanlarının ailelerine karşı başsağlığı ziyaretlerinde bulundukları ve öldürülen PKK'lıların şehit oldukları yolunda telkinde bulundukları belirtiliyor. PKK'nın bu şekilde yediği darbelerden dolayı örgütte dağılmayı önlemeye çalıştığı ve öldürülen PKK'lıların ailelerine yaptırdığı ziyaretlerle hem bölgedeki dini duyguları sömürdüğü, hem de bu şekilde örgütten kopmaların önüne geçmeyi amaçlatığı da belirtiliyor. PKK'nın 'İmamlar Birliği'ni özellikle yerel seçimlerde kullanarak AKP'ye verilecek oyların önünü kesmeyi de amaçlıyor.

HUTBELERDE PKK'YA ÖVGÜ
İstihbarat kaynaklarına göre İmamların aslında gerçek imam olmadıkları, çoğunun imamlıkla ilgisinin de bulunmadığı belirtildi. Örgüt adına propaganda yapan sözde imamların örgütün cephe örgütünde yer alan elemanları oldukları tespit edildi. DTP'nin geçtiğimiz hafta Diyarbakır'da yaptığı 'sınırötesi harekatı' protesto için yaptığı açıklamada elinde Kuranı Kerim'le propaganda yaptığı için tutuklanan emekli imam gibi birçok imamın bu çalışma içinde oldukları belirtildi. 

Polisin yaptığı istihbarat çalışmalarında bu bölgede görev yapan bazı imamların, dini kullanıp, halkı güvenlik güçleri aleyhine kışkırtarak, PKK'nın eylemlerini hutbelerinde övücü konuşmalar yaptığı da belirlendi.

32 İMAM ŞEHİT
Güneydoğu'da görev yapan ve Kürt kökenli olmayan imamların tehdit edildiğini, yöreden ayrılmasının istendiğini kaydeden yetkili, bu tehditlerin de imamlar üzerinde etkili olduğunu söylediler. Güneydoğu'da bugüne kadar 32 din görevlisinin şehit edildiğini kaydeden Diyanet yetkilileri de, mümkün olduğu ölçüde imamsız cami bırakmama çabası içinde olduklarını bildirdiler.

İMAMLAR BİRLİĞİ
PKK'nın, son yıllarda dini söylemlere de ağırlık verdiğini kaydeden Emniyet yetkilisi, "Örgüt, bünyesinde 'Kürdistan İmamlar Birliği' adlı bir birim oluşturdu. Bu birim, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yaptığı gibi hutbe hazırlıyor, fahri imamlar aracılığıyla bunların camilerde okunmasını sağlamaya çalışıyorlar" dedi.

PKK, son yıllarda başta imamlar olmak üzere din adamlarına yönelik sistemli bir çalışma yürütüyor. Çoğunu tehdit ediyor ve görev yapmasını engelliyor. Özellikle öldürülen PKK'lıların cenaze namazını kıldırmayan imamlara yönelik tehditler ölüm noktasına kadar ulaşıyor.PKK sadece tehditle yetinmiyor. Kendi imam kadrosunu da kuruyor. Maliye Bakanlığı'nın yeterli kadroyu bir türlü çıkarmayışı sonucu, bölgede birçok camide kadrolu imam bulunmuyor. Diyanet Işleri'nin atama yapamadığı camilere PKK kendi imamlarını atıyor.

PKK KENDİ İMAMLARINA MAAŞ VERİYOR
İstihbarat birimlerinden alınan bilgiye göre PKK bölgede işsiz olan imam hatip lisesi mezunu genç insanlardan bazılarına cübbe giydiriyor ve cüzi miktarda da olsa düzenli maaş ödüyor.Kimi istihbarat raporlarına göre bölgede 15 bine yakın imam kadrosu var. Bunların büyük çoğunluğu boş bulunuyor.

CAMİDE İSLAM DEVLETİ KURACAĞIZ PROBAGANDASI YAPIYORLAR
Son dönemde bölgedeki camilerde "imam kıyafeti" ile propaganda yapan PKK'lıların sayısında büyük bir artış görülmesi üzerine Diyanet Işleri Başkanlığı'nın Genelkurmay'dan yardım istediği öğrenildi.

Emniyet ve askeri istihbaratın, "PKK'lıların camilerde 'Dinsiz, Laik Türkiye Cumhuriyeti'ni yıkıp Kürt Islam Devleti'ni kuracağız. TC dine çok önem veriyorsa, niye kaymakam, jandarma komutanı, devletin temsilcileri camiye gelmiyor? Askeriyede namaz kılanları, dini kitap okuyanları, karısının başı kapalı olanları adım adım takip ettirip, atıyorlar. Atmadıklarını da ölsünler diye bizimle savaşmaya gönderiyorlar' temalarını işlediklerini" raporlara geçti.

PKK'LI İMAMLAR ORDUSU
PKK, bölgede çalışmalarını hızlandırarak bir "imamlar ordusu" kurmuş bulunuyor. Resmi adı Kürdistan Dindarlar Birliği olan örgütün başkanlığını Abdurrahman Dürre isimli bir din adamı yapıyor. Abdurrahman Dürre aslında, medrese eğitimi almış ve sonradan Diyanet Işleri'ne girerek çalışmaya başlamış bir hoca.

Abdurrahman Dürre, 21.10.1971 yılında Digor Müftüsü iken bu görevden, gelen yoğun şikayetler üzerine, alınıyor. Daha sonra Samsun'un Alaçam ilçesine müftü olarak atanıyor. Dürre, Alaçam Müftülüğü'nden 1978 yılında emekli oluyor. Daha sonra Kürtçe Kur'an üzerine çalışıyor. Kur'an-ı Kürtçe yazan Abdullah Varlı ile birlikte şimdi Kürdistan Dindarlar Birliği'nde PKK için propaganda yapıyor.

"Kürt Parlamento üyesi" de olan Abdurrahman Dürre, kapatılan DEP'in Genel Başkanı Yaşar Kaya ile birlikte bu yılın 1999 yıllarında Atina'da görüldü. Kaya ile Dürre birlikte Atina'nın ortasında bulunan Meçhul Asker Anıtı'na çelenk koydular ve Yunanlı yetkililerle görüşmelerde bulundular. PKK'nın dini propaganda sorumlusu olan Dürre, Almanya'da ikamet ediyor.

PKK'nın "Din ağırlıklı faaliyetlerinin" temel kaynağını Abdullah Öcalan imzasını taşıyan "Din Sorununa Devrimci Yaklaşım" adlı 124 sayfalık kitabın oluşturduğu biliniyor. Öcalan, "Dinin kullanılması" tezini, "Dinin devrime karşı tehlikeli bir biçimde kullanılmasını engellemek ve Islamiyet'i devrim hizmetinde iyi bir işleve kavuşturmak ve tüm işbirlikçilerine karşı ustaca çıkarmak gerekir. Bu yaklaşım halk savaşımızın daha da hız kazanmasına, dolayısıyla başarıya gitmesine yolaçabilecektir şeklinde ifade ediyor.

"Askeri kaynaklar tarafından hazırlanan "PKK Hedef Kitleleri ve Propaganda Temaları" başlıklı bir çalışmada da PKK'nın dini propaganda faaliyetlerinin Kürdistan Islam Partisi (PIK), Kürdistan Imamlar Birliği, Kürdistan Yurtsever Imamlar Birliği, ERNK Imamlar Birliği ve Kürdistan Yurtsever Din Alimleri Birliği aracılığıyla yürütüldüğü anlatılıyor."

Gazeteport



Bu haber 605 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,363 µs