En Sıcak Konular

İslam karşıtı film, NATO'yu ayağa kaldırdı!

4 Mart 2008 08:23 tsi
İslam karşıtı film, NATO'yu ayağa kaldırdı! Hollanda'da aşırı sağcı milletvekili Geert Wilders'in çektiği, Kur'an-ı Kerim'i cinayet için esin kaynağı olarak gösteren İslam karşıtı film, Amsterdam yönetiminin yanı sıra NATO'yu da ayağa kaldırdı.

Kur'an-ı Kerim'i cinayet için esin kaynağı olarak gösteren filmin yayınlanması durumunda, bunun Afganistan'daki birliklere zarar vereceğinden korkan ittifak, Afgan halkıyla karşı karşıya gelmekten de endişe ediyor. Bu ay içinde yayınlanması planlanan 15 dakikalık 'Fitne' adlı kısa filmin, Afganistan'da protesto edilmesinden sonra konuyu değerlendiren NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer uyardı: "Film yüzünden NATO askerlerinin kendilerini ateş altında bulmalarından endişe ediyorum. Bunu söyleme ihtiyacı hissediyorum."

Mezar-ı Şerif kentinde önceki gün gerçekleştirilen protesto gösterisi de, NATO'nun endişelerinin yersiz olmadığını ortaya koydu. Filme tepki gösteren bir grup Afgan, NATO gücü içinde görev alan Hollandalı askerlerin ülkeden ayrılmasını istedi; aksi takdirde protesto gösterilerini daha da artıracakları uyarısında bulundu. Taliban yönetiminin 2001'de ABD öncülüğündeki güçler tarafından devrildiği ülkede, 50 bin yabancı asker bulunuyor. Ancak NATO ve Afgan güçlerine rağmen ülkede son iki yıldır şiddetin tırmandığı, 11 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği bildiriliyor. ABD, özellikle şiddet olaylarının yoğun olduğu ülkenin güneyine takviye muharip birlik gönderilmesini talep ediyor. Türkiye'nin de uluslararası barış gücü ISAF bünyesinde askerleri var; ancak Afganistan'daki Türk askerleri muharip gücü olarak görev yapmıyor.

Hollanda hükümetinin de Kur'an'ı yeren Fitne filminin, ülke çıkarlarına zarar vereceği endişesiyle yayınlanmasını önlemek için çalışma yaptığı bildirildi. Hollanda'da yayın yapan Telegraaf gazetesi, hükümete yakın kaynaklara dayandırdığı haberinde, hukukçuların, filmi yasaklamak için yasal zemin olup olmadığına baktığını yazdı. Hollanda hükümeti haberi yalanlamazken, Başbakan Jan Peter Balkenende, filmin yayınlanması halinde hem Hollanda'nın uluslararası alandaki imajının, hem dış ticaretin ve yurtdışındaki vatandaşlarının zarar görebileceği uyarısında bulunarak Wilders'ı sorumlu davranmaya davet etti. Balkenende önceki gün yaptığı açıklamada "Konu daha çok Hollanda'nın yurtdışındaki vatandaşları ile ticari kurumların güvenlikleriyle alakalı. Buna bağlı olarak Afganistan'da görev yapan askerlerin güvenlikleri de söz konusu. Hep insanların geniş özgürlükleri olduğunu söylüyoruz. Ama özgürlükler sorumlu bir şekilde kullanılmalı." dedi. Hükümet ve iş çevrelerinin dile getirdiği kaygılara diğer siyasi partiler ile halkın büyük bir çoğunluğu da destek verdi. Kamuoyu yoklamaları, halkın yarısından fazlasının hükümete hak verdiğini ortaya koydu. Liberal Parti ile Yeşil Sol parti liderleri de başbakana katıldıklarını açıkladı.

Wilders, uyarılara aldırmıyor

Fitne'nin martta ya televizyonda ya da internet ortamında yayınlanacağını bir kez daha dile getiren Geert Wilders ise Başbakan'a tepki gösterdi. Hükümeti İslam'a teslim olmakla suçlayan Wilders, kendisinin böyle bir şey yapmayacağını kaydetti. Aşırı sağcı politikacı, daha önce, Nazi lideri Adolf Hitler'in "Kavgam" adlı kitabına benzettiği Kur'an'ın yasaklanmasını istemişti.
 
zaman



Bu haber 274 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,737 µs