En Sıcak Konular

PKK'lılara affın sınırını açıkladı!

3 Mart 2008 21:30 tsi
PKK'lılara affın sınırını açıkladı!
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, PKK'lılara yönelik affın sınırlarını çizdi. Bakan Çiçek ayrıca, İsrail'in yaptığı operasyona da tepki gösterdi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, iktidara geldikleri 18 Kasım 2002'den beri PKK'lıları dağdan indirmek lafları geçmeksizin, genel hizmet anlayışı içinde önemli çalışmalar yaptıklarını belirterek, "Bizim teröristi dağdan indirmek adına özel paket açıklamamızı kimse beklemesin." dedi.

Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında açıklama yaptı.

Çiçek, Türkiye'de bugüne kadar TCK 221'le düzenlenen hususları 8 defa özel yasa ile düzenlendiğini, bu düzenlemelerinde güvenlik birimlerinin talepleri sonucunda gündeme geldiğini kaydetti. "Türkiye sebebi ne olursa olsun birtakım insanların yanlış yollara sapmaması için adına şu veya bu denilen düzenlemeler yapmıştır." diyen Çiçek, bu düzenlemelerden yararlananların önemli bir kısmının da örgütlere tekrar katılmadığının ortaya çıktığını kaydetti. Örgüt denilince akla sadece etnik terör örgütünün gelmemesini isteyen Çiçek, "Her defasında da bu yasanın çıkarılması bir kısım zorlukları da beraberinde getirmektedir. Bir tarafta insanlar çocuklarını yakınlarını kaybetmiştir. Bir kısım insanımız gazi olmuştur, önemli hayati organlarını kaybetmiştir. İki de bir Türkiye'nin bu sıkıntılara girmesi arzu edilmemiştir. Buna benzer düzenlemeler başka ülkelerde de vardır." diye konuştu.

"ÖRGÜT ELEMANLARIN YASADAN FAYDALANMASI ENGELLİYOR"

İkide bir özel yasa çıkarmak suretiyle Türkiye'de gerginliğe meydan vermemek, toplum barışını zedelememek adına TCK'nın 221. maddesinin düzenlendiğini vurgulayan Çiçek, "Örgütlü suçların tümü olarak devletin daha etkili bir mücadele yapabilmesi ve yol yakınken herkesin dönebilmesi bakımından kapsamlı bir düzenleme getirmiştir. 221 madde yeteri kadar örgüt tarafından bilinmemektedir. Örgütün yönetim kadroları kendilerini kurtaracak bir çözüm söz konsu olmadığı zaman diğer örgüt üyelerini baskı altında tutmaktadır. Bu yasadan istifade imkanı ortadan kalkmaktadır. Çocukları şu veya bu şekilde dağa çıkmış olanlar, çocuklarıyla biraz daha yakından ilgilenmeli, ceza kanunun getirdiği bu imkandan istifade etmelidir, edebilmelidir." dedi.

Teröre karşı "Yeni bir paket uygulama söz konusu olacak mı? " yönündeki soruyu ise Çiçek, şöyle yanıt verdi: "18 Kasım 2002'den beri yaptığımız çalışmaların önemli bir kısmı Terörle bağlantılı, teröristi dağdan indirmek lafları geçmeksiniz, genel hizmet anlayışı içinde bunları yapıyoruz. Böylesine ayırıcı, somut hale getirerek yasa çıkarmak anlayışı tam da terör örgütünün propangandasını yaptırır. Biz böyle bir yanlış içinde olamayız, yapamayız, böyle bir çalışmamız da yok. Eğer işsizlik nedeniyle insanlar terörist oluyorsa, GAP projesi 3.8 milyon kişiye iş anlamına gelir. İnsanlar bu nedenle bu yola gidiyorsa bizim yapmak istediğimiz iş budur. O bölgede en güçlü olan parti AK Parti'dir. Bizim teröristi dağdan indirmek adına özel paket açıklamamızı kimse beklemesin. Bu doğru bir şey değildir. Aksi halde terör örgütü, ben olmasaydım, bu düzenlemeler yapılmayacaktı, bu yollar yapılmayacaktı der. Devlete millete haksızlık olur. Birçok çalışmayı yaptık, yapıyoruz. Hedef demokratik standartların yükseltilmesi, ekonomik standartların artırılmasıdır."

İSRAİL'İN OPERASYONU

Bu çerçevede İsrail'in Gazze'ye yönelik operasyonlarının değerlendirildiğini ifade eden bakan Çiçek, operasyonlarda 100'ün üzerinde Filistinlinin öldüğünü söyledi.

Türkiye olarak bu gelişmelerden büyük endişe ve üzüntü duyulduğunu ifade eden Çiçek, Gazze'nin ''küçücük bir yer'' olduğunu ve 1.5 milyona yakın nüfusun burada yaşadığını anlattı.

Gazze'nin, belki de nüfus yoğunluğu açısından dünyadaki yerleşim birimleri içinde en önde gelen yerlerden biri olduğunu kaydeden Çiçek, şöyle konuştu:
''Dolayısıyla insanların üst üste yaşadığı yerde, sivil yerleşim yerlerinin bombalanması hiçbir şekilde kabul edilemez. Çünkü böyle bir bombalama söz konusu olduğunda ister istemez masum birçok insanın, genç, kadın, çocuk, hayatını kaybedeceği ortadadır. Dolayısıyla hiç bir gerekçe ile sivil yerleşim yerlerinin bombalanmasını Türkiye olarak kabul etmiyoruz.

İsrail'in orantısız ve aşırı güç kullanması ve bunlardan sivillerin de zarar görmüş olması, bu söylediklerimizin ne kadar haklı olduğunu göstermektedir.

Hedef gözetmeksizin bir sindirme, toplu cezalandırma harekatı şeklini alan İsrail'in bu operasyonunu doğru bulmuyoruz. Sayın Başbakanımız da bir değerlendirme yapmıştır."

8 TIR GÖNDERİLDİ

Türkiye olarak bu konuda gerekli adımı attıklarını ve bölgeye 8 TIR'dan oluşan zaruri ihtiyaç malzemelerini içeren yardım konvoyu gönderildiğini belirten Çiçek, ''Ancak bunların bir kısmı, gümrüklerde bürokratik işlemler veya başka nedenlerle, bilemediğimiz sebeplerle henüz ihtiyaç sahiplerine ulaşamamıştır. Ayrıca Türkiye'nin 3 yıllık süre içinde bu konuların çözümüne katkı sağlamak amacıyla 150 milyon dolarlık bir taahhüdü de söz konusudur'' dedi.

hurhaber



Bu haber 364 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,931 µs