En Sıcak Konular

Hükümet: İsrail'in yaptığını doğru bulmuyoruz

3 Mart 2008 21:02 tsi
Bakanlar Kurulu toplantısında ele alınan İsrail'in saldırılarının sonucu "doğru bulmuyoruz" kararı çıktı.

Hükümet Sözcüsü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, "Hedef gözetmeksizin bir sindirme, toplu cezalandırma harekatı şeklini alan İsrail'in operasyonunu doğru bulmuyoruz" dedi.

Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, toplantıda dış politikaya ilişkin değerlendirmeler yapıldığını bildirdi.

Bu çerçevede İsrail'in Gazze'ye yönelik operasyonlarının değerlendirildiğini ifade eden bakan Çiçek, Türkiye olarak bu gelişmelerden büyük endişe ve üzüntü duyulduğunu ifade ederek, Gazze'nin "küçücük bir yer" olduğunu ve 1.5 milyona yakın nüfusun burada yaşadığını anlattı.

Gazze'nin, belki de nüfus yoğunluğu açısından dünyadaki yerleşim birimleri içinde en önde gelen yerlerden biri olduğunu kaydeden Çiçek, şöyle konuştu:

"Dolayısıyla insanların üst üste yaşadığı yerde, sivil yerleşim yerlerinin bombalanması hiçbir şekilde kabul edilemez. İsrail'in orantısız ve aşırı güç kullanması ve bunlardan sivillerin de zarar görmüş olması, bu söylediklerimizin ne kadar haklı olduğunu göstermektedir.

Tabiatıyla orantısız güç kullanımı ve söylediğim sebeplerden dolayı bölgede tam bir şiddet sarmalı yaşanmış, barış süreci de ciddi ölçüde zarar görmüştür.

Bu sabahtan itibaren İsrail kara birliklerinin Gazze'den çekilmesini Türkiye olarak olumlu buluyoruz. Yani bu operasyonlara bundan böyle tamamen son verilmesini bekliyoruz. Şimdi yapılması gereken şey uluslararası camia bakımından, Gazze'deki sivil halka yardım elinin uzatılmasıdır. Çünkü bu harekattan en büyük zararı siviller görmektedir. Zaten büyük sıkıntı içinde yaşayan bir toplum, bir de böyle saldırılar üst üste geldikçe hayat şartlılarının iyice zorlaştığı ortadadır. Dolayısıyla herkes ne yapacaksa bir an evvel elini çabuk tutup sivillere insani yardımı oraya götürmesi gerekmektedir."

Türkiye olarak bu konuda gerekli adımı attıklarını ve bölgeye 8 TIR'dan oluşan zaruri ihtiyaç malzemelerini içeren yardım konvoyu gönderildiğini belirten Çiçek, şöyle devam etti:

"Bizim temennimiz barış görüşmelerini sürdürülmesidir. Çünkü insanlar barış ümidini kaybederse, şiddetten başka yol kalmayacağı gibi bir noktaya sürüklenirler. Aşırılar ve barış karşıtları, bu durumdan istifade eder ve güçlenir. Onun için buna izin verilmemesi lazım. Bu sürecin, bir an evvel barış sürecinin tekrar başlatılmasında biz Türkiye olarak fayda görüyoruz.

Diğer taraftan Gazze Şeridi'nden İsrail'e yönelik füze saldırıları da durdurulmalıdır. Bu tür saldırılar Filistin halkına yarar değil, zarar getirmekte, askeri operasyonlara gerekçe olarak da kullanılmaktadır.

Türkiye iki tarafla da ilişkilerini sürdüren, bu ihtilafın bir evvel sonuçlanması noktasında bugüne kadar sadece laf eden değil, imkanları ölçüsünde her türlü katkıyı veren bir ülke olarak, bu saldırıların son bulması ve tekrarlanmaması ve şiddet sarmalının durması ve sükunetin sağlanması, Gazze'deki sivil halka yardımcı olunması için gerekli girişimleri her kanaldan ve her düzeyde sürdürmektedir."

Çiçek, bu bağlamda Başbakan Erdoğan'ın, dün ve bugün Abbas ve Olmert ile telefon görüşmeleri yaptığını anımsatarak, "Dolayısıyla biz Türkiye olarak bu sıkıntının bir evvel çözüme kavuşturulması noktasında elimizden gelen gayreti gösteriyoruz" diye konuştu.


dunyabulteni



Bu haber 486 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,486 µs