En Sıcak Konular

Katliam gecesini anlattı!

3 Mart 2008 20:01 tsi
Katliam gecesini anlattı! Sırpların yaptığı katliamın canlı tanığı, o geceyi şöyle anlattı: 300 kişiydik. Ellerimizi bağladılar. Üzerimize benzin döktüler, karşı çıkana ateş ettiler.

Bosna Savaşı'nda sivilllere karşı yapılan soykırımın ilk tanığı Fevzija Hadziç, başkent Saraybosna'daki Bosna-Hersek Yüksek Mahkemesi'nde ifade verdi. 1992 yılında Sırpların Bosna'da başlattığı soykırımın yaşandığı ilk şehir olan Kalinovik'te, halen tutuklu bulunan Sırp saldırganlar Ratko Bundalo, Nedjo Zeljaja, Djordjislav Aşkraba ve beraberindekilerin neler yaptıklarını mahkeme önünde anlatan Hadziç gözyaşlarını tutamadı.

Hadziç, mahkemeye verdiği ifadede şunları söyledi: "5 Ağustos tarihini hiç unutmuyorum. Yaşadığım en uzun geceydi. Toplama kampındaydık. 300 kişiydik. Ellerimizi bağladılar. Üzerimize benzin döktüler, karşı çıkana ateş ettiler. İlk ateş sesinde yere düşüp ölü numarası yaptım. Ateşe verdiler, onlar gittikten sonra yaralı olarak ordan kaçtım." Savaş suçu zanlıları Ratko Bundalo, Nedjo Zeljaja, Djordjislav Aşkraba ve askerleri 1992 Nisan - 1993 Mart ayları arasında Kalinovik , Foça ve Gacko şehirleri ve köylerinde yaşanan tüm sivil katliamlarından sorumlu olmakla yargılanıyor. Sırp ordusunda subay olarak görev alırken sivil katliamlarını gerçekleştiren suçlular için Fevzija Hadzic'in açıklamaları taraflarca yakından takip ediliyor. Bosna-Hersek'te hali hazırda bir çok savaş suçlusu haklarında çıkacak kararı bekliyor.Çok uzun süren mahkemeler için soykırımın ilk canlı tanığı Hadzic'in açıklamaları çıkacak kararlara emsal teşkil edebileceğinden önem arz ediyor. Bugünkü duruşmanın ardından ara verilen mahkemeye 23 Mart'ta devam edilecek.

bugün



Bu haber 413 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,738 µs