Herkes adımını dikkatli atsın! | " /> Herkes adımını dikkatli atsın! | "/>

En Sıcak Konular

Açık tehdit: Herkes adımını dikkatli atsın!

3 Mart 2008 19:02 tsi
Açık tehdit: Herkes adımını dikkatli atsın!
YÖK eski Başkanı Kemal Gürüz, YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan'ın Anayasa'da YÖK başkanlığı için öngörülmüş şartları taşımadığını iddia etti.

YÖK ESKİ BAŞKANINDAN AÇIK TEHDİT

Gürüz, ÖSS'ye başörtülü öğrencilerin de alınması tartışmalarıyla ilgili olarak da, "Onu biz de düşündük vaktiyle. Sonra bakıldı ki orası da Yüksek Öğretimin bir parçasıdır. Anayasa kararları orayı da kapsar. Kesinlikle böyle bir şey olamaz." dedi.

Çağdaş Eğitim Kooperatifi'nin Uludağ Üniversitesi (UÜ) kampüsünde yapmayı planladığı ilköretim okulunun temel atma törenine katılan Gürüz, gazetecilerin sorularını cevapladı.

Başörtüsü tartışmalarının sorulması üzerine Gürüz, tartışmaları çirkin ve fakir bulduğunu ifada etti. Cumhuriyetin kuruluşunda olan ilkelerin özgürlüklerle karşı karşıya getirilmeye çalışıldığını savunan Gürüz, şöyle konuştu:

"Eğer Cumhuriyet olmasaydı, büyük Atatürk ve salih arkadaşları önderliğinde Türkiye Cumhuriyeti ve Türk Milleti kurulmasıydı, istiklal ve o hareketleri yapanlar belki biyolojik olarak varolurduk ama adımız başka bir şey olurdu. Ne bu topraklarda ezan sesi duyulurdu, ne de Türk bayrağı dalgalanırdı. Herkes Türk milletinin ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kıymetini bilmeli ve onun temel niteliklerine sarsılmaz ve kesin sadakatle bağlı olmalıdır. Anayasa mahkemesinin verdiği kararlar herkesi bağlar. Bu olay bitmiştir. Bunu orasından burasından kurcalamaya kimsenin hakkı yoktur. Türk üniversiteleri Cumhuriyetin eserleridir. Büyük Atatürk'ün Tük milletine armağan ettiği eserlerdir. Üniversitlerimizin bu günki yönetimleri gereken tavrı göstermişlerdir. Kendilerini kutluyorum. Bir vatandaş olarak şükran ve saygı duyuyorum."

YÖK Başkanı Özcan'ın kimi rektörlerce istifaya davet edilmesini değerlendiren Gürüz, rektörlerin gereğini yaptığını kaydetti. YÖK Başkanı Özcan'ın YÖK Başkanlığı için gerekli şartları taşımadığını savunan Gürüz, şöyle devam etti: "Bana kalırsa Anayasa'da YÖK başkanlığı için öngörülmüş şartları taşımıyor. Bence aykırıdır başkanlığı. Çok iyi bir insan olabilir. Efendidir. Talebeleriyle argo da konuşuyormuş. O da nasıl bir artı puan oluyorsa anlamış değilim. Ama Anayasa'daki şartları taşımıyor. Anayasa'da çok açık bir hüküm var. Diyor ki, 'Cumhurbaşkanı YÖK'e atama yaparken, rektörlük yapmış ve öğretim üyeliğinde başarılı olmuş kişilere öncelik verilmeli' diyor. Bir tavsiye olarak sunuyor. Bu kişi bunları taşımıyor. Şunu Türk milletinin iyi anlaması lazım. Gençken hepimiz hata yapabiliriz, ama belli bir yaşa geldikten sonra gidip, vahye dayalı bilgiye yaymak, İslam'a uygun adam yetiştirmek peşinde iki sene geçirirseniz olay ortadadır. Kaldı ki bu kişi, rektörlük yapmamıştır. Profesör olması da 14 sene sürmüş galiba. Bir iki defa dönmüş. Bu başarılı bir öğretim üyeliği sayılmaz benim kanaatime göre. Bu şartları taşımıyor. Bunları yaparsınız, zorlarsınız kanunları. Bir yere kadar gider bu, ondan sonrada yargının önünde bulursunuz kendinizi ve sonuçlarına da katlanırsınız."

"HİÇ KİMSEDEN EMİR YA DA TELKİN ALMADIK"

Gürüz, kendi YÖK başkanlığı döneminde görevini bağımsız bir şekilde yapıp yapamadığı sorusuna ise şu cevabı verdi: "Benim nasıl yaptığımı cümle alem biliyor. Biz Türk milletine, Türk Cumhuriyetine, Türk devletine, evrensel bilimsel teamüllere, akademik teamüllere, bütün dünyanın kabu ettiği bütün teamüllere göre çalıştık. Başka hiç kimseden emir yada telkin asla olmamıştır. Olay ortadadır zaten."

ÖSS müracatlarında başörtülü öğrencilerin sınavlara alınıp alınmayacağı konusunun kendi dönemlerinde de gündeme geldiğini, ancak yapılamadığını hatırlatan Gürüz, bunu hiçbir şekilde mümkün olamayacağını dile getirdi.

Anayasa kararlarının oralarıda kapsadığını aktaran Gürüz, "Kesinlikle böyle bir şey olamaz. Olursa suç işlemiş olurlar. Türkiye'nin üç büyük hukukçusu, Yekta Güngör Özden, Vural Savaş ve Sabih Kanadoğlu çok açık söylüyor. Herkes ayağını dikkatli atsın. Türk hukukunun önünde ergeç yargılanacaktır bunun aksine hareket edenler. YÖK başkanı o yayınladığı bildiriden dolayı, eninde sonunda Türk yargısının önünde Türk halkının önünde hesap verecek. Bu Türkiye Cumhuriyeti sokakta bulunmamıştır."

samanyoluhaber



Bu haber 1,084 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,010 µs