En Sıcak Konular

Baykal'dan Büyükanıt'a çekilme iması

3 Mart 2008 16:15 tsi
Deniz Baykal'dan Org.Büyükanıt'a tuhaf ima: "Evet siz kararlaştırdınız da birileri bir şey söyledi de onun üstüne siz kararlaştırdınız"

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Irak'ın kuzeyine yönelik düzenlediği kara harekatını sürpriz bir şekilde sona erdirilmesini, "Öyle anlıyorum ki birileri sürekli olarak kılıcın tepemizde asılı durmasında yarar görüyor" sözleriyle değerlendirdi.

Türkiye'nin, terörü tam bitirmeden "masaya" oturtulmaya çağrıldığını ifade eden Baykal, "Böyle bir duruma Türkiye olarak sürüklenmeyi istemiyorum. Buna mecbur kalmayı istemiyorum" dedi. Baykal, ayrıca, Irak'ın kuzeyinden çekilmeye ilişkin Meclis'i genel görüşmeye çağıracaklarını açıkladı. Deniz Baykal, NTV'nin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Kara harekatının bitişinin tam bir sürpriz olduğunu söyleyen Baykal, kararın Iraklı yetkililerce dünyaya duyurulmasının da düşündürücü olduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, 'önceden biliyorduk' şeklindeki açıklamalarını eleştiren Baykal, şunları söyledi: "Saat kaçta öğrendi? Saat kaçta bu netleşti. Şöyle bir iddia var, 'efendim, biz bunu aynen böyle planlamıştık. Sabah 04.00'te askerimizi çekme planı hazırlamıştık, bunu aynen uyguladık' diyorlar. Amerikan Savuma Bakanı operasyonun bütün ayrıntılarını en önemli gizliliklerini bilen bir insan Türkiye'nin çekilme kararından haberdar değil. Ne zamana kadar haberdar değil? Avustralya'nın başkentinde haberdar değil, Hindistan'da haberdar değil. Türkiye'ye geldiğinde haberdar değil. Türkiye'de konuşuyor 4 kişiyle Cumhurbaşkanı, Başbakan, Genelkurmay Başkanı ve Milli Savunma Bakanı ile. O konuşmalardan sonra Türkiye'nin çekilme kararından haberi yok. Onunla görüşenlerden birisi 'Sayın Gates, niçin bu telaş, bizim operasyonumuz zaten böyle planlandı' deme gereğini duymuyor. Çekilmeye başlamış idiysek, bu büyük bilgiyi ABD Savunma Bakanına vermiyorlar ve 'kesin bu söylemi' demiyorlar."

BİRİLERİ İSTEDİ, OPERASYON BİTTİ

CHP Lideri Baykal, Amerika'nın bu harekata Türkiye'nin "daha uzun bir süre devam etmemesi konusundaki kararlılığı ve bu kararlılığın bir parçası olarak belki ortaya koyduğu bazı talepler" karşısında, yine Türkiye'ni kendi iradesiyle harekatın iki-üç gün daha uzatılmasının mümkün olduğunu kaydetti. Genelkurmay Başkanlığı'nın "biz kararlaştırdık" açıklamasını değerlendiren Baykal, "Yanlıştır diyemem. Evet siz kararlaştırdınız da birileri bir şey söyledi de onun üstüne siz kararlaştırdınız" diye konuştu. Baykal şunları söyledi: "Burada asıl bizi düşündürmesi gereken olay, Kuzey Irak'a yerleşmiş, oralarda üs oluşturmuş, PKK terörünü gerçekten Kuzey Irak'ın sınıra yakın bölgelerindeki önemli üslerinden hiç olmazsa tamamen etkisiz kılmaya yönelik bir operasyonu sonuna kadar götürmemizi uygun görmemişlerdir. Bu harekatla biz eğer Kuzey Irak'ta Türkiye'ye mücavir bölgedeki PKK üslerinin tümünü, kalıcı ve ciddi bir biçimde etkisiz kılacak bir askeri operasyonu elimiz kolumuz tutulmasaydı da tamamlayabilmiş olsaydık, bu Türkiye'ye çok daha uzun süreli bir nefes alma fırsatı getirirdi. O zaman, bizim Başbakanın söylediği, psikolojik, sosyal açılımları da kullanarak, bir baskı altında da kalmadan daha uygun bir ortama geçmemiz için bir fırsat olabilirdi."

BİRİLERİ KILICIN SÜREKLİ TEPEMİZDE DURMASINI İSTİYOR

CHP lideri Baykal, "Operasyonu Amerika mı engelledi?" şeklindeki bir soruya da şu yanıtı verdi : "Öyle anlıyorum ki birileri sürekli olarak kılıcın tepemizde asılı durmasında yarar görüyor. Uluslararası ilişkilerde samimiyet diye bir kriter yoktur. Herkesin, çıkarı vardır. Şimdi Türkiye'de PKK'ya yönelik hesap yapan, çevremizde pek çok ülke var. Türkiye'de her an bir istikrarsızlık faktörü haline gelecek bir terör potansiyelinin diri tutulmasında, Türkiye'yi istedikleri gibi yönlendirme şansı açısından bir imkan vardır. Bunun içine kimler dahildir bilemem. Bizim terörü kalıcı bir şekilde ortadan kaldırmamızı herkesin isteyeceğini umut etmemiz doğru değil. Şimdi söyleniyor. Terörü tam bitirmeden 'konuşmak' demek 'terörü muhatap al onunla uzlaş' demektir. Böyle bir duruma Türkiye olarak sürüklenmeyi istemiyorum. Buna mecbur kalmayı istemiyorum."

BU YÖNETİMLE KIBRIS HAREKATINI YAPAMAZDIK

Baykal, hükümetin çekilme konusunda ise gerekli siyasi iradeyi sergileyemediğini öne sürdü. Baykal şöyle devam etti: "Böyle bir ortamda Türkiye'yi yönetenler ne yapmalıdır? Türkiye'yi yönetenlerin askeri var sivili var. Asker üzerine düşen görevi parlak bir şekilde yapmıştır. Bu konuda hiçbir tereddüt yoktur. Şimdi bu olay sırasında askeri ortaya çıkarıp, bütün bu çerçevenin sorumlusu olarak askeri ortaya atmak fevkalade yanlıştır, sakıncalıdır. Askerin kendisi yapıyor olsa bile yanlıştır. Buna kimsenin hakkı yok. Olayın bir de siyasi tarafı var. Biz Kıbrıs'ta bir olay yaşadık. Kıbrıs'ta asker mi karar verdi operasyon konusuna. Çıkma kararını asker mi aldı. Böyle bir şey yok. Bugün ki siyasi kadronun mantığı ile biz Kıbrıs olayını yönetiyor olsaydık perişan olmuştuk. Birincisini tamamlayamaz, ikinci Kıbrıs harekatını yapamazdık. Bunlar, hakkına, hukukuna sahip çıkan, gerekirse yabancı ülkelerle tartışmasını yapan, derdini anlatan ve onun gereğin yapan bir iktidarla yapıldı bunlar." Baykal, çekilme konusunda çok sayıdaki soru işareti nedeniyle Meclis'i konuyla ilgili olarak genel görüşmeye çağıracaklarını söyledi.

ANAYASA MAHKEMESİ TARİHİ BİR KARAR VERECEK

Deniz Baykal, türban tartışmalarını da değerlendirdi. Baykal, Türkiye'de herkesin bireysel olarak istediği gibi yaşayabileceğini ancak, belli inanç biçimlerinin topluma dayatılamayacağını söyledi. Baykal, şunları söyledi: "Herkes bireysel olarak istediği gibi yaşayabilir ama Türkiye'de belli bir inanç biçimini belli bir inanç tarzına dayalı giyim biçimini, topluma meşru hukuki, anayasal gerek haline dönüştürecek sürece izin vermiyor. Veriyor mu vermiyor mu, şimdi onun sınavını yapacağız önümüzdeki dönemde. Anayasa Mahkemesi tarihi bir karar alacak. Anayasa Mahkememizîn alacağı kararı saygıyla karşılayacağız. Türkiye'nin rotasıyla ilgili bir kırılmayı karara bağlayacak. Bu kadar önemli bir olaydır."

DTP'Lİ TÜRK'E "İTALYA MODELİ" TEPKİSİ

CHP Genel Başkanı Baykal, DTP Grup Başkanı ve Mardin Milletvekili Ahmet Türk'ün, "İtalya modeli" önerisine de sert çıktı. Baykal şunları dile getirdi: "Model arayışından önce hepimiz bundan önce bu konuda neyi aradığımız ortaya koymalıyız. İstediğimizi ne için istiyoruz. Bu ara öneriler, yapılan teklifler nihai hedefe doğru giden sürecin bir aşaması olarak yapılmaktadır. Bakarlar etrafta kullanılacak ülke ararlar, bazen bilir bilmez bir örnek söylerler. Onun hiç uygun olmadığı ortaya çıkar, sonra unuturlar. Bunların hepsi, bilin ki, belli bir amaca yönelik arayışın, çalışmanın mücadelenin bir parçasıdır. Türkiye'nin terörle mücadelesi bu gidişi zorunlu kılmaktan çıkarmak için gereklidir. Biz onu yapmalıyız. Onu yaptıktan sonra, elbette Türkiye'de yerel yönetimlerin güçlendirilmesi, katılımın daha da artırılması konusunda konuşacak çok şey var. Ama amaç bunların ötesinde, birileri türbanı demokratik hak ve özgürlük konusu diye sunarken, yaptıkları gibi buradaki konu da demokratik hak ve özgürlüklerin çok ötesinde bir olaydır. Bu Türkiye'nin üniter yapısını ortadan kaldırmaya ve etnik temelde Türkiye'ye bölmeye yönelik bir siyasi mücadelenin bir aşaması olarak karşımıza çıkıyor."

AA



Bu haber 584 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,555 µs