En Sıcak Konular

Türkiye-Irak sınırını çizen kadın...

3 Mart 2008 16:06 tsi
Türkiye-Irak sınırını çizen kadın...
Tarihçi Yurtsever, ünlü İngiliz kadın casus Gertrude Bell'in bugünkü Türkiye-Irak sınırını çizdiği gizli belgeleri basına açıkladı.

Tarihçi Cezmi Yurtsever, tarihin arka planını aydınlatan, ünlü İngiliz kadın casus Gertrude Bell'in bugünkü Türkiye-Irak sınırını çizdiği gizli belgeleri Ceyhan'da basına açıkladı.

Adana'nın Ceyhan ilçesi Taliha İşgüven Parkı'nda bulunan Boğazlıyan Kaymakamı anıtının önünde bir basın açılaması yapan Cezmi Yurtsever, Osmanlı'nın çöküş döneminde Çukurova'da yaşanan olaylarla ilgili araştırmalarında 1905 yılında İngiliz casus, aynı zamanda Lawrence'nin de hocası Gertrude Bell'in Irak üzerinden Halep'e oradan da Adana'ya geldiğini kaydetti.

OSMANLI'YI PAYLAŞIM HARİTASINA ULAŞTIM
Yurtsever, İngiltere'nin Newcastle Üniversitesi arşivinde bulunan Gertrude Bell'in İngiliz Gizli Servisi adına çektiği 7 bin kare siyah beyaz fotoğrafa ve Osmanlı topraklarının paylaşım haritalarına ulaştığını belirtti.

Sevr ve Lozan'da çözüme kavuşturulamayan Türkiye-Irak sınırının küresel petrol şirketlerinin istekleri doğrultusunda Gertrude Bell tarafından Basra-Bağdat-Musul eyaletleri birleştirilerek çizildiğini belirten Yurtsever, bunun Türkiye'nin çıkarları göz ardı edilerek yapıldığını ifade etti.

ABDULHAMİT ÇUKUROVA'YI KURTARMAK İÇİN TİGEM'İ KURDU
Osmanlı Sultanı 2. Abdülhamit'in Çukurova'yı yabancılardan kurtarmak için yapmış olduğu faaliyetleri ise ilk defa olayın yaşandığı yer olan Ceyhan'da açıkladığını vurgulayan Yurtsever, "Abdülhamit, Çukurova'yı kurtarmak için Mercimek, Anavarza Çiftlik Projesi'ni gerçekleştirdi. Bugün adına Ceyhan Çukurova Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü olarak hizmet veren TİGEM'i kurdu." dedi.

4-6 Mart tarihlerinde açacağı Ceyhan'ın soyağacı fotoğraf, belge ve kitaplar sergisinde özellikle casus Gertrude Bell'in İngiliz gizli servis adına çektiği fotoğrafları, Türkiye- Irak sınırını belirleyen gizli belgeler ve haritaları kamuoyuna tanıtacağını açıkladı.

SERGİDE ATATÜRK'ÜN CUMA NAMAZI KILDIĞI FOTOĞRAF DA VAR
Sergide ayrıca Türkiye'nin Irak sınırının çizilmesinde Ermeni petrol zengini Kalost Gülbenkya'nın Anavarza Kalesi yakınlarındaki çiftliği hakkında bilgiler verileceği söyleyen Yurtsever, "Atatürk'ün 16 Mart 1923 tarihinde Adana Ulu Camii'nde cuma namazı kıldığını belgeleyen fotoğrafların da yer aldığı, milli mücadele yıllarında Çukurova'da düşmana karşı mücadele veren ''Kürt Çeteler'' hakkındaki belgelerin açıklanacağı, sergiye bütün Ceyhanlıları bekliyorum" diye konuştu.

8 sütun



Bu haber 636 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,361 µs