En Sıcak Konular

Kaos çıkarma çetesi

3 Mart 2008 10:05 tsi
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün başörtüsü yasağını kaldıran Anayasa değişikliğini onaylamasının ardından, geçmişte özgürlük yanlısı olan bazı gruplar, yasağın sürmesi için şimdi birlikte hareket ediyorlar.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde başörtüsü yasağını kaldıran Anayasa'nın 10. ve 42. maddelerindeki değişikliğin 9 Şubat'ta 411 milletvekilinin rekor oyuyla kabul edilmesi ve Cumhurbaşkanı Abdulah Gül tarafından onaylanmasının ardından sular durulmuyor.

Geçmişte, başörtüsü yasağının kaldırılması için Gazeteci Abdurrahman Dilipak'la birlikte yürüyen Doğu Perinçek'in lideri olduğu İşçi Partisi ve Türkiye Komünist Partisi'nin (TKP) kaos çabaları da sürüyor. İstanbul emniyeti, kentteki beş üniversitede, başörtüsü karşıtı eylemler düzenleyenlerin TKP'li gruplar olduğunu belirledi. Bilgi, Aydın, Boğaziçi, İstanbul Teknik ve Yıldız Teknik üniversitelerinde farklı tarihlerde yapılan 'protesto' gösterilerinin aynı kişiler tarafından yapıldığı ortaya çıktı.

ARDINDA TKP VAR

Provokatif eylemlere karşı üniversitelerde çalışmalar yapan polis ekipleri, öğrenciler adına yapılan 'başörtüsü karşıtı' eylemlerin arkasında 30 kişilik TKP'li grup olduğunu tespit etti. TKP'li grup geçen Perşembe günü YTÜ öğrencileri adına açıklama yaptı. Polis, gruptaki bazı öğrencilerin 13 Şubat'ta İstanbul Teknik, Bilgi ve 26 Şubat'ta Boğaziçi, Aydın üniversitelerinde yapılan eylemlerde ellerinde aynı pankartlarla yer aldığını belirlendi.

Bunun üzerine 'Eylemler bir merkezden mi organize ediliyor' şüphesiyle harekete geçen polis üniversitelerdeki başörtüsü karşıtı eylemlerin arkasında TKP'li grupların olduğunu belirledi. TKP'liler, Mehmet Ali Birand'ın hazırladığı 32. Gün ve Kanal D'de ekranlara genel Genç Bakış programlarında da boy gösteriyor. Üniversitelerde gerçekleşen bu programlarda TKP'liler provokasyon için kolaylıkla fırsat buluyor.

ÖDP VE TAYAD SESSİZ

TKP'li bir grup, İstanbul Aydın Üniversitesi'nde Nagihan Yılmaz isimli İngilizce Türkçe Çevirmenlik Bölümü öğrencisine sözlü ve fiziksel saldırıda bulunmuştu. Çaresiz kız, TKP'lilerin elinden yine başı açık arkadaşları tarafından kurtarıldı. Yılmaz, kendisine hakaret eden ve itenleri ilk defa gördüğünü, saldırganlardan hiçbirinin kendi okulunda öğrenci olmadığını söylemişti.

Aynı okulda okuyan Z.Ç. isimli bir öğrenci ise, her gün ciddi kontrollerin yapıldığı üniversitede olay günü turnikelerin bozulmasına anlam veremediğini ifade etti. Geçmişte başörtüsü yasağına karşı net açıklamalar yapan Özgürlük ve Demokrasi Partisi ile TAYAD gibi bazı sivil toplum örgütleri de son tartışmalarda sessiz kaldı.

KAMPÜSLERİ DOLAŞIYORLAR

YÖK'ün yayınladığı genelgeye uymayan Marmara Üniversitesi'nde başörtüsü karşıtı eylemler gün geçtikçe artıyor. Kendilerini Marmara Üniversitesi öğrencileri olarak tanıtan yaklaşık 30 kişilik grup, Haydarpaşa ve Göztepe Kampüsü'nü mesken tutup eylem yapıyor. Yasağın kalktığı ilk gün Haydarpaşa Kampüsü'nde eylem yapan provokatör grup, eylemlerini bir başka gün Göztepe Kampüsü'nde tekrarladı.

YASAKÇI REKTÖRLER

100'ün üzerinde üniversite rektörü, Anayasa değişikliğine karşın yasağı uygularken sadece akademik konuların tartışılabildiği Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) da başörtüsü konusunda kaosun büyümesine neden oldu. ÜAK'ın olağanüstü toplantısına 198 üyeden, rektör olan sadece 30'u katıldı. 30 rektörden 23'ünün görev süresi ise Temmuz ayında sona erecek. 2009 yılındaki yerel seçimlerde CHP'den Antalya Belediye Başkan adayı olmasına kesin gözüyle bakılan ÜAK Başkanı Prof.Dr. Mustafa Akaydın toplantıda, yasağın kalkması için genelge yayınlayan YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan'ı istifaya çağırmıştı.

Bugün



Bu haber 519 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,130 µs