'soykırım' durmuyor! | " /> 'soykırım' durmuyor! | "/>

En Sıcak Konular

Dünya İsrail'i kınıyor; 'soykırım' durmuyor!

3 Mart 2008 08:28 tsi
Dünya İsrail'i kınıyor; 'soykırım' durmuyor!
Filistin'e yönelik İsrail saldırıları, soykırıma dönüştü. Beş gündür Gazze'yi füze ve tanklarla vuran İsrail, çoğu bebek, çocuk ve sivil en az 100 kişiyi öldürdü; yüzlerce yaralı var.

Amerika, İsrail'i durdurmak yerine taraflara çatışmaları durdurması çağrısında bulunurken, Avrupa Birliği toplu cezalandırma anlamına gelen orantısız güç kullanımını kınadığını açıkladı. İsrail'e en sert tepki BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon'dan geldi.

Gazze saldırılarını görüşmek için olağanüstü toplanan BM'de konuşan Ki-mun, "İsrail'in, kendini savunmaya hakkı olduğunu kabul etmekle birlikte, aralarında çocukların da olduğu bu kadar çok sayıda sivilin öldürülmesini, ölçüsüz ve aşırı güç kullanımını kınıyorum." dedi.

Bölgeyi kan gölüne çeviren İsrail Başbakanı Ehud Olmert ise dünyaya meydan okudu; kimsenin kendilerine ahlak dersi veremeyeceğini, saldırıların süreceğini açıkladı.

 
Reuters saldırıları dünyaya bu fotoğrafla duyurdu

İsrail Savunma Bakan Yardımcısı Matan Vilnai, Filistinlileri suçlarken, 'Soykırıma davetiye çıkarıyorlar.' demişti. Uluslararası ajanslar Gazze'deki sivil katliamını dünya kamuoyuna öldürülen bir bebeğin fotoğraflarıyla duyurdu. 5 çocuk babası Filistinli Tevfik Şaban'ın feryadı ise olayı kınamakla yetinen dünyaya acı bir mesaj oldu: "Tüm Araplara, Müslümanlara ve insanlığa yazıklar olsun. İsrail'i ne zaman durduracaklar?"

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail ile sürdürülen barış görüşmelerinin askıya alındığını duyurdu.

Saldırılarda sadece cumartesi günü 61 Filistinli hayatını kaybetti. Bu rakam, Filistinlilerin 1980'li yıllardan bu yana bir günde verdiği en büyük kayıp olarak adlandırılıyor. Sokak ortasına düşen bir İsrail füzesi önceki gün 7 çocuğun ölümüne sebep olurken, dünkü saldırılarda yine bir bebek hayatını kaybetti. İsrail'in dün vurduğu hedefler arasında başbakanlık binası da yer aldı. Mısır, yaralılar için Gazze sınırını yeniden açarken, Suudi Arabistan saldırıları, Nazi soykırımına benzetti.

Saldırılar yüzünden Gazze'deki tüm okul ve üniversiteler kapatılırken, minarelerden Kur'an okunarak halkın morali yüksek tutulmaya çalışılıyor. Filistin hükümetinin merkezi durumundaki Batı Şeria'nın Ramallah kentinde ise Gazze saldırılarını protesto eden Filistinliler, Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ı İsrail ajanı olmakla itham etti. Güvenlik güçlerine taş atan göstericiler dükkanların da kapatılmasını istedi. Batı Şeria'nın diğer kenti El Halil'de ise yüzlerce Filistinli İsrail'in kontrol noktalarına taşlarla saldırdı. Göstericilerden biri İsrail'in açtığı ateş sonucu hayatını kaybetti. Son dönemde İsrail'e karşı pasif bir politika izlemesi ve çok fazla tavizkar davranmasından dolayı sert bir dille eleştirilen Abbas, ilk kez İsrail'e karşı sert bir adım atarak görüşmeleri askıya aldığını duyurdu. Abbas'ın sözcüsü Nebil Ebu Rudeyna, 'İsrail'in saldırısı karşısında anlamsız hale geldiği için, barış görüşmeleri ve her düzeyde ilişkilerin askıya alındığını' açıkladı. İsrail'in barış görüşmelerindeki heyet başkanı Dışişleri Bakanı Tzipi Livni'nin sözcüsü Arye Mekel ise Filistinlilerin barış görüşmelerini askıya alma kararının bir 'hata' olduğunu ileri sürdü ve görüşmelerin 'çok yakın gelecekte' yeniden başlamasını umduğunu söyledi.

Gazze'deki İsrail saldırıları ve yürümeyen Ortadoğu Barış Süreci konusunda görüşmelerde bulunmak amacıyla bu hafta başında bölgeye gidecek olan ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın gerçekleştireceği girişimler de merakla bekleniyor. Fakat uzmanlar, Rice'ın temaslarının herhangi bir sonuç doğuracağına ihtimal vermiyor.

İsrail, 5 gün önce başlattığı geniş çaplı saldırılara, Gazze'den atılan Kassam füzelerinin İsrail sınırları içindeki Sderot kasabasına düşmesini ve bir kişinin ölmesini gerekçe gösteriyor. Ayrıca sınıra çok yakın Aşkelon şehrine de grad füzeleriyle saldırıldığını belirtiyor. Gazze'ye tanklarla giren İsrail saldırılarının ne zaman biteceği bilinmiyor. Çatışmalarda şu ana kadar 2 İsrail askeri öldü.

zaman



Bu haber 232 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,246 µs