En Sıcak Konular

Erdoğan'dan İsrail'e çok sert mesaj

2 Mart 2008 19:40 tsi
Erdoğan'dan İsrail'e çok sert mesaj Başbakan Erdoğan, Gazze'yi kan gölüne çeviren İsrail'e, "Yaptığınızın inasani bir yanı yok. Kınıyorum" diye seslendi. Başbakan, konunun yarın Bakanlar Kurulu'nda ele alınacağını söyledi. Öte yandan diplomatik kaynaklar, BM'nin İsrail'i suçlamasının

Başbakan Erdoğan, Atatürk Spor Salonunda düzenlenen AK Parti Ankara İl Gençlik Kolları Kongresine katılarak bir konuşma yaptı.

Başbakan Erdoğan, şöyle dedi:

''Zaman zaman duyuyoruz, bazıları çıkıp diyor ki, (Ben yanımda bu başörtülü gençlerin bulunmasını istemiyorum). Bu çok çirkin bir şey, bu özgürlüklere tahammülsüzlüktür, insanlık suçudur. Ama tam tersi bir cevabı, bakıyorsunuz ki, başörtülü genç bir kız, (Hayır ben mini etekli de olsa, daha farklı da olsa aynı çatı altında bulunmayı, bir özgürlük gereği olarak görüyorum) diyor.

AK Parti'li gençler olarak sizler bunu devam ettireceksiniz. Kimseyi küçümsemeyeceksiniz. Horlamayacaksınız. Neden? Çünkü biz, yaratılanı yaratandan ötürü severiz.

Sınır ötesi harekat

Konuşmasında, Irak'ın kuzeyine yönelik yapılan kara harekatına da değinen Başbakan Erdoğan, TSK'nın bir terör örgütüne yönelik olarak bir sınır ötesi operasyonu, Meclis'ten aldıkları yetkiye dayalı olarak kendi talimatları ile gerçekleştirdiğini söyledi. 

9 günlük operasyonun, uyum içinde bir çalışma ile bitirildiğini anlatan Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti:

''Cuma sabahı, nihayete ermek suretiyle, bütün yavrularımız, Mehmetçiğimiz, subayından tüm erine kadar ülkemize döndü. Bir çok spekülasyonlar yapılıyor. Bu spekülasyonlara kulak asmayın, biz askerimizle el ele, omuz omuza ham dolsun bu süreci takip ettik, götürdük. Tabii ki, bütün bu sürecin, stratejileri var, taktikleri var...

İsrail'e sert mesaj

Türkiye'ye gelen İsrail Savunma Bakanı'na bazı şeyler söylediklerini ifade eden Başbakan Erdoğan, "Özellikle son günlerde Gazze'ye yapılan insanlık dışı uygulamayı tasvip etmemiz mümkün değildir. Gazze'de orantısız güç kullanımı ile yavrular öldürülüyor, siviller öldürülüyor. Gazze'ye yapılan saldırıların insani izahı yoktur. Saldırıların hukuka dayalı bir izahı yoktur. Biz Türkiye Cumhuriyeti olarak, bu konuda İsrail'in bu tavrını, açık ne net olarak söylüyorum, kınıyoruz" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, yarın yapılacak Bakanlar Kurulu toplantısında konuyu ele alacaklarını ve yapılması gereken ne varsa yapacaklarını söyledi. İsrail'e, bu sorunu diplomasi içinde çözme çağrısında bulunduklarını, ancak buna olumlu cevap gelmediğini vurgulayan Erdoğan, "Ne gerekiyorsa biz bu konuda destek vermeye hazırız dedik. Ama ne yazık ki Türkiye Cumhuriyeti'nin kendilerine gösterdiği bu yola da girilmedi. Demek ki bu bir kimlik meselesi" diye konuştu.
 
DÜNYA KINIYOR, ABD SAVUNUYOR

Öte yandan İsrail'in Filistin'e saldırısı dünyayı endişelendirirken ABD, BM Genel Sekretri'nin İsrail'i kınıyorum demesinden rahatsız.

ALMANYA'DAN İTİDAL ÇAĞRISI

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, İsrail ve Hamas'a itidalli hareket etmeleri çağrısında bulundu.

"Gazze'deki şiddetin artması beni son derece endişelendiriyor" diyen Steinmeier, "İsrail saldırıları kabul edilemez. İsrail orantılı güç kullanma prensibini riayet etmeli" şeklinde konuştu.

Steinmeier ayrıca, özellikle Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas'ın İsrail ile olan barış girişimlerini ertelemesinin endişe verici olduğunu söyledi.

İTALYA: İSRAİL DERHAL ŞİDDETİ DURDURMALI

İtalya Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Massimo D'alema, İsrail ve Filistin'e "şiddeti durdurun" çağrısında bulundu.

D'Alema, Cumartesi sabahından bu yana 60'dan fazla Filistinlinin hayatını kaybettiği İsrail saldırılarının yoğunlaşması üzerine yaptığı açıklamada, bölgedeki şiddetin bir an önce durmasını istedi.

Çatışmalardaki sivil can kaybından duyduğu üzüntüyü dile getiren İtalya Dışişleri Bakanı gelişmeleri endişe ile takip ettiğini söyledi.

D'Alema, son gelişmelerin Annopolis barış konferansında alınan kararların uygulanmasını tehlikeye attığını ve barış sürecini zora sokacağını belirtti.

İtalya Dışişleri Bakanı ayrıca, taraflara, diyalog içinde olmaları ve işbirliği yapmaları için İtalya başta olmak üzere uluslararası düzeyde destek geleceğini ifade etti.

BM: AŞIRI GÜÇ KULLANAN İSRAİL'İ KINIYORUM

İsrail-Filistin arasında tırmanan gerginlik nedeniyle olağanüstü toplanan BM Güvenlik Konseyi, Gazze Şeridi'ndeki şiddete bir an önce son verilmesi çağrısında bulundu. BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon ise İsrail'i aşırı güç kullandığı için kınadı.

Ki-Moon, "İsrail'in aralarında çocukların da olduğu birçok kişinin ölümüne ve yaralanmasına sebep olan aşırı ve orantısız saldırıları kınıyorum" dedi.

RUSYA: BÖLGEDE ŞİDDİET TIRMANMASINI KINIYORUZ

Güvenlik Konseyi Dönem Başkanlığını yürüten Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vitaly Churkin, "Güvenlik Konseyi üyeleri, İsrail'in güneyinde ve Gazze'de hayatını kaybeden siviller için derin üzüntü duymaktadır. Bölgede şiddetin tırmanmasını kınıyoruz" dedi.

Churkin, "Bu olaylar tüm tarafların saldırıları bir an önce durdurması gerektiğini açık bir şekilde ortaya koyuyor" şeklinde konuştu.

BM GENEL SEKRETERİNİN KINAMASI ABD'Yİ RAHATSIZ ETTİ

Bu arada diplomatik kaynaklar, Ki-Moon'un İsrail'i "orantısız" ve "aşırı güç" kullanmakla suçlamasının ABD'yi rahatsız ettiğini belirtti.

Haber 7, Dünya Bülteni, Ajanslar



Bu haber 526 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,737 µs