Lazboard, Snowboard’u solladı | " /> Lazboard, Snowboard’u solladı | "/>

En Sıcak Konular

Fıkra değil gerçek: Lazboard, Snowboard’u solladı

2 Mart 2008 18:37 tsi
Fıkra değil gerçek: Lazboard, Snowboard’u solladı Rize’nin İkizdere ilçesinin Petran köyünde yaşayan köylüler üzme tahtası ile snowboardculara taş çıkartırcasına kayıyorlar. Hem de 200 yıldır! Snowboardcularla Petran köylülerinin Lazboardları arasındaki yarış nefes kesti.

Salih Zengin / Zaman

1871 metre yükseklikteki Petran (Meşe) köyünde Redbull tarafından düzenlenen bu ilginç yarışmada Lazboardcular, snowboardcuları kara gömdü ve kayak yarışını 11-4 gibi bir skorla kazandılar. İki metre karla kaplı zirvede oldukça zorlu geçen bu yarışma skoru aynı zamanda snowboardun atasının Lazboard olduğunu tesciller nitelikteydi. Karlar üzerinde bir süre kaymaya çalışan ama karın içine gömülmekten de kurtulamayan arkadaşımız, az da olsa kayabildiğini görünce kendisine ‘Gidişime karlar, duruşuma Lazlar hasta’ yazılı Lazboard sipariş etti.

Ne vakit kış gelip de kar düşse bünyem yerlerde sürünmekten kurtulmuyor. O vakitler yer çekiminin etkisi mi artıyor, yoksa ayakkabımın tabanları mı düzleşiyor bilemem. Ne oluyorsa oluyor işte, yılın birkaç haftasını bacağı kafayı Allah’a emanet ederek dolaşıyorum. Bir cırtımlık kariyerim sık sık karlara gömülüyor. Akrep Nalan ‘Karlar düşer, düşer düşer ağlarım’ şarkısını beni görüp de uydurmuş olmalı. Neyse sözü kardan açtığıma bakıp yeni bir beste yapacağım sanılmasın. Lafı kuytularda dolaştırıp zirveye çıkarma niyetiyle ısınma turları bunlar. Isındıysanız konuya girebiliriz.

Kış mevsimi başlayıp da millet Uludağ’a, Kartepe’ye, Erciyes’e kayak yapmaya gidince içime bir ateş düşer. Yok, param olmadığından değil, kaymayı beceremediğimden. Elim böğrümde kalakalırım. Neyse artık eskisi kadar kötü olmuyorum bu hadiseleri duyunca. İşin eğlencesini buldum. Bir paket çekirdek alıp televizyonun karşısına oturuyor, kayak yarışmalarını izliyorum. Tavsiye ederim sinirlere iyi geliyor. Bu kayak merakına 15-20 yıldır snowboard denilen bir illet daha eklendi ki, kaç kere niyetlendiysem onu da beceremedim. Gelebildiğim ilk ve tek nokta, snowboard’u ayaklarıma geçirip bağlamak. Bir de ayağa kalkarsam bu işi kıvıracağım. Snowboard nedir, kayılır mı yenilir mi diyen meraklı okur kitlem için bilgi geçeyim: Snowboard, 1970’li yıllarda “Jack Burton Carpenter”, “Chuk Barfoot” ve “Tom Sims” isimli üç kişinin snowboard ayakkabıları üreterek başladıkları bir spor aleti. İlk yapılanları küçük water ski şeklinde, ucunda ip olan ve ayakta durulan bölümde ortadan arkaya kadar kaymayı önleyici bir alet. Sonrasında ayakları borda sabitlemeye karar vermişler. Bir önceki ipli hali bir nevi Lazboard! Haydaa, ‘Malkara Keşan, hoppala paşam!” diyenler beklesin lütfen. Konuyu yavaş yavaş açıp, sis perdesini F klavyemin tuşlarıyla aralayacağım.

Hani bu kayak işine ezelden beri merakım var ya! Snowboard’cuların Rize’nin İkizdere ilçesi Petran köyüne çıkarma yapacağını öğrenir öğrenmez evde ne kadar çöp poşeti bulduysam zulaladım. Kayak namına test etmediğim sadece lazboard kalmıştı, onu da beceremezsem poşete oturup kayacağım, hem böylesi daha doğal…

Peki snowboard aletine ve giysilerine bir çuval para veren snowboardcuların İkizdere’nin Petran (Meşe) köyünde işi ne? İlk başta snowboardu Anadolu’yla tanıştırma turnesi diye aklımdan geçirdim ama yanılmışım. Meğer Meşe köyünün sakinleri bu kayak işini 200 yıl önce çözmüşler. Köylüler ‘üzme tahtası’ adını verdikleri yaklaşık bir buçuk metre uzunluğunda ve üzerinde ayak basacak iki yer olan tahtayla kar üzerinde cirit atıyorlarmış. Ucu hafif oval şeklinde olan tahtanın ucuna bağlanan ipi bir eliyle tutup kendine doğru çekerek, Kaçkar Dağları’nın karla kaplı zirvelerinden kuş gibi süzülüyorlar. Bir eline aldıkları çubukla da denge sağlıyorlar. Öyle ki bu doğal kayak aletini, Petran köylülerinin bütün erkekleri kullanıyor. Kullanmayanın kafasına ellerindeki sopayı ekleştiriyorlar. Araştırmadım ama üzme tahtası kullanmayan erkeklere kız bilem vermiyorlardır muhtemelen. Eh köyde boş vakit geçirecek kahve bile olmayınca, en büyük eğlence bu tabii. Hem ulaşım hem de eğlence ve spor amaçlı kullanılıyor Lazboard’lar. Lazboard ismi bizim basının uydurması. Onlar üzme tahtası ya da Petranbord demeyi yeğliyorlar. Bakalım bu isim takma yarışmasının galibi kim olacak?

Enerji içeceği Red Bull tarafından, 1871 metre yüksekliğindeki Meşe (Petran) köyünde organize edilen bu ilginç buluşmada, 5 usta snowboardcu ile 5 Lazboardcu yarıştı. Yaklaşık 2,5 saat süren ve üç tur halinde gerçekleştirilen yarışmalarda hangi kayak aletinin daha hızlı olduğu belirlendi. Evet, şaşıracaksınız belki ama Lazboardcular yani köylüler, snowboardcuları kara gömdü. 11-4 gibi ciddi bir fark atarak hem de! Şaştım kaldım. Şaşkınlığımı, zaferlerini horon teperek kutlayan köylülerin arasında ancak attım. Bu yarışma aynı zamanda Lazboard’un snowboard’un atası olduğunu da göstermiş oldu. Yani boynuz kulağı geçemedi. Şimdi amaç dünyanın sayılı snowboardcularını Meşe köyüne çekmek ve burasını kış sporlarının yapıldığı bir organizasyon haline getirmek. Peki bu mümkün mü? Red Bull’un organizasyonluğuna ev sahipliği yapan Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı, “Biz de yüzme yerine üzme tahtası diyorlar. Burada 200 yıldan beri kullanıldığını söylüyor köylüler. Biz bu vesileyle dünyaya bunu tanıtmak ve burada olimpiyat düzenlemek istiyoruz. Dünya sporcularına kafa tutmak için iyi sporcular yetiştirmek lazım. Lazboard kullananlar snowboardu kullandı ama snowboard kullananlar Lazboardu kullanamadılar.” diyor. Şahsen ben dünyanın neresinde yaşarsam yaşayayım, böyle kafa tutan birisini görsem malzemeyi toplar gelirdim. Gelmiyorlarsa korktuklarına hükmederim.

Peki kayak merakımı Lazboard frenledi mi? Tam tersine bu işi kıvırabileceğime hükmettim. Lazboardlarla hiç olmazsa kara gömülmeden önce 10 metrelik bir yol aldım ki, bu nereden bakarsanız bakın snowboard denememin 10 katı bir başarı demektir. Köylülere bir tane Lazboard sipariş ettim bile. Arkasına da afilli bir yazı karakteriyle, “Gidişime karlar, duruşuma Lazlar hasta” yazacaklar.

Üzme tahtası snowbordcuları üzdü

Snowboard basılı pistlerde ve dağlık bölgelerde, otellerde yapılan pahalı bir spor. Lazboard ise tamamen naturel, eğlenmeden ziyade ihtiyaç için kullanılan bir kayak aracı. Snowboard yapmaya kalkışsanız malzemeler için en az 2.000 YTL’yi bayılmanız gerekiyor ama Lazboardda sadece çivi ve tahta maliyeti var. O da taş çatlasa 50 YTL eder. Giysi masrafı zaten yok. Ayağınıza keçi kılından yapılmış çorabı ve kara lastik ayakkabıyı geçirdiğiniz an sıkı bir sporcu oluyorsunuz. Tahtanızın kara sapmaması için birkaç taktik öğrenirseniz sırtınız yere gelmez. Hem de bol karlı yerlerde snowboardcuları üzme tahtanızla üzer, sevindirik olursunuz.



Bu haber 432 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,670 µs