En Sıcak Konular

Atalay: Elimizi attığımız yerden çete çıkıyor

2 Mart 2008 14:48 tsi
İçişleri Bakanı Beşir Atalay, çetelerden dert yandı. Ellerini attıkları olayların hemen hemen tamamının ucundan çete çıktığını anlatan Atalay, "Hangi suç türünün arkasına baksanız, arkasında bir çeteye ulaşıyorsunuz." dedi.

Çetelere yönelik mücadelelerinin tüm hızıyla sürdüğünü vurgulayan Atalay, bu kapsamda 2008 sonuna kadar bütün il ve büyük ilçelere MOBESE sisteminin kurulacağını açıkladı.

Pursaklar Belediyesi tarafından Kültür Merkezi'nde bu yıl üçüncüsü düzenlenen 'Şehir, çevre ve güvenlik' konulu şehircilik sempozyumunda konuşan Bakan Atalay, ülke gündeminde uzun süre yer alan kapkaç suçlarında aldıkları önlemler sayesinde yüzde 70 oranında azalma olduğunu kaydetti. Kapkaç yaşanan bölgelerde sivil olarak hizmet veren 'özel güvenlik timleri' ve 'yıldırım ekiplerinin' çalışmaları sonucunda kapkaçın ülke gündeminden düştüğünü belirten Atalay, şehirlerin kalabalık merkezlerinin kapkaç korkusu yaşanan alanlar olmaktan çıkarılacağını anlattı. Şehirlerde yaşanan hırsızlık suçlarının önlenmesi için de önemli çalışmalar yaptıklarını vurgulayan Atalay, ev ve oto hırsızlıklarının önceki yıllara göre yüzde 30 oranında azaldığını bildirdi. Atalay, okul önlerinde ve çevrelerinde yaşanan olumsuz olaylarda önemli oranda düşme yaşandığını ifade ederek, okul çevrelerinin suç şebekelerinin kullandığı alanlar olmaktan çıktığını söyledi. Beşir Atalay, konuşmasının son bölümünü çetelere ayırdı. Türkiye'de irili ufaklı çok fazla çete olduğuna dikkat çeken İçişleri Bakanı, şunları söyledi: "Hangi suç türünün arkasına baksanız, faillerine ulaşsanız, arkasında bir çeteye ulaşıyorsunuz. Bu kapkaç, hırsızlık ve diğer suçlar için de geçerli. Olayları biraz deşseniz karşınıza bir çete çıkıyor. Çetelere yönelik mücadelemiz bütün hızıyla sürüyor. 2008 yılı sonuna kadar bütün il ve büyük ilçelere MOBESE sistemi kurulacak."

Suçun yüzde 90'ı kentlerde işleniyor

Suçların yüzde 90'ının kentlerde işlendiğine değinen Beşir Atalay, Türkiye'de 1927 yılında yapılan nüfus sayımı sonuçlarına göre, nüfusun yüzde 76'sının köylerde, yüzde 24'ünün şehirlerde yaşadığını belirtti. 1950'li yıllarda sanayileşme ve çok partili hayata geçişle birlikte Türkiye'nin kabuğunu kırdığını, kırsal nüfusta azalma yaşanmaya başlandığını ve şehirleşmenin hızlandığını ifade eden Atalay, 2007'de nüfusun yüzde 70,5'inin şehirlerde yaşar hale geldiğini söyledi. Atalay, 80 yıl sonra kentte yaşayanlarla köyde yaşayanların yer değiştirdiğini kaydederek, bu durumun beraberinde suç türlerini de farklılaştırdığını belirtti. Türkiye'de, suçların yüzde 90'ının şehirlerde işlendiğini ifade eden Atalay, "Şehirleri kontrol etme imkanlarının azalması, suç işleyenlerin şehirlerde kolay kaybolabilmeleri bunda etkilidir." diye konuştu.

zaman



Bu haber 707 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,265 µs