kontrol Putin'de! | " /> kontrol Putin'de! | "/>

En Sıcak Konular

Koltuk Medvedev'de kontrol Putin'de!

2 Mart 2008 09:45 tsi
Koltuk Medvedev'de kontrol Putin'de!
Rusya'da halk yeni devlet başkanını seçmek için bugün sandık başına gidiyor. Seçimin tek favorisi ise Devlet Başkanı Vladimir Putin'in desteklediği Başbakan Birinci Yardımcısı Dimitri Medvedev.

Medvedev'in yüzde 70 oranında oy alarak seçilmesi bekleniyor. Böylece dünyanın en büyük ülkelerinden birinin yönetiminin yanı sıra binlerce nükleer başlığın kumandası ve dünyanın en büyük doğalgaz ve petrol sağlayıcılarından olan bir ülkenin komuta merkezi 42 yaşında genç bir adama devredilecek. Medvedev, Rus Çarı 2'nci Nikolay'dan sonra Kremlin'e oturan en genç lider olacak. Rusya seçimden çok Medvedev'in başbakanlığa atayacağı millî lider Putin'le güç paylaşımının ne şekilde olacağını konuşuyor. Rus basınına göre Rusya tarihinde ikinci kez 'çifte çar' dönemi yaşanacak. 17. yüzyılda da Çar Feodor'un ölmesi üzerine, iki kardeş İvan ve Petro birlikte çar olmuşlardı. Moskova'da oluşacak yeni yapıyla birlikte en çok kime hesap vereceğini bilmeyen bürokratların ve bu durumdan yararlanmak isteyen bir kısım oligarşik çevrelerin istikrarsızlığa sebep olabileceği tahminleri yapılıyor.

Putin, birçok kere Kremlin'den başbakanlığa herhangi bir yetki transferi yapmayacağını taahhüt etti. Bununla birlikte ikili arasındaki ilişkilerin yönünü sandığın belirleyeceği yorumları yapılıyor. Kremlin'e göre Medvedev yüzde 60'tan az, yüzde 70'ten de çok oy almamalı. Putin'in 2004 seçimlerinde aldığı yüzde 71,3 desteğin geçilmesi durumunda bu durumda Medvedev'in ipleri ele almaya çalışma girişiminden endişe ediliyor. Medvedev'in meşruiyeti açısından katılımın en az yüzde 65 olması gerektiğine dikkat çekiliyor. Muhalif adaylar Komünist Parti lideri Gennady Zyuganov'un yüzde 15 oy alması beklenen seçimlerde aşırı sağcı Liberal Demokrat Parti lideri Vladimir Jirinovski'nin de yüzde 11 civarında oy alması öngörülüyor. Batı yanlısı Demokrat Parti lideri Andrey Bagdanov'un da en fazla yüzde 1 oy alabileceği ifade ediliyor. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın isteklerinin yerine getirilmediği gerekçesi ile izlememe kararı aldığı başkanlık seçimleriyle ilgili Batı'dan olumlu sinyaller geliyor. ABD Başkanı George W. Bush, yeni başkana Medvedev'le kişisel ilişki geliştirmesini tavsiye ederken, daha liberal kişiliği ile öne çıkan Rus lider en iyi alternatif olarak görülüyor.

Devlet Başkanı Putin, 2 Aralık parlamento seçimlerinde halktan planları ile ilgili yeterli destek almasının ardından Medvedev'in başkan olması durumunda kendisinin de başbakanlığı kabul edeceğini açıklamıştı. Rusya lideri, hızla artan enflasyondan, ekonomik krizlerden, hantal işleyen bürokrasiden, rüşvet ve yolsuzluklardan sorumlu olacak. Putin'i görevden almaya cesaret edemeyecek halef başkanla bu durum sıkıntı oluşturacak. Halk başarısızlıkların arkasında bugüne kadar büyük destek verdiği Putin'i görecek. Uzmanlara göre bu durum Putin'in 2012 planları için en büyük risk. Putin, anayasa gereği üst üste 3 kez görev yapamadığı için Medvedev'i aday göstermişti.

Türkiye-Rusya ilişkileri gelişecek

Gazprom tecrübesi dolayısıyla 'Mavi Akım' projesi çerçevesinde Türkiye ile yakın ilişkide bulunan Medvedev'in Ankara ile ilişkilere en az Putin kadar önem vermesi bekleniyor. Putin'in özellikle dış politikada etkisinin devam edeceğini ifade eden uzmanlara göre Rusya-Türkiye ilişkileri çok yönlü stratejik ortaklık seviyesinde sürecek. Ticaret ve turizmin yanı sıra ilişkilerin enerji boyutu yeni yatırımlara gebe. Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın geçtiğimiz ay gerçekleştirdiği Moskova temaslarında Rusya'ya Nabucco'ya dahil olmasını teklif etmesi ve nükleer santrallarla ilgili Rus şirketlerine yeşil ışık yakması bu açıdan önemli bulunuyor. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Rusya'yı 'İkinci Mavi Akım' ve 'Samsun-Ceyhan petrol boru hattı' projelerine davet etmesi ise Medvedev döneminde iki ülke ilişkilerinin hızla gelişeceğinin göstergeleri olarak görülüyor.

Başkan ve first lady rockçı

Öğretmen bir aileden 1967'de St. Petersburg'da dünyaya gelen Dimitri Anatolyeviç Medvedev'in çocukluğu Sovyet Ansiklopedisi okuyarak ve sevdiği İngiliz rock grupları Black Sabbath, Led Zeppelin ve Deep Purple dinleyerek geçti. Başarılı bir öğrenci olan Medvedev'in çocukluğunda hiç tatile gidemediği ve çoğu zaman da sevdiği müzik plaklarını almak için para bulamadığı biliniyor. Arkadaşları, rüşvet vermeyi reddedecek kadar dürüst olan genç avukatın bu yüzden kaybettiği davaları olduğunu söylüyor. 1999'da Putin tarafından Moskova'ya çağrılan Medvedev önce Gazprom'un başına, 2005'te de tüm sosyal projelerin koordinasyonunu üstlenmek üzere başbakan birinci yardımcılığına getirildi. Medvedev, Aralık 2007'de de başkanlık için Putin'den tam destek aldı. Putin'den farklı olarak Sovyet sonrası gelişen kültürün etkisinde olan Medvedev'in eşi Svetlena Medvedeva da Dimitri gibi rock fanatiği. Yeni moda şapka almak için Paris'e gidebilen Svetlena'nın 6-7 bin dolarlık gece elbiseleri giymesi magazin dünyasının dilinde. Rus aile yapısından farklı olarak evde yemek yapmayı seven yeni First Lady'nin Kremlin mutfağına da fazlası ile karışması bekleniyor. Medvedev, Rusya Ortodoks Kilisesi'ne bağlılığı ile tanınıyor.

Medvedev'in posterleri yok satıyor

The Moscow Times gazetesi, 2 Mart devlet başkanlığı seçimlerinde kazanmasına kesin gözüyle bakılan Dimitri Medvedev'in posterlerinin yok sattığını yazdı. Ülke genelinde on binlerce ofisin duvarlarında asılı olan Putin'in resimleri Medvedev'in resimleriyle değişecek. Putin'le birlikte devlet başkanı resimlerinin yer aldığı çerçeveli fotoğraflar, saatler, kilimler, matruşkalar küçük bir sanayi kolu haline gelmişti.
 
zaman



Bu haber 467 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,297 µs