Kâbe'ye: Aptal taşlar | " /> Kâbe'ye: Aptal taşlar | "/>

En Sıcak Konular

Danimarka'dan Kâbe'ye: Aptal taşlar

1 Mart 2008 22:13 tsi
Danimarka'dan Kâbe'ye: Aptal taşlar Danimarka’dan ikinci karikatür krizi Hz. Muhammed’e (SAV) hakaret içerikli karikatürler çizen Danimarkalı çizerlerin şimdiki hedefi Kâbe. Kâbe resmi çizen karikatüristler üzerine “Aptal taşlar“ yazıp, sergiledi.

İslam peygamberi Hz. Muhammed’e (SAV) hakaret içeren karikatürlere imza atan Danimarka karikatüristleri şimdi de yeni bir aymazlığa daha imza attı. Surren isimli ne idüğü belirsiz bir karikatürist grup, üzerinde “Aptal taşlar“ (Dummer Steine) yazılı Kâbe karikatürü yapıp Berlin’de sergiledi.

Berlin Hayvanat Bahçesi’nde açılan serginin amacının bütün kutsalları ve otoriteleri hicvetmek olduğunu söyleyen galeri çalışanlarından Bernard Rose, tepki çektiği iddia edilen çalışmanın dört parçadan oluşan kara mizah serisinin bir parçası olduğunu belirtti.

Kâbe resminin hemen yanında sergilenen resimde ise yahudilerin simgesi sayılan siyah şapka kastedilerek “Dummer hut“ (Aptal sapka) yazısına yer verildi.

Salı günü tehdit alındığı ileri sürülerek kaldırılan Kâbe resmi, Çarşamba günü yeniden yerine konuldu. Aynı gün güvenlik ve koruma talebinde bulunan galeri yönetimi sergiyi kapatma karari aldı. Bugün Berlin Sanat Akademisi Baskanı Klaus Stack’ın sergiyi en kısa sürede yeniden açmak istediğini ancak bunu yapabilmesi için galerinin güvenliğinin tam olarak sağlanması gerektiğini söylemesiyle birlikte tam bir şova dönüşen Danimarkalı karikatüristlerin karamizah sergisinin, ortaya koyduğu sanattan ziyade tehdit iddialarıyla basında büyük yer işgal etmeyi başarması ilginç karşılandı.

Kim tehdit etmiş?

Tehdit iddiaları konusunda çeşitli haber portallarında ve gazetelerde farklı senaryoların yer alması, anlatılan olayların birbirleriyle çelişmesi çok düşündürücü bulundu. Bir hıristiyan magazin sitesinde galeri çalışanlarından Bernhard Rose’nin ağzından verilen ifadede Salı günü iki genç kızın galeriye geldiği anlatılıyor. Rose’nin ifadesine göre kızlar cep telefonlarıyla, galerinin penceresinden Kâbe’nin yer aldığı posterin resmini çekiyorlar. Kızlar ayrıldıktan sonra birtakım adamlar geliyorlar ve resmin indirilmesini talep ediyorlar. Adamlar, istedikleri yapılmadığı taktirde resimde anılan aptal tasların kafalarına yağdırılacağını söylüyorlar. Rose, tehditlerden dolayı resmi indirmek zorunda kaldıklarını söylüyor.

Bir iddia diğerini tutmuyor

Tagesschau Gazetesi’nden anlatılan tehdit vakasında ise rakam verilerek altı adamdan bahsediliyor. Die Welt Gazetesi tehditçileri “genç yaşta adamlar“ olarak tasvir ederken, Spiegel Dergisi haberinde, iki genç kızın resmi tesadüfen gördüklerini, galericilerden resmi indirmelerini istediklerini, cep telefonlarıyla çektikleri resimleri sergi salonunun yakınlarında bulunan dönerciye göstererek güç topladıklarını anlatıyor.

Kim bu kızlar?

İki genç kızın göçmen uyruklu olup olmadıkları, karikatür sergisinden nasıl haberdar oldukları, kim oldukları bilinmiyor. Ve bütün bu bilinmeyenlere rağmen olayın daha önce yaşanan vakalara benzer gelişmeler göstermesi ve Avrupa basınının yine müslümanları tahammülsüz sanat düşmanları olarak lanse etmesi bütün bu zincirleme olayların trajik bir komplonun ürünleri olabilecekleri kuşkusunun güçlenmesini sağlıyor.

 

timetürk



Bu haber 587 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,809 µs