En Sıcak Konular

Kanserden bulgur pilavı ile korunun

1 Mart 2008 17:47 tsi
Kanserden bulgur pilavı ile korunun Bağırsak hastalıkları doğru beslenerek önlenebiliyor. İşte bağırsak sağlığınızı korumak için yemeniz ve yememeniz gereken yiyecekler.

Prof. Dr. Kenan Demirkol beslenme alanında son derece önemli açıklamalar yapan bir bilim adamı. Bağırsak sağlığını korumak, özellikle de bağırsak kanserini uzaklaştırmak için Prof. Demirkol’un tavsiyeleri şöyle:

“Bağırsak kanseri ABD’de 20 kişiden birinde görülüyor. Oysa beslenme ile yüzde 70 oranında önlenebiliyor.

Kanser oranının artması tüm dünyada 1900’lerin başına denk düşüyor. Araştırmalar bu dönemdeki iki olaya dikkat çekiyor: Unun modern fabrikalarda çok ince öğütülmesi ve margarinlerin piyasaya çıkması.

1. Modern un fabrikalarının kuruluşu:
Yediğimiz ekmekteki un partiküllerinin oldukça kalın olması gerekiyor. Çok işlem görmüş, çok öğütülmüş buğday yerine kırık buğdaylı ekmek yemek hem bağırsaklar için, hem de kilo açısından daha yararlı.
Francala ekmek yerine marketlerde satılan 'Doygun Ekmek' in çavdarlı ekmeği, ya da tam buğday ekmeği, veya İstanbul Halk Ekmeğin köy ekmeği piyasada olan ekmeklerin içinde en sağlıklıları.
Evde yapmak isterseniz; ½ kg tam buğday unu + 300gr ince bulgur + 100gr keten tohumunu karıştırarak tam doğru kıvamda ekmek yapabilirsiniz.

2. Margarin:
Evinize asla girmemesi gereken bir gıda maddesidir. Öbür adına zehir diyebilirsiniz. Bunun yerine tereyağı (her gün bir ekmeğe sürülecek kadar tereyağı yiyebilirsiniz; yaklaşık 10-20 gr.) ve zeytinyağı tüketmelisiniz.

Sağlıklı olmak için nelere dikkat etmeli?

Vücut için yararlı olan maddelerin en başında Omega 3 geliyor. Omega 3’ün en çok bulunduğu gıdalar:

Keten tohumu: Bunu günlük 25 gr (tepeleme çorba kaşığı) kadar tüketmeniz gerekiyor. Ancak yemeden önce dış kabuğunun kırılması gerekiyor, yoksa bize yeteri kadar faydası olmuyor. Yemeden önce kahve makinasında öğütüp, sonra tüketmemiz ve de gün içinde keten tohumunun görevini yapabilmesi için yeterli derecede su içmemiz gerekiyor. Keten tohumunu günlük öğütmeliyiz, 24 saat içinde bayatlıyor.

Omega 3 açısından zengin diğer yiyecekler koyu yeşil yapraklı tüm sebzeler, domates (sadece yaz mevsiminde), lüfer, yumurtadır.

Taze bitkiler: Haftada 30-40 çeşit bitki tüketmemiz gerekiyor. Örneğin salataya koyacağınız domates, salatalık, nane, fesleğen, roka, dereotu, maydanoz, turp ile bu 40 çeşidin önemli bir miktarını karşılayabilirsiniz.

Su miktarı: Günlük içmemiz gereken su miktarı kişiden kişiye göre değişir. 1.80 cm boyutlarında 80 kg ağırlığındaki kişi ile 1.55 cm boyundaki kişinin su ihtiyacı aynı olmaz.
Bilmemiz gereken 'Altın sarısı işemek bizi zengin etmez'. İdrarımızın renginin ve kokusunun olmaması gerekir.

Yanık yiyecekler: Yanık olan hiçbir şeyi yememeliyiz; yanık ekmek, yanmış sucuk gibi.

Yapay tatlandırıcı: Çok tercih edilmemeli.

Gofret, bisküvi: YASAKLANMALI! İlla ki atıştırmak ve zararlı bir şeyler yemek istiyorsanız bitter çikolata tek tercihiniz olmalı.

Tahıllar: Glisemik indeksi daha düşük olduğu için pirinç yerine bulgur tercih edilmeli. Dolmalarda, zeytinyağlılarda bulgur kullanmalıyız. Mercimek çorbası, nohutlu veya mercimekli bulgur pilavı çok doğru gıdalar.”



Bu haber 1,121 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,577 µs