En Sıcak Konular

ÖSS başvurularında başörtüsü bilmecesi

1 Mart 2008 14:44 tsi
ÖSS başvurularında başörtüsü bilmecesi ÖSYM Başkanı, ÖSS klavuzuna göre adayların başvurularda başı açık şekilde fotoğraf çektirmeleri gerektiğini, ancak YÖK değişiklik kararı verirse bunu uygulayacaklarını söyledi. Bluetooth kulaklıkla kopya ihtimali korkutuyor.

ÖSS başvuruları Pazartesi günü başlayacak, ancak türban konusundaki belirsizlikler sürüyor. ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, mevcut kılavuzun içeriğine göre, adayların fotoğraflarını başı açık şekilde çektirmeleri gerektiğini belirterek, “Fakat, YÖK eğer bu Anayasa değişikliğinin Resmi Gazete’de ilanından sonra değişiklik yapılması gerektiğine karar verirse, bu durumda bunu okullara duyuracağız ve uygulamanın farklı yapılmasına da imkan sağlayacağız” dedi. 

ÖSS başvuruları 3 Mart Pazartesi günü başlayacak ve başvurular yürürlükteki kurallara göre kabul edilecek. Ancak ÖSYM Başkanı Yarımağan, farklı olasılıkları da gözardı etmiyor: “Kılavuz onaylanırken henüz anayasa değişikliği kesinleşmemiş olduğu için yükseköğretim genel kurulu kılavuzda değişiklik yapmadı. Yani fotoğrafların başı açık olarak adayı kolay tanıtacak biçimde çekilmesi yönündeki ifadenin değiştirilmesine gerek görülmedi. Mevcut kılavuzda bu ifade duruyor. Pazartesi günü başlayacak kayıtlarda da buna uygun davranılacak. Ama YÖK’ün alacağı karar doğrultusunda, özellikle genel kurul toplantısı var Mart ayı içinde. Genel Kurul’da farklı bir görüş belirirse bunu kamuoyuna açıklayacağız ve o doğrultuda uygulama yapılmasını isteyeceğiz.”

ANAYASA MAHKEMESİ İPTAL EDERSE...

“Örneğin YÖK türbanlı fotoğrafın çekilmesinin de mümkün olduğu yönünde bir görüş oluşturursa biz bunu kamuoyuna duyuru biçiminde açıklayacağız” diyen Yarımağan, yaşanacak gelişmeleri şöyle anlattı: “Okullarda türbanlı fotoğrafların çekilmesinin de mümkün olabileceğini söyleyeceğiz ve bu şekilde çekilecek, ama bu karardan sonra örneğin Anayasa Mahkemesi’nin vereceği bir iptal kararı bu sefer geriye dönüşü gerektirecek. Geriye dönüş olursa da onun gereğini yerine getirmek durumunda kalacağız.”

KOPYA İHTİMALİNİ ARTIRIR

Yarımağan, türban, şapka, külah gibi kulakları örtecek bir aksesuarın, sınav güvenliği açısından zaaf oluşturduğuna ve ÖSS’de kopya ihtimalini artırdığına dikkat çekti.

ÖSYM’nin YÖK’e bağlı olması nedeniyle YÖK Genel Kurulu’nun karar alması halinde ÖSS başvurularında türbanlı fotoğrafı ve sınava türbanla girilmesini kabul etmek zorunda kalabileceklerine işaret eden Yarımağan, “Böyle bir ihtimale karşı önlem almaya çalışıyoruz” diye konuştu.

ÖSYM Başkanı, YÖK başkanı ve rektörlerin karşılıklı sert bildirilerine konu olan türban serbestisinin, sınav güvenliği açısından zaaf oluşturduğunu ve kopya ihtimalini artırdığını söyledi.

BLUETOOTH KULAKLIKLAR VAR

Yarımağan, “Başın kapalı olması daha doğrusu özellikle kulakların kapalı olması, kulaklar bir türbanla kapanabileceği gibi bir başka giysiyle de bir şapkayla da bir külahla da kapanabilir, kulakların kapalı olması güvenlik açısından bir zaaf oluştruyor. Bugün biliyorsunuz, bluetooth kulaklıklar var. Bunlar kablosuz olarak 100 metreye, 200 metreye kadar iletişim kurulmasını gerçekleştriyor. Örneğin biz herşeyi düşündüğümüz için kulakları kapalı olan bir adayın, bu tür bir davranış içine girebilir ihtimalini şimdiden düşünüyoruz. Adayların haklarını aramak durumundayız. Böyle birşeyin olabileceği olasılıklar arasında” dedi.

ntvmsnbc.com



Bu haber 594 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,422 µs