En Sıcak Konular

İsrail vahşeti devam ediyor

1 Mart 2008 14:30 tsi
İsrail vahşeti devam ediyor 12 saattir İsrail birliklerinin havadan F-16'ların ve Apachi helikopterlerinin desteğinde sürdürdüğü operasyonda ve çatışmalarda, Filistin tarafının kayıpları 34 olarak belirlendi.

İsrail ordusunun, Gazze Şeridi'nin kuzeyinde seçkin tugaylarından özel birliklerin yanı sıra tank ve buldozerlerle başlattığı kara operasyonunda, Filistinlilerin kayıpları her geçen saat artıyor.
 
Edinilen bilgiye göre, 12 saattir İsrail birliklerinin havadan F-16'ların ve Apachi helikopterlerinin desteğinde sürdürdüğü operasyonda ve çatışmalarda, Filistin tarafının kayıpları 34 olarak belirlendi. İsrail tarafından fırlatılan bir füze, tam öğle saatlerinde Çebaliye'de bir sokakta, kalabalığın ortasına düştü. Yerel kaynaklar, ambulansların, buradan hemen hepsi çocuk 7 kişinin cesedini hastaneye taşıdıklarını bildirdi. Aynı bölgede, 10'dan fazla kişinin yaralandığı belirtiliyor.

Beyt Lahya'daki Kemal Edvan hastanesi doktorlarından Muhammed Sultan, hastanelerine getirilen ölüler arasında henüz bir haftalık bir bebeğin, çocukların, 3 kadının ve bir doktorun bulunduğunu açıkladı. 

Doktor Sultan, hastanedeki ölülerin yaklaşık yarısına yakınının, bombardımana tutulan evlerden taşındığını bildirdi. Yaralıların sayısı tam bilinmemekle birlikte, 100'den fazla olduğu sanılıyor. Beyt Lahya'daki iki hastanenin yaralılarla dolup taştığı ve doktorların yaralılara müdahaleye yetişemediği, her geçen saat yeni ölü ve yaralılar geldiği belirtiliyor.

Ambulansların ölü ve yaralıları taşımak için benzin sıkıntısı çekmeye başladığı da kaydedildi.

İsrail birliklerininse Cebaliye'nin doğusunda, Selahaddin Caddesi üzerinde ilk aşamada ilerledikleri mevzilerden daha ileriye pek geçmedikleri belirtiliyor.

Batı Şeria'daki Ramallah merkezli Filistin televizyonu, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki kara operasyonunun ardından matem yayınına geçti. Televizyon, durmaksızın Filistin kahramanlık şarkılarıyla El Fetih marşları çalıyor. Gazze'den, hastanelerden canlı yayınları aktarıyor.

Gazze'deki camiler, doğrudan Hamas'ın El Aksa radyosuna bağlandı ve camilerden sürekli radyonun yayınlarını aktarılıyor.

Gazze'deki İslami Cihad lideri Halid El-Batş, "Direnmeye devam edeceklerini, tüm imkanlarını seferber edeceklerini" söyledi.

Militanlarının İsrail'e roket atmayı sürdürdüklerini de belirten El Batş, Arap ve Müslüman ülkelerine seslenerek, Gazze Şeridi'nde "gerçek bir katliam" yaşandığını belirtti ve bu ülkelerden tepki göstermelerini istedi.

El Batş, ayrıca Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas'a, İsrail'le sürdürdüğü görüşmeleri keserek, Hamas'la diyaloğa geçmesi çağrısında bulundu.

İsrail önce soykırım tehdidinde bulundu, ardından Gazze'yi savaş alanına çevirdi: 34 ölü  
 
Uluslararası toplumun tepkilerine rağmen Filistin'in Gazze bölgesine yönelik saldırılarını durdurmayan İsrail'in, son olarak dün gece bölgeye adeta bir çıkarma harekatı düzenlediği saldırılarda ölü sayısı 31'e yükseldi. Gazze'deki hastaneden yapılan bir açıklamada da İsrail füzelerinin bir eve isabet ettiği ve evde bulunan 4 sivilin hayatını kaybettiği belirtildi.  
 
Son rakamlarla birlikte İsrail ordusunun hafta içinde Çarşamba günü bir İsraillinin öldürülmesinin ardından başlattığı saldırılarda ölen Filistinlilerin sayısı 66'ya yükseldi. Ölenlerin en az yarısının sivil olduğu ve aralarında kadınlarla çocukların da bulunduğu belirtiliyor. Hamas grubu, ölenlerden 16'sının sivil olduğunu açıkladı.

Hastane çalışanları, ölenlerden birinin çocuklarına kahvaltı hazırladığı sırada İsrail askerleri tarafından vurulan Filistinli bir anne olduğunu belirttiler. Kadının yakınları da açılan ateşte kızının ve oğlunun da öldüğünü söylediler.

Son 4 günde yaralananların sayısının ise 180'den fazla olduğu öğrenildi. Ölenlerden bazılarının kimliklerinin belirlenmesinde güçlük çekildiğini belirten hastane kaynakları, hastanelere şimdiye kadar, biri yeni doğmuş bebek, 45'ten fazla yaralı getirildiğini, bunlardan bazılarının durumlarının çok ağır olduğu kaydetti. Beyt Hanun, Cebaliye ve Beyt Lanya'da ailelerin çoğu çocuklarını okullara göndermedi. Cebaliye'de dükkanların çoğu kepenklerini kapattı.

Filistinli yetkililerse İsrail ordusunun Beyh Hanun ve Cebeliye'ye doğru ilerlediğini açıkladı. Bu ilerleme, İsrail'in uzun süredir Gazze'de bu kadar içeriye doğru girdiği ilk saldırı oldu.

İsrail ise roket saldırıları durmadığı müddetçe geniş kapsamlı bir operasyon başlatmaktan başka çareleri olmadığını açıkladı. İsrail Savunma Bakanı Yardımcısı Matan Vilnai, İsrail Radyosu'na "olaylar büyüdükçe daha büyük güç kullanma ihtimalimiz artıyor" dedi. Vilnai, dün yaptığı başka bir açıklamada da "soykırım" gafında bulunmuştu.

Saldırıların artmasının ardından ABD, İsrail'e önümüzdeki hafta ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın bölgeye düzenleyeceği ziyaret öncesinde bu saldırıların sonuçlarını düşünmeye çağırdı. Saldırıların artmasının, ABD Başkanı George Bush'un söz verdiği barış anlaşmasını tehlikeye attığı belirtiliyor.

Görgü tanıklarına göre İsrail ordusu, dün geceden itibaren bölgeye karadan tank ve buldozerler, havadan ise Apaçi helikopterleri ile savaş uçakları ile saldırıyor. Birçok bölgede İsrail askerleri ile Filistinli militanlar arasında çatışmalar yaşanıyor.

İsrail ordusu da saldırıları doğrularken, İsrail radyosu çatışmalarda 5 İsrail askerinin yaralandığını duyurdu.

İsrail ordu sözcüsü, İsrail tarafına dün geceden itibaren 20 roket fırlatıldığını ve bunlardan üçünün Sovyet yapımı Grad roketi olduğunu açıkladı. Aşkelon kasabasına isabet eden roketlerden 3 İsraillinin yaralandığı kaydedildi. 
 
zaman



Bu haber 465 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,750 µs