'Tereyağından kıl çeker gibi çekildik' | " /> 'Tereyağından kıl çeker gibi çekildik' | "/>

En Sıcak Konular

'Tereyağından kıl çeker gibi çekildik'

1 Mart 2008 09:02 tsi
'Tereyağından kıl çeker gibi çekildik' "Tereyağından kıl çeker gibi çekildik. Başbakan'ın kısmen haberi vardı..." Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt, 'Neden çekildikleri, Bush'un emriyle mi çekildikleri, Hükümete bilgi vermeden mi çekildikleri' gibi kritik soruları tek tek cevapladı...

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Kuzey Irak'ta yürüttüğü harekâtın dün sona ermesiyle birlikte ortaya çıkan tartışmalarla ilgili olarak Milliyet Yayın Yönetmeni Sedat Ergin'in sorularını yanıtladı.

Çekilme emrini kimin verdiği konusundaki tartışmaları nasıl karşılıyorsunuz?

Şimdi ben spekülasyona girmek istemiyorum. Hiç kimsenin çekil mekil dediği yok. Bu tamamen askeri gerekçelerle alınmış bir karardır. “Çekil” diye ne siyasi kanat ne de yabancılardan bir ima bile gelmedi. Yabancıların kısa sürsün diye demeçleri oldu. Bunun sorumluluğunun hepsi bize ait. Erken çekildi diyorlarsa, gitsinler orada bir 24 saat kalsınlar... 300 kişinin 242'si tesirsiz hale getirildi, ayrıca temas da kesildi.

ÖNCEDEN AÇIKLAMAK CİNAYET OLURDU

Üstelik kararı Gates'in gelmesinden çok önce verdik. Öyle bir dakika önce karar veremeyiz. Onun için yapılan bu eleştiriler gerçekten çok haksız. Ülkemizin içindeki tüm kesimler harekâta her türlü desteği verdiler, göğüs gerdiler. Geçen çarşamba günü birliklerimizin üçte biri içerdeydi. Ancak o tarihte “çekiliyor” demek bir cinayet olurdu. Bir harekâtın en hassas dönemi çekilmedir. Girmek değil. “Çekiliyor” dediğinizde, bu oradaki teröristlere “pusunu kur, tuzağı kur” demektir. Muazzam bir hata olur. Böyle bir şey denemez.

HÜKÜMETİN GENEL MANADA BİLGİSİ VARDI

Hükümetin çekilme kararından haberi olmadığı yolundaki eleştirilere ne diyorsunuz?

Her dakikası olmayabilir. Ben bu kadar operasyon yaptım. Ama genel manada bilgileri vardı tabii. Ama detayları, örneğin bir bölüğün girdiği gibi bir detayı tabii ki bilmeyebilirler. Ama yapılan eleştiriler gerçekten çok insafsız. Harekâta gölge düşüren bir yaklaşım. Gerçekten çok üzüldüm. O kadar sarf ettiğimiz bütün gayret, o kadar emek, o Mehmetçiklerimizin o şartlarda yaptıkları görevi gölgeler.

BİZ GATES'İN GELİŞİNE BAKMAYIZ

Çekilmenin Gates'in gelişinin hemen ertesi günü olması zamanlama olarak...

Ama bu bizim elimizdeki bir şey değil ki... Biz askeri gerekçelere göre karar veririz. Yani Gates geliyor, gelmiyor biz onlara bakmayız. Bizim için Mehmetçikler önemli. Tereyağından kıl çeker gibi gerçekten çok güzel bir çekilme yaptık. Harekâta ait ipucu  verir miyim?

Ancak siz dün “Kısa süre izafi bir şeydir” dediğiniz için herkes bunu çekilmenin hemen olmayacağı şeklinde yorumladı...

Maalesef bir siyasi şahsiyet de diyor ki; “Biz bir yıl kalacaklar zannediyorduk.”
Ben, “kısa sürenin izafi bir kavram olduğunu” söyledim. Bu, kimisi için bir gün kısadır, kimisi için bir yıl kısadır. Ben genel bir yaklaşımdan söz ettim. Yoksa harekâta ilişkin bir ipucu veremem ki. Harekâta ait ipucu verilir mi!

Başbakan çekilmenin olacağını biliyor muydu?

Şimdi söyle söyleyeyim. Çekilmenin olacağını tabii ki biliyordu. Ama böyle dakikası dakikasına bilemez tabii. Sayın Başbakan'ın askeri danışmanı olan general de kendisinin yanına sürekli gidiyor. Ama bana göre, orada (ulusa sesleniş konuşmasında) söylediği şey (harekât devam etmektedir ifadesi) harekâtın emniyeti açısından doğruydu. “Çekiliyor ya da çekilecek” denir mi, mümkün değil.

Talabani'nin Ankara'daki temsilcisi çekilme kararını dün (perşembe) bildiklerini söyledi.

Şimdi şu var. Bize diyorlar ki, onunla konuşun, bununla konuşun. Ne konuşursak gidiyor. Onun için biz çok ketum davranıyoruz. Neden, çünkü bilgi gidiyor. Harekâtın emniyetini tehlikeye düşürecek hiçbir bilgiyi vermemeye çalışıyoruz. Ama bu, bizim oradaki gruplara neden güvensiz olduğumuzu da ispatlayan bir olay.

Gates'in dünkü temaslarından sonra, Sayın Başbakan ile bir temasınız oldu mu?

Sürekli oluyor, olmak zorunda... Ben şunu söylüyorum. Çekilme kararını asker olarak verdik. Eğer bir kusuru varsa, o kusur bizim... Ama bu da çok insafsız bir eleştiri olur. Görevini yapmıştır Silahlı Kuvvetler orada, Kara Kuvvetleri ile, Hava Kuvvetleri ile, Jandarma'sıyla... İnanılmaz şeyler yapmışlardır.

Başkan Bush'un dünkü açıklamasını nasıl karşılıyorsunuz?

Hepsi aynı istikamette. Sayın ABD Başkanı söyledi diye, birliklerimizin orada eğer bir temas ihtimali olsa çekilir mi? Böyle bir şey olabilir mi? Bu askeri bir harekât, askeri harekâtın gerekleri yapılır. Bunu da askerler bilir. “Orada birlik niye bırakmıyorsun?” demek çok yanlış. Orada askerlerin ne şartlarda görev yaptıklarını biz biliyoruz. Ünlü bir sözü hatırlatmak istiyorum; “Ben sizden makul olmanızı beklemiyorum, insaflı olmanızı bekliyorum” diye.

Milliyet



Bu haber 1,295 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,345 µs