En Sıcak Konular

ÖSYM'den başörtülü resim açıklaması

29 Şubat 2008 22:06 tsi
ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, mevcut kılavuzun içeriğine göre, adayların fotoğraflarını başı açık şekilde çektirmeleri gerektiğini belirtirken önümüzdeki günlerdeki olası bir değişikliğe dikkat çekti.

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, mevcut kılavuzun içeriğine göre, adayların fotoğraflarını başı açık şekilde çektirmeleri gerektiğini belirterek, ''Fakat, YÖK eğer bu Anayasa değişikliğinin Resmi Gazetede ilanından sonra değişiklik yapılması gerektiğine karar verirse, bu durumda bunu okullara duyuracağız ve uygulamanın farklı yapılmasına da imkan sağlayacağız'' dedi.

Okan Üniversitesinde, ''Türkiye'de ÖSS'nin Dünü, Bugünü ve Yarını'' konulu konferans veren Yarımağan, geçen yıl Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) için 1 milyon 775 bin kişinin başvurduğunu ve bunlardan 626 bininin bir programa yerleştirildiğini söyledi.

Yarımağan, mevcut istatistiklere göre, öğrenim çağındaki her bin kişiden 457'sinin liseyi bitirdiğini, bunlardan 372'sinin yüksek öğretime yerleştirildiğini ve 246'sının da yüksek öğretim kurumlarından mezun olduğunu belirtti.

Son verilere göre, her yıl ilk kez ÖSS'ye başvuran öğrenci sayısının 750 bin olduğunu, bunlardan 250 bininin birkaç kez sınava girdikten sonra üniversiteye giremeden sistemden çıktığını kaydeden Yarımağan, 160 bininin de okuduğu bölümden memnun olmayarak sistemden çıkış yaptığını söyledi.

Yarımağan, ''Kabaca, sistemin yaklaşık yüzde 50 randımanla çalıştığını görüyorsunuz. Bunun içine açık öğretim de dahil. Veriler böyle kaldığı sürece, ÖSS'yi kaldırıp SBS, TMS getirin, ne getirirseniz getirin, nasıl bir sistem getirirseniz getirin, çok rasyonel bir çözüm olmayacaktır. Çünkü, okumak isteyen öğrenci çok, kontenjan sınırlı'' diye konuştu.

Türkiye'nin 35 yıldır test usulü merkezi sınav yaptığını belirten Yarımağan, bu sistemin 10 yıl bile devam etmemesi, daha yeni arayışlar içinde olunması ve dünya ne yapıyor diye bakılması gerektiğini söyledi.

Dünyada, Türkiye'nin dışında her yere sınavla girilen bir başka ülke bulunmadığını ve her ülkede sınavsız girilen programlar olduğunu belirten Yarımağan, okumak isteyen öğrenci sayısının artmasının, Türkiye'yi bu sisteme mecbur kıldığını kaydetti.

Yarımağan, ''Milli Eğitim Bakanlığı OKS'yi kaldırdı, yerine 3 tane çoktan seçmeli sınav koydu. Şimdi de ÖSS'nin kaldırılıp, yerine lisede veya lise sonrasında 4 tane daha sınav konulmak isteniyor. Ben şunu iddia ediyorum; Eğer böyle bir yola gidersek, yani ilkokuldan üniversiteye girinceye kadar öğrenci 6-7 tane çoktan seçmeli sınava girerse, bu öğrenciler hayatları boyunca robot gibi olurlar. Kendisine ne söylerseniz, 'Seçenekler ne?' diye sormaya başlar. Örneğin, hanımı 'Beni seviyor musun kocacığım?' diye sorarsa, o da 'Seçenekler nelerdir?' diyecek'' şeklinde konuştu.

Konuşmasında, yüksek öğretime ilişkin önerilerde de bulunan Yarımağan, erken yaşta yönlendirme yapılması, alan yönlendirme ve orta öğretimi bitirme sınavları konulması, orta öğretimde popülist uygulamalardan vazgeçilmesi gerektiğini söyledi.

Öğretmenin öğrenciyi kayırdığını, okulda kayırmalar olduğunu, Bakanlık düzeyinde de ''af'' gibi popülist uygulamalar yapıldığını savunan Yarımağan, yüksek öğretim kontenjanlarının mutlaka artırılması ve öğretim elemanı yetiştirilmesine ağırlık verilmesi gerektiğini kaydetti.

KKTC dahil, mevcut kontenjanların 425 bin olduğunu ve bunlardan bir kısmının ilgi görmeyerek boş kaldığını, hatta kontenjanı 150 olan bir programa tek bir adayın kayıt yaptırdığını belirten Yarımağan, bu tür bölümlerin ayıklanıp, ilgi görenlerin kontenjanlarının artırılması gerektiğini anlattı.

Yarımağan, açık öğretim başta olmak üzere, programların en az yarısına sınavsız girilmesi gerektiğini ifade etti.

Katılımcıların sorularını da yanıtlayan Yarımağan, 2009 yılında ÖSS ile ilgili çok büyük bir değişiklik olabileceğini düşünmediğini kaydetti.

-KILAVUZDA DEĞİŞİKLİK-

Toplantı sonrası gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Yarımağan, türbanla ilgili bir soru üzerine, kılavuzun YÖK tarafından onaylandığı günlerde henüz Anayasa değişikliği kesinleşmemiş olduğu için bir değişiklik yapılmadığını söyledi.

Yarımağan, ''Mevcut kılavuzun içeriğine göre, adayların fotoğraflarını başı açık şekilde çektirmeleri gerekiyor. Pazartesi günü başlayacak kayıtlarda buna uymak gerekiyor. Fakat, YÖK eğer bu Anayasa değişikliğinin Resmi Gazetede ilanından sonra değişiklik yapılması gerektiğine karar verirse, ki Mart ayında yapılacak Genel Kurul böyle bir karar verebilir, bu durumda bunu okullara duyuracağız ve uygulamanın farklı yapılmasına da imkan sağlayacağız'' şeklinde konuştu.

Yarımağan, bir başka soru üzerine de arkeolojinin sözel 2'den eşit ağırlıklı 2'ye kaydırıldığının kılavuzda yazdığını belirterek, ''Fakat buna paralel olarak, alan tablolarında da bir değişiklik yapılması gerekirdi. Böyle bir değişiklik yapılmamış. Bunun gerekçesini Ankara'ya döndüğümde araştıracağım. Eğer bir yanlışlık veya eksiklik varsa, Resmi Gazetede ilanıyla bunu düzelteceğim'' diye konuştu.

Okan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sadık Kırbaş da suni sorunlarla uğraştıklarını, üniversitelerde huzursuzluk olduğunu, bu sorunların siyaset üstü tutularak tartışılması gerektiğini söyledi. 

haber7



Bu haber 738 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,140 µs