En Sıcak Konular

Kara harekatını getiren süreç neydi?

29 Şubat 2008 21:12 tsi
Kara harekatını getiren süreç neydi?
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin sınır ötesi kara harekatı sona erdi. İşte kara harekatını getiren süreç...

Terör örgütüne büyük darbe vuruldu


Türk Silahlı Kuvvetleri'nin 21 Şubat 2008 tarihinde Irak'ın kuzeyinde PKK/KONGRA-GEL terör örgütüne karşı Kara Kuvvetleri Komutanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı birliklerinin katıldığı hava destekli başlattığı sınır ötesi kara harekatında örgüte büyük darbe vuruldu.


Kara Kuvvetleri ateş destek vasıtaları tarafından ise 517 adet muhtelif hedef ateş altına alınırken; terör örgütüne vurulan darbe şöyle özetlendi:

"Harekatın başından itibaren manevra birlikleri ve uçaklar tarafından 126 mağara, 290 barınak ve sığınak, 12 komuta merkezi, 11 muhabere tesisi, 6 eğitim tesisi, 23 lojistik tesis, 18 ulaştırma tesisi, 40 hafif silah mevzii ve 59 uçaksavar mevzii kısmen ya da tamamen tahrip edilmiştir. Dün ele geçirilen 3 teröristle birlikte, sınır ötesi harekatta etkisiz hale getirilen terörist sayısı 240'a ulaşmıştır. Harekattan önce bölgede bulunduğu değerlendirilen yaklaşık 300 teröristin büyük çoğunluğu etkisiz hale getirilmiş; geri kalanların bir kısmı ise bölgeyi terk ettiklerinden temas kesilmiştir."

KARA HAREKATINI GETİREN SÜREÇ

Kuzey Irak'a operasyon tartışmaları, PKK terör örgütünün eylemlerini 2007 yılı başında artırmasıyla gündeme oturdu. Mayın ve bombalı saldırılar art arda geldi. Şehit cenazeleri, toplumda infial doğurdu.

Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt, 12 Nisan'da düzenlediği basın toplantısında, "Kuzey Irak'a bir operasyon fayda sağlar. TSK, yasal zeminde görev verildiğinde bu operasyonları yapma gücüne fazlasıyla sahiptir". dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise "Bu konu konuşulmaz, bu konuyla ilgili yapılması gereken varsa yapılır." şeklinde karşılık verdi. Tartışmalar, Cumhurbaşkanlığı seçimi ile 22 Temmuz genel seçimleri sürecinde de sürdü. Bu arada, "Teröre lanet mitingleri" ülke geneline yayıldı.

PKK 7 Ekim'de Şırnak'ta 13 askeri şehit etti. Tezkere gündeme geldi. Meclis, 17 Ekim 2007'de Kuzey Irak'a sınır ötesi operasyon konusunda hükümete bir yıl süreyle yetki verilmesini öngören Başbakanlık tezkeresini onayladı. Ardından, tererön bardağı taşıran Dağlıca baskını geldi. 21 Ekim günü, Irak'ın kuzeyinden sızan PKK teröristleri, Hakkari/Dağlıca'da 12 askeri şehit etti. 9 asker kaçırıldı. Bunun üzerine Çankaya Köşkü'nde 'terör zirvesi' yapıldı. Zirvede, sınar ötesi harekat seçeneği öne çıktı. Başbakan Erdoğan ABD Dışişleri Bakanı Condaleezza Rice ile görüştü. Rice, birkaç gün süre istedi.

Başbakan Erdoğan'ın ABD ziyareti ise dönüm noktası oldu. 5 Kasım 2007'deki ziyarette, ABD Başkanı Bush, 'ortak düşman' ifadesini kullandığı PKK ile mücadelede işbirilği yapılacağını açıkladı. O görüşmede, 'üçlü mekanizma' kurulması benimsendi. Mekanizma, 'anlık istihbarat' esesasına göre çalışacaktı. Bu sırada, Başbakan Erdoğan, TSK'ya 28 Kasım itibariyle sınır ötesi operasyon konusunda yetki verildiğini açıkladı. İlk operasyon bunun ardından geldi.

Genelkurmay, "İlk operasyon 01 Aralık 2007 tarihinde icra edilmiş olup, elde edilen istihbarata bağlı olarak operasyonlara devam edilecektir." açıklamasını yaptı. Operasyon hava unsurlarıyla yapılmış ve ABD'nin verdiği anlık istihbarattan yararlanılmıştı. Türkiye, 16 Aralık'ta ise daha kapsamlı bir hava harekatı gerçekleştirdi. Genelkurmay, bu harekatı da, "Irak'ın kuzeyindeki Zap, Avaşin, Hakurk bölgeleri ile derinlikteki Kandil Dağı'nın Irak tarafında kalan kesimlerinde tespit edilen PKK/KONGRA-GEL terör örgütüne ait hedefler, Türk Hava Kuvvetleri savaş uçaklarının 16 Aralık 2007 günü saat 01:00'dan itibaren uyguladığı, geniş kapsamlı bir hava harekatı ile vurulmuştur." ifadeleriyle açıkladı. Genelkurmay, operasyonlara ilişkin görüntüleri de kamuoyuyla paylaştı.

Diğer yandan kara harekatı hazırlıkları sürdü. Harekatın eli kulağındaydı. İlk işareti hafta başında Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Rusya yolunda verdi. Babacan, "Kara harekatı opsiyon olarak masada duruyor" dedi. Önceki gün toplanan MGK'da konu masaya yatırıldı. Karar harekatıyla birlikte Irak'la ilişkilerin geliştirilmesi konuşuldu. Toplantının hemen ardından Mehmetçik Irak'a girdi.

samanyoluhaber



Bu haber 553 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,786 µs