En Sıcak Konular

Bir operasyonun anatomisi...

29 Şubat 2008 18:13 tsi
Bir operasyonun anatomisi... Dün ABD Dışişleri Bakanı Robert Gates, resmi temaslarda bulunmak için Türkiye'ye geldi. Gates'in mesajı çok açıktı: "Operasyonu bitirin." Aynı zamanlarda ABD Başkanı Bush da, benzer bir açıklama yapıyordu. Sonuç ise malum; TSK ülkeye geri döndü. ABD'

Kaan Kıymaç: Operasyonu Gates mi bitirdi sizce?

Hüsnü Mahalli: ABD’nin istediği oldu. Türkiye ABD’lilerle işbirliği yaparak K.Irak’a girdi. Anlaşılan bu işbirliği bir haftalık bir iş birliği. Bir haftanın sonunda kesildi işbirliği. Bu durdurma kararının ABD Savunma bakanı Gates’in Ankara’dan ayrılmasının hemen ardından alınması, zaten yeterince kanıtlıyor bunu.

Nitekim Gates Türkiye’den ayrılırken, uçakta ABD’li gazetecilerle sohbet ederken, “’Türk yetkililere 4 kez çekilin’ dedim. Sanıyorum anlamışlardır.” diyor. Sanırım dört derken, Sayın Cumhurbaşkanı, Başbakan, Genelkurmay Başkanı ve Milli Savunma Bakanı…

Dolayısıyla Gates’in dediği bu anlamda gerçek.

KK: Şöyle bir okuma yapılabilir mi? ABD bu operasyonu destekledi, ABD, hiçbir zaman yalnızca bir ülkeye destek veremiyor çıkarları açısından?

HM: Bu ABD’nin Türkiye ile ilişkileri bağlamında değerlendirilmeli. ABD hiçbir zaman dış ilişkilerinde ilkeli davranmaz. ABD dış politikasının tümünde bunu görebilirsiniz. İlkeli davrandıkları tek ülke İsrail’dir.

Dünyada tek stratejik müttefikleri var, o da İsrail. Türkiye her ne kadar ‘stratejik müttefikiz’ dese de, ABD olaya böyle bakmaz.

KK: Yani biz ABD için ‘Bir haftalık stratejik müttefik’iz?

HM: Evet aynen öyle. Unutulmamalı ki, 5 Kasım öncesi aynı ABD, PKK’yı destekliyordu. Bunu ben söylemiyorum. Başbakan da Genelkurmay Başkanı da söyledi. Türkiye’de herkes biliyor. Dolayısıyla ABD 5 Kasım öncesi ve 5 Kasım sonrası çifte standartlı politikalarını uygulamış oldu. Anlaşılan Türkiye üzerinden farklı bir hesabı vardı.

KK: ABD’nin sadece bir hafta için bu operasyona destek verme sebebi ne olabilir?

HM: Çok farklı nedenler olabilir. Kuzey Irak’taki yönetime bir kart olarak kullanmış olabilir, Bağdat yönetimine yönelik bir kart olarak kullanmış olabilir. Belki de PKK ile pazarlık yapıyordu. Bu pazarlıkta bir kart olarak kullanmış olabilir. PKK’yı İran’a karşı PJAK olarak kullanmak istemesinden olabilir. Ya da Suriye’ye karşı kullanmak istemiş olabilir. Ya da Türkiye’ye karşı da kullanmış olabilir.

KK: Son olarak, Başbakan’ın bugün yapacağı ‘Ulusa Sesleniş’ konuşması operasyonun bitirilmesinin ardından değiştirildi. Başbakan’ın operasyonun biteceğini bilmemesi söz konusu olabilir mi?

HM: Hayır. Sanmıyorum. Başbakanın bunu bilmemesi mümkün değil. Devletin bütün aygıtları ülkenin başbakanının kontrolündedir. Dün Gates’le kendisi görüştü. Bush’un dün yaptığı açıklamaları bilmemesi de mümkün değil. Biz gazeteci olarak biliyorsak, o her şeyi biliyordur…

Bakın dün genelkurmay başkanı ne diyordu. “‘Kısa süre’ izafi bir kavramdır” diyordu. Demek ki bizim bu izafiyetten anladığımız bir günmüş.

Bugün herkes şok olmuş durumda. Araplari İslam alemi, tüm dünya medyası… “Herkes bu ne biçim operasyon” diyor. “Türkiye’nin ciddiyeti bundan sonra tartışılır” diyor. PKK ‘Biz zafer kazandık, Türk ordusunu yendik” diyor.  Kuzey Irak’taki Kürtler ABD bizi tercih etti diyor.

KK: Operasyon başarısız mı oldu yani?

HM: 27 şehit verildi. O zaman bunun diğer 24 snır ötesi operasyondan farkı yoktu. Bu anlaşılıyor. Beklenti kesin sonuçtu. Herkes çok emindi bu noktada. Hatta bir sonraki adımı konuşuyorduk. Maalesef her şey ortada.

Ama bakalım, süreç devam ediyor.

KK: Peki hükümetin istediğimiz zaman tekrar operasyon yapabiliriz açıklamaları?

HM: Bu yaşanandan sonra bu açıklamayı kimse ciddiye almaz. Ben pek çok dış ve iç yayın organıyla çalışıyorum. Bu açıklamayı haber yapmadım…

www.iyibilgi.com özel Kaan Kıymaç



Bu haber 4,610 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,914 µs