En Sıcak Konular

CHP'den, 'kendi kalesine' gol

29 Şubat 2008 17:15 tsi
Başörtüsünün üniversitelerde serbest olması için yapılan anayasa değişkiliğinin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvuran CHP, dava dilekçesinde özgürlüğü böyle etti?

Anayasa değişikliğinin iptali açain mahkemeye başvuran CHP, yasa değişikliği ile birlikte başörtüsü yasağının kalktığını kabul etti.

AK Parti ve MHP’nin teklifiyle başörtüsünün üniversitelerde serbest bırakılması için yapılan anayasa değişikliğinin, başörtüsünü serbest bırakmayacağını ileri sürüp, YÖK Kanunu'nda düzenleme yapılması gerektiğini savunan ve  yasa değişikliğinin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvuran CHP, dava dilekçesinde özgürlüğü kabul etti. 

Daha önce, Anayasa’nın 10 ve 42. maddelerinde yapılan değişikliklerle, başörtüsünü üniversitelerde serbest olamayacağını açıklayan Deniz Baykal’ın bu sözlerine rağmen CHP başörtüsünün üniversitelerde resmen serbest olduğunu kabul etti.

CHP: KUŞKU YOKTUR

 Dava dilekçesinde AK Parti ve MHP'nin teklifiyle yapılan anayasa değişikliğinin başörtüsüne özgürlük getirdiğini kanıtlayan CHP'li hukukçular, değişikliğin niçin yapıldığını anlatırken kıyafet yasağının kalktığına dikkat çekiyor. 411 oyla kabul edilen Anayasa değişikliğinin iptali için verilen dava dilekçesinde, Anayasa’nın 42. maddesindeki değişikliğe vurgu yapılarak şöyle deniliyor: “09.02.2008 tarih ve 5735 sayılı Kanunun 2’nci maddesinde ise, kanunda açıkça yazılı olmayan herhangi bir sebeple kimsenin yükseköğrenim hakkını kullanmaktan mahrum edilemeyeceği bildirilmekle, yükseköğretim kurumlarında dinî amaçlı örtünme nedeniyle öğrenim hakkından yararlanmanın engellenmesinin de önüne geçilmektedir. Bunun da, yasa ile açıkça yasaklanmadıkça yükseköğretimde kıyafetin, (türban, dini amaçlı örtünme, dini ve siyasi üniforma dâhil) serbest bırakıldığı; yükseköğrenim hakkını kullananlara bu kıyafetleri taşımaktan dolayı yüksek öğrenim hakkını kullanmaktan mahrumiyet sonucunu doğuracak bir yaptırım getirilemeyeceği ve uygulanamayacağı anlamına geldiğinde kuşku yoktur.”

CHP'YE GÖRE EK 17. MADDEYE GEREK YOK

Konu ile ilgili olarak görüştüğümüz Doç. Dr. Mustafa Şentop, CHP’nin bu ifadelerle, 'anayasa değişikliği ile başörtüsü yasağının kalktığını ve ek 17. maddeye gerek kalmadığını' açıkça söylediğini ifade etti.

Rektörlerin de son anayasa değişikliği ile başörtüsü yasağının kalktığını çok iyi bildiklerini söyleyen Doç. Dr. Şentop, yasağa devam eden rektörlerin suç işlediğini vurgulayarak, “CHP'ye göre de yasak kalktı. Anayasa hükmünü uygulamamak suçtur. En azından görevi kötüye kullanmak, öğretim özgürlüğünün engellenmesidir.” diye konuştu.

 Cafe siyaset



Bu haber 599 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,258 µs