'Sağ kalan PKK'lılar PEJAK'a katılacak' | " /> 'Sağ kalan PKK'lılar PEJAK'a katılacak' | "/>

En Sıcak Konular

'Sağ kalan PKK'lılar PEJAK'a katılacak'

29 Şubat 2008 17:30 tsi
'Sağ kalan PKK'lılar PEJAK'a katılacak' ABD Türkiye’ye, ‘Artık Irak’tan çık. Afganistan’a yeni asker gönder’ dedi. Karşılığında da Türk askerinin sağ bıraktığı PKK’lıları İran’a sürüp PEJAK’a katmayı planladı… Prof. Dr. Doğu Ergil, askerin g

Türkiye'nin K. Irak'tan ani çekilme kararı alması kamuoyunda sürpriz olarak karşılandı. Dünkü ABD Savunma Bakanı'nın ziyaretinin ardından yapılan açıklamalar, Türkiye’nin Irak topraklarında daha uzun süre kalacağına işaret ediyordu. Ancak böyle olmadı. ‘Türk askeri Irak’ta bir yıl da kalabilir’ imasında bulunan Genelkurmay Başkanı, sağ gösterip sol vurdu.

Bu ani geri dönüşün gerçek nedeni ne? Türkiye dün ABD’den bir komut mu aldı? Olayın en basit okuması bu yönde. Ama işin aslı bu mu?

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Doğu Ergil, askerin geri dönüşünü iyibilgi için ‘başka bir pencere’den yorumladı…

Siz de şaşırdınız mı çekilme kararına?

Şaşırdı ama sarsılmadım. ABD bu operasyonu nokta istihbaratları ile destekledi. Bu operasyon fazla sürerse ve işgal olarak algılanmaya başlarsa ABD istihbaratı çekecekti. O zaman bu iş kör bir operasyona dönecek ve Türk askeri sadece karşısına çıkanı, gördüğünü vuracaktı.

ABD niye çekilin dedi?

Bu durumu ‘ABD, PKK’yı Türkiye’ye tercih etti’ diye açıklayanlar var. Bu çok saçma. Türkiye, 2003’teki Mart teskeresini müthiş bir sığlık ve kaba Amerikan karşıtlığı ile askeri ve sivil uzlaşma ile reddetti. Irak’taki gelişmeleri yönetme şansını kaçırdı. O günden sonra, Irak’taki kontrolünü ve terörizmle mücadelesini büyük oranda Kürtlere yasladı. Tabi bu operasyon Kürt yönetiminin imajına ve otoritesine büyük darbe indirdi. Kürtler de gidip ABD üzerinde baskı kurdu. Irak’taki dengeyi bozarız tehdidinde bulundular. Bu, Irak’ın karışması ve amerikan planını bozulması anlamına gelirdi. Amerika bunu gördü ve Türkiye’den çekilmesini istedi.

PKK TÜRKİYE’YE OFSAYTTAN GOL ATMIŞTI

Sizce bu operasyon başarılı oldu mu?

Olamadı. Askeri durum bir yana, Türkiye’deki Kürtlerle K. Irak’taki Kürtler arasında kader birliği oluşmasına neden oldu. Türkiye kendi vatandaşlarının sorunlarını çözmek yerine Irak topraklarında at koşturmak istedi.

Bu çekilmeyi şöyle yorumlayanlar da var: ABD Türkiye’ye ‘Artık Irak’tan çık. Afganistan’da asker sayını artır’ dedi. Karşılığında da Türk askerinin sağ bıraktığı PKK’lıları İran’a sürüp PEJAK’a katılmalarını sağlamayı planladı. Amaç İran’ın başına da yeni bir çorap örmekti. Yani hem ABD hem de Türkiye açısından bir taşta iki kuş vurma durumu… Siz ne diyorsunuz buna?

Bunun içinde doğru noktalar olabilir. Irak’tan çık, Afganistan’a gir planı çocukça. Şu olabilir: Kürtler, ‘Biz PKK’ya artık izin vermeyeceğiz’ demiş ve ABD, Kürtler ve Türkiye masaya oturup harekâtı sonlandırmaya birlikte karar vermiş olabilir. Zaten Amerika PKK’nın kız kardeşlerini Suriye ve İran’a karşı desteklerken, PKK ABD’nin isteği dışında Türk topraklarına ofsayttan gol atmıştır. PKK Türkiye’de böyle başlamıştır. Öte yandan görünen bir şey var ki, eğer bu harekât sürseydi, PKK şiddeti kentlere yayabilir, şehirleri yakabilirdi. Türkiye bunu gördü ve harekâta nokta koydu.

www.iyibilgi.com özel Ömer Çakkal



Bu haber 1,707 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,924 µs