'Gizli dosya’da çekil emri mi vardı? | " /> 'Gizli dosya’da çekil emri mi vardı? | "/>

En Sıcak Konular

'Gizli dosya’da çekil emri mi vardı?

29 Şubat 2008 17:15 tsi
'Gizli dosya’da çekil emri mi vardı? Türk askerinin Irak’tan çekilme kararının zamanlamasını iyibilgi’ye yorumlayan Prof. Dr. Mahir Kaynak, “ABD, Türkiye tarafından kullanılıyor imajı vermeyi istemedi. Dün iki taraf Ankara’da görüşmeler yaptı ve ortak bir karara varıl

‘Türk askeri Irak’a kalmak için gidiyor’ diyen Prof. Dr. Mahir Kaynak’ın görüşü, en azından kısa vadede yaşam şansını kaybetti. Genelkurmay, askerin Irak’tan çekildiğini resmen doğruladı. iyibilgi’ye konuşan Kaynak şunları söyledi:

‘Türk askeri Irak’tan dönmeyecek’ derken neyi kastetmiştiniz?

Türk askeri kalmak için gidiyor derken, orada ileride yapılacak büyük bir harekâtı kolaylaştıracak yerlerde kalacak demek istedim. Ben askerlerimizin bir kısmının, ileride yapılacak büyük bir operasyon için kalacağını savundum. Eğer askerin tamamı dönecekse benim tezim doğrulanmamış olur.

Geri dönüşün zamanlamasını nasıl buldunuz? Amerikan Savunma Bakanı’nın Türkiye’ye ziyaretinin hemen ardından olması Türkiye’nin imajına zarar verir mi?

Hayır. Ben bu geri dönüşü ABD’den alınmış bir komutun icrası olarak karşılamadım. ABD, operasyonun her aşamasında Türkiye’ye destek verdi. Eğer anlık istihbarat vermeseydi, hava sahasını açmasaydı Türkiye’nin Kuzey Irak’a girmesini istemiyor derdik.

Dün kamuoyuna açıklanmayan gizli dosyalarda, ABD’den gelen bir ‘Çekil’ emri mi vardı?

Hayır. ABD, Türkiye ilişkilerinde emir durumu olamaz. Dün iki taraf Ankara’da görüşmeler yaptı ve ortak bir karara varıldı. Zaten operasyon da birlikte planlanmış ve yapılmıştı. Eğer bu operasyon daha fazla sürseydi, ‘Türkiye ABD’den istihbarat alıp ABD’yi kullanıyor’ imajı doğardı. ABD buna engel olmak istedi.

Türkiye hedeflerine ulaştı mı?

Evet ulaştı. Halk bu harekâtın amacını yanlış anladı. Amaç PKK’nın tasfiyesi değildi. Bu operasyon ve çekilme kararı ile birlikte şu amaçlara ulaşıldı: Birincisi TSK havada ve karada yazın ve kışın her şart altında operasyon yapar denilmek istendi. İkincisi TSK’nın K.Irak halkına yönelik düşmanca tavrı yoktur demek istendi. Üçüncüsü Türkiye’nin K. Irak’ı istila etme gibi bir niyeti yoktur. Bu mesajların hepsi verildi. Bundan daha başarılı operasyon az bulunur.

www.iyibilgi.com özel Ömer Çakkal



Bu haber 3,646 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,298 µs