gerçekten bitebilir mi? | " /> gerçekten bitebilir mi? | "/>

En Sıcak Konular

Harekat gerçekten bitebilir mi?

29 Şubat 2008 14:12 tsi
Harekat gerçekten bitebilir mi? Kara harekatının bittiğine ilişkin haberlerle, 'devam ediyor' haberleri birbirine karışmış durumda. Bitmesi halinde süreyi kısa bulacaklar olabilir. Bitmemesi için makul gerekçeler söyleyip, hatta muhalefetin sert çıkacağı da değerlendirilebilir.

Kara harekatı gerçekten bitiyorsa, medya, dün Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt’ın “bir günde sürebilir bir yıl da" sözlerinin yanlış tarafına atlamış demek. Yani gerçekten bir yıl oluyor.

Şu an "bitti" ile "devam ediyor" haberleri birbirine karışmış durumda. Ancak "bittiği" yönündeki emarelerin daha kuvvetli olduğunu baştan söyleyelim.

Yine de kimse kesin sözü söylemek bilgisine sahip değil. Ek olarak Genelkurmay’ın son, “Basın ve yayın organlarında, sınır ötesi kara harekatına katılan birliklerin dönüşü ile ilgili haberler yer almaktadır. Konuya ilişkin kapsamlı basın açıklaması Genelkurmay Başkanlığınca bugün yapılacaktır” açıklaması da ne doğrulamaya ne de yalanlamaya imkan tanıyor.

Peki kara harekatı gerçekten bitirilebilir mi? Şu an bunun için uygun mu? Esasen, dün Ankara’da bulunan ABD Savunma Bakanı’nın sırayla Cumhurbaşkanı, Başbakan, Genelkurmay Başkanı ve Savunma Bakanı’na söylediği “kısa tutun” lafının üzerine böyle bir çekilmenin başlatılması iyi fikir sayılabilir mi?

Bu sözün üzerine Türk askerlerinin bölgeden çekilmesi küresel vitrin/imaj açısından pek uygun durmaz. Ancak bir karışıklık durumun olabilmesi de mümkün. Zira bazı bölgesel kaynaklar Zap etrafındaki harekatın durdurulması ile tüm Kuzey Irak’taki kara operasyonunun tamamen bitirilmesinin karışabileceğini söylüyor.

Keza, harekatın bazı bölgelerinde görevlerini tamamlayan birliklerin geri dönebileceği veya çekilebileceği olasılıklar içinde değerlendirilmeli.  Yine biliniyor ki bazı birlikler de tazelenmek veya yerlerine yenilerinin gelmesi için çekilebiliyor.

Şu da olası ihtimallerden biri; Ankara ABD’nin ve diğer ülkelerin söylemlerini yumuşatmak, Türkiye’nin işi bitince gerçekten geri çekileceğini göstermek adına bir bölüm askerini sınır içine almış olabilir.

Ama bu da “bitti” anlamına gelmiyor. Yani bir tür mesaj çekilmesi. Fakat harekatın hemen bitirilmeyeceğine işaret "olabilecek" asıl ipucu, kara haretanın uzun zaman içinde planlanmış olması, gerekli altyapı ve lojistiğin, planların yine uzun zamanda hazırlanması, bir çok ülke ile diplomatik girişimlerin teker teker yapılarak uluslar arası sistemin hazırlıklı hale getirilmesinden sonra bir haftalık müdehale ile geri çekilemeyeceği.

Başka bir okuma ile bir daha böylesi iyi hazırlanmış bir imkan ve zeminin bulunmasının zor ya da zahmetli olacağı nedeniyle operasyonun sürmesi.

Harekatın devam edeceğine ilişkin daha basit ipuçları da mevcut. Irak Cumurbaşkanı Celal Talabani Ankara’ya resmen davet edildi. Ancak Talabani ancak harekat bittikten sonra gelebileceğini belirtti.

Bazı duyumlar Talabani’nin Türkiye’ye geliş tarihi olarak Mart ayının 15’ini söylüyor. Hadi 5 günlük bir çekilme planı uygulanacağı varsayılsa bile harekatın bir 10 günü daha olabilir.

Elbette son söz bugün Genelkurmay’dan gelecek açıklamanın olacak. Yine de Genelkurmay “bitti” ya da “kısmi sürecek” derse, operasyon süresini kısa bulacak bir çok kesimden eleştiri alacağı kesin.

Bugün Genelkurmay’dan gelecek açıklama tüm bu soruların yanıtlarına önemli işaret fişekleri atacak gibi.



Bu haber 718 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,101 µs