En Sıcak Konular

Güneş Harekâtı sonrası seçenekler

29 Şubat 2008 10:16 tsi
Başarılı bir şekilde devam etmekte olan Güneş Harekâtı -doğal olarak yetkililer bir tarih açıklamamakla beraber- yakında sona erecek... Peki, sonra ne olacak?

Sami Kohen / Milliyet

Mehmetçiğin üssüne dönmesiyle ilgili gelişmeleri askeri otoritelerin şimdiden planladığına kuşku yok. Bunun nasıl olacağını bilemiyoruz, ama operasyonun tamamlanmasından sonra Kuzey Irak'taki bazı stratejik noktalarda bir askeri varlığın bulundurulması söz konusu olabilir...
Ama esas olan, bu harekâtta elde edilen askeri kazanımların korunabilmesi ve siyasal alanda da olumlu etkilerinin görülmesidir.
Kabul etmeli ki, geçmişte girişilen birçok sınır ötesi operasyondaki başarılar, kalıcı bir etki yapmamış, bir süre sonra PKK varlığını yeniden gösterebilmiştir.
Bu kez -alınabilecek askeri önlemler dışında- bunun nasıl önlenebileceğini düşünmek ve tartışmak gerek.

Siyasi kararlılık gerek
Kuzey Irak'ta PKK teröristlerinin yeniden üslenmesini önlemenin çeşitli askeri yolları akla gelebilir. Ama bunun yanı sıra siyasal bazı yeni yaklaşımlar da düşünmekte yarar vardır.
En pratik ve etkili yollardan biri, bölgenin PKK'dan arındırılmasında, Bölgesel Kürt Yönetimi'nin de aktif katılımını sağlamaktır.
Daha geçenlerde Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, bölgesel yönetimin başındaki Mesud Barzani ile yaptığı bir görüşmeden sonra PKK'lıların ülkeyi terk etmelerini ve Irak halkını rahat bırakmalarını istemişti.
İşte şimdi merkezi Irak ve bölgesel Kürt yöneticilerine bu istemlerini gerçekleştirmek kalıyor.
Bu kez böyle bir siyasi kararlılık gösterebilecekler mi?
Türkiye'nin giriştiği harekât, onların dikkate alması gereken mesajlar ve derslerle doludur. Bunlardan biri, kuşkusuz Türkiye'nin kendi güvenliğini korumak için, askeri seçeneğe başvurmaktan çekinmediğidir.
Ama diğer önemli bir mesaj da, böyle bir askeri müdahalenin sadece PKK'yı hedeflediği, bölge halkına ve Irak'ın bütünlüğüne yönelik herhangi bir niyet taşımadığıdır.

Mantıklı yol
Güneş Harekâtı'nın böyle bir anlayış içinde tamamlanması, -yani bölge halkından kimsenin burnunun kanamaması ve teröristler dışında kimseyle bir çatışmaya girilmemesi- bundan sonra Kuzey Irak'ta güvenlik sorununun Irak ve yerel makamların katılımıyla ele alınması fırsatını yaratacaktır.
Bu fırsatın iyi değerlendirilmesi lazım.
Esas sorumluluk açıkçası Barzani yönetimine düşüyor. Geçmişte PKK'ya buralarda kümelenmek ve faaliyette bulunmak olanağını veren Barzani artık seçimini yapmak durumundadır. Bu kendisi için zor bir seçim olabilir; ama PKK'nın bölgede tasfiye edilmemesi halinde, neler olabileceğini artık biliyordur.
En mantıklı yol, harekâttan sonra Türkiye ile Irak merkezi hükümeti ve bölgesel yönetimiyle ortak stratejiler üzerinde anlaşmak, güvenliği birlikte sağlayacak pratik önlemler almaktır.
Ancak bunun için her şeyden önce, Irak-Kürt tarafının şimdiye kadar olduğu gibi PKK'nın Kuzey Irak'taki varlığını Türkiye ile PKK arasında bir mesele olarak görmekten ve sözde "tarafsızlığını" ilan etmekten vazgeçmesi şart. Güneş Harekâtı meselenin o kadar basit olmadığını ve eski tavırlarla çözülemeyeceğini açıkça göstermiştir



Bu haber 599 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,720 µs