En Sıcak Konular

Fransız öğrencilerin başörtüsü şoku!

29 Şubat 2008 09:30 tsi
Fransız öğrencilerin başörtüsü şoku! İstanbul'da geçen hafta yaşanan bir olay üniversitelerdeki başörtüsü yasağının ulaştığı boyutu gözler önüne serdi.

Her şey, Türkiye uzmanı Prof. Dr. Paul Dumont'un Strasbourg'daki öğrencileriyle birlikte İstanbul'a gelmesiyle başladı. Heyetteki Fransız öğrenciler arasında başörtülü E.İ. (23) de vardı. Öğrencilerine üniversiteleri gezdirmek isteyen Dumont, önce Boğaziçi Üniversitesi'nin kapısını çaldı. Hiçbir sorunla karşılaşmayan heyet ardından Fransızca eğitim yapan Galatasaray Üniversitesi'nin yolunu tuttu. Ancak girişte durduruldular.

Genel Sekreter Ayşe Dilek Anadol, başörtülü öğrenciden başını açmasını istedi. E.İ. kabul etmeyince Dumont da dışarıda bekleyeceğini söyledi. Bunun üzerine öğrenciler hep birlikte üniversiteye alındı. Ancak bu kez içeride taciz başladı. E.İ. bir grup öğrencinin arkalarından gelerek "Bu şekilde nasıl giriyorsunuz buraya?" şeklinde bağırdığını söyledi. Sataşmalara cevap vermeyen öğrenciler okuldan ayrıldı.

Türkiye ile Fransa arasında uluslararası bir antlaşmayla kurulan Galatasaray Üniversitesi, eğitim dilinin Fransızca olması sebebiyle Türkiye'de okumak isteyen ya da Türkiye üzerine çalışan Fransız öğrencilerin ilgisini çekiyor. Bir dönem İstanbul'daki Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü'nün direktörlüğünü de yapan Türkiye uzmanı Prof. Dr. Paul Dumont, Strasbourg'daki öğrencileriyle geldiği İstanbul'da üniversitelere gezi düzenlemek istedi. Gruptaki öğrencilerden biri başörtülü idi. Boğaziçi Üniversitesi'ni gezen Dumont ve öğrencileri, hiçbir sorunla karşılaşmadı. Galatasaray Üniversitesi'ne geldiklerinde ise Türk kökenli Fransız öğrencinin üniversiteye başı kapalı giremeyeceği bildirildi.

Üniversite Genel Sekreteri Ayşe Dilek Anadol, Prof. Dumont ile görüşüp başörtülü öğrenciden başını açmasını istedi. E.İ. (23) isimli öğrenci üniversiteyi gezmek için başını açmayacağı cevabını vererek, arkadaşları çıkana kadar kapıda bekleyeceğini söyledi. Gruptaki bazı öğrenciler de, "Biz de girmiyoruz." diyerek geziyi protesto etti. Dumont, gruptan okulu gezmelerini isteyerek, kendisinin başörtülü öğrenci ile dışarıda bekleyeceğini belirtti. Bu tepki üzerine öğrencilerin birlikte üniversiteye girmesine izin verildi.

Fransız öğrenci okula gelmekten vazgeçti

Öğrenciler, okul içinde idarecilerin ve bir grup öğrencinin sataşmalarına da maruz kalmış. 'Okulda, kendisini başörtülü olarak gören hocaların tuhaf tuhaf baktığını' ifade eden E.İ., bir idarecinin kendilerini gezdirmekle görevlendirilen rehberi 'Gel buraya!' diye azarladığını kaydetti. Gruptaki Fransız öğrencilerin yaşananlara şaşırdığını ifade eden E.İ., önümüzdeki yıllarda Galatasaray'a gelmeyi düşünen bir Fransız öğrencinin olaydan sonra fikrinden vazgeçtiğini anlattı.

Genel Sekreter Anadol ise 'öğrencilerin kendilerine göre yorumları bulunduğunu' söylemekle yetindi. Thomas isimli Fransız öğrenci, Galatasaray'da çok kötü bir şekilde karşılandıklarını aktardı. Özellikle 'kapıda kendileriyle görüşmeye gelen bayan görevlinin' konuşma tarzının kendisini şoke ettiğini vurgulayan Thomas, tepkisini şu sözlerle dile getirdi: "Başörtüsü konusunda bir yasa olduğunu duymuştum. Farklı yorumlar olabilir. Fakat bunu nazik bir şekilde anlatabilirlerdi. 'Buraya ne yapmaya geldiniz?' şeklindeki terslemeyi anlayamadık."

Prof. Dr. Dumont ise tavrıyla 'Türk üniversitesine ders veren bir imaj ortaya koymayı' düşünmediğini belirtti. Türkiye'deki başörtüsü konusundaki polemiklere karıştırılmayı istemediklerini ifade etti.

Zaman



Bu haber 595 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,099 µs