%70 | " /> %70 | "/>

En Sıcak Konular

Sonucu belli seçim: %70

29 Şubat 2008 09:17 tsi
Sonucu belli seçim: %70
Rusya'da bu pazar yapılacak başkanlık seçiminde Medvedev, en yakın rakibinden 60 puan farkla önde. Başkan Putin'in desteklediği 'halef', en genç lider olacak..

Henüz 42 yaşında. Eski bir avukat. Seçimle geldiği bir görevi olmadı. Ülkenin en büyük devlet şirketinin yönetim kurulu başkanı. Karizmatik. Sakin. Deep Purple grubu hayranı... Dimitri Medvedev, bu pazar dünyanın iki numaralı süper gücü Rusya'nın başına geçiyor. Devlet başkanlığı seçimlerinde aslında birkaç aday var. Ancak Medvedev, bizzat selefi Vladimir Putin tarafından aday gösterildi. Onun tam desteğini aldı. Kazanmasına kesin gözüyle bakılıyor, hatta ana muhalefet "seçim demokratik koşullarda yapılıyormuş havası vermek için" diğer adayların Kremlin desteğiyle seçime sokulduğunu iddia ediyor.

ÜÇÜNCÜ PUTİN DÖNEMİ
Medvedev, kazanırsa Çar Nicholas'tan sonra ülkenin en genç lideri olacak. Yasalara göre üst üste iki kereden fazla devlet başkanı seçilemeyen Putin, kendisini başbakanlığa hazırlıyor. Medvedev de önceki gün yaptığı bir açıklamada "Eğer devleti yönetme konusunda halk bana güvenirse, Başkan Putin'in politikalarını sürdüreceğim. Eğer işleri bu formatta, ikili olarak, yürütürsek ülkemize çok faydası dokunacak" diyerek hem kendi politikalarının hem de Putin'in yeni dönemdeki ağırlığının sinyallerini vermiş oldu.

'GÜÇ BÖLÜNMESİ ÇIKAR'
Bölge uzmanlarına göre Medvedev'in seçilmesi çok şeyi değiştirmeyecek. Aslında bir anlamda bu üçüncü Putin dönemi" olacak. Siyasi analist ve milletvekili Sergei Markov, Medvedev'in "Batı'ya büyük bir sempatisi olduğunu" söyledi. Yeni dönemde siyasi reformlar gerçekleştireceğini savunup "Sistem içerisinde siyasi rekabeti cesaretlendirecektir" görüşünde. Ancak Putin'in başbakan olmasıyla "güç bölünmesi yaşanabileceğini" de sözlerine ekledi. Standford Üniversitesi Demokrasi Kürsü Başkanı Michael Faul ise analizinde şunları söyledi: "Medvedev'in Batı'ya eğilimi birçok üst düzey isimden daha fazla. Ancak özgürlük konusundaki açıklama ve vaatleri sadece süsleme paketten ibaret. Halkla ilişkiler yürütüyor yani..."

Muhalifler yasaklandı
MUHALEFETİN en güçlü lideri eski satranç şampiyonu Garry Kasparov, mitinglerine izin verilmediği için adaylığını geçtiğimiz aylarda çekti. Sonraki güçlü aday olan eski Başbakan Mihail Kasyanov da adaylığı için topladığı imzalar "sahte" oldukları gerekçesiyle seçim komisyonu tarafından iptal edilince yarış dışı kaldı. Pazar günü sandıkta geriye 3 muhalif kaldı: Sovyet dönemini özleyen yaşlı kesimden oy alan Komunist Parti lideri Gennady Zyuganov. (desteği yüzde 10-16), aşırı milliyetçi Liberal Parti başkanı Vladimir Jirinovski (desteği yüzde 9-14) ve Andrey Bogdanov... Muhaliflerin en genç adayı Bogdanov'un desteği sadece yüzde 1 dolayında. Bir zamanlar ünlü şair Puşkin'in başında olduğu Mason Locası'nın son lideri olduğu söyleniyor.

İlk kozu, gazilere birer ev..

PUTİN'İN politikalarını sürdüreceğini açıkça söyleyen Medvedev, seçim vaatleriyle de halkın gönlünü kazanıyor. İşte müstakbel liderin "söz"leri...

* Dış politikada şeffaflık ve müttefiklerin belli olması esas olacak;

* Serbest girişimin önü açılacak, devlet insana yatırım yapacak;

* Emeklilik ve sosyal güvenlik reformuyla dar gelirlinin yüzü gülecek. Yolsuzluklarla etkin mücadele edilecek;

* Asker-memur maaşlarına zam;

* Evi olmayan 95 bin gaziye ev;

* Putin'le başlayan istikrar ve büyüme sürecek;

* Milli değerle uyumla demokrasi gelişecek.

sabah

 



Bu haber 638 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,653 µs