En Sıcak Konular

Dışarıda Lenin posteri içeride Anayasa ihlali

29 Şubat 2008 09:09 tsi
Dışarıda Lenin posteri içeride Anayasa ihlali  
Üniversitelerarası Kurul'u (ÜAK) olağanüstü toplayan yasakçı rektörler, 'anayasa değişikliğinin uygulanmasını' isteyen YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan'ı istifaya çağırdı.

Post modern darbe olarak nitelendirilen 28 Şubat'ın yıldönümünde ÜAK'ı toplayan Prof. Dr. Mustafa Akaydın, anayasa değişikliğiyle başörtüsü yasağının ortadan kalktığını söyleyen Özcan'ın 'üniversiteleri temsil edemez' hale geldiğini savundu. Her üniversiteden biri rektör diğeri de temsilci olmak üzere gelen ikişer kişiden oluşan 198 üyeli ÜAK toplantısına GATA Komutanı'nın da aralarında bulunduğu 131 üye katıldı. Üyelerin üçte birinin katılmadığı toplantıya 15'i vakıf, 10'u devlet olmak üzere 25 üniversiteden hiç katılım olmazken, 50 civarındaki rektör de toplantıya gelmedi. Üniversitede başörtüsüne karşı çıkan marjinal gruplar da Lenin ve Atatürk'ü birlikte gösteren posterle toplantının yapıldığı salonun önünde eylem yaptı.

Postmodern darbe olarak nitelenen 28 Şubat sürecinin yıldönümünde olağanüstü toplanan Üniversitelerarası Kurul (ÜAK), kanunda belirtilen görevleri dışında bir gündemle toplanarak YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ı istifaya çağırdı. Üniversitelerin içinde bulunduğu akademik sorunlar yerine anayasa değişikliği ile serbest bırakılan başörtüsünü yasaklamak için toplanan ÜAK, başörtüsünün serbest olduğunu duyuran YÖK Başkanı Özcan'ın 'üniversiteleri temsil edemez' hale geldiğini iddia etti. Tarihinde ilk defa bir ayda iki kez toplanan ve 10 gün sonra olağan bir toplantı daha yapacak olan Üniversitelerarası Kurul, yine ilk kez 'sicil amirleri olan' bir YÖK başkanını istifaya çağırdı. Her üniversiteden biri rektör diğeri de temsilci olmak üzere gelen ikişer kişiden oluşan 198 üyeli ÜAK toplantısına GATA komutanının da içlerinde bulunduğu 131 üye katıldı. Üyelerin üçte birinin katılmadığı toplantıya 15'i vakıf 10'u devlet olmak üzere 25 üniversiteden hiç katılım olmazken, 50 civarındaki rektör de toplantıya iştirak etmedi.

Polisin geniş güvenlik önlemi altında gerçekleşen toplantı sonrasında rektörlerin arabalarının geçeceği kampüs içindeki yolun önünde toplanan Öğrenci Kolektifleri isimli grup, 'Tüccar rektör istemiyoruz', 'Müşteri değil öğrenciyiz', 'Rektör elini üniversitemden çek' 'Türbana karşısın ya, peki 12 Eylül ürünü YÖK'e de karşı mısın?' şeklinde slogan atıp pankart taşıdı. 2,5 saat süren ÜAK toplantısı sonrasında Akdeniz Üniversitesi Rektörü Mustafa Akaydın tarafından okunan bildiride ise YÖK Başkanı 'merkeziyetçi ve otoriter' olarak nitelendi. Bildiride Yusuf Ziya Özcan'ın istifa etmemesi halinde Cumhurbaşkanı'na, 'üniversitelerin içine düşürüldüğü kaosun daha da büyümemesi ve YÖK'te hukukun üstünlüğünün geçerli kılınması için kendisini görevden alması' arz edildi. Akaydın, özellikle Anadolu üniversitelerinde siyasi baskı yaşandığı ve bir üniversitenin rektörünün baskı sebebiyle toplantıya temsilcisini gönderdiği iddiasında bulundu. Diğer rektörler de garip iddialar ortaya attı. Rektörler, öğrencilerin sıraların üzerinde namaz kıldığını ve PKK renkleriyle öğrencilerin kampüse geldiğini ileri sürdü. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde gerçekleşen toplantı için dersler iptal edildi. Panoya asılan yazıyla öğrencilere duyurulan iptal kararında şunlar kaydedildi: "Fakültemizde yapılacak bir toplantı nedeniyle 28 Şubat 2008 tarihinde saat 14.00'e kadar ön binamızdaki dersler daha sonra telafi edilmek üzere ertelenmiştir."

ÜAK, 'Ordu tabii ki darbe yapabilir' ve 'Türkiye'de üniversite olarak sadece kara, hava ve deniz harp okulu vardır.' diyen Celal Şengör'ü yeniden YÖK üyeliğine aday gösterdi. 21 kişilik YÖK Genel Kurulu'nda cumhurbaşkanı, Bakanlar Kurulu ve Üniversitelerarası Kurul'un 7'şer üye kontenjanı bulunuyor.


Üniversiteleri komünistler karıştırıyor
Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) toplantısı başlamadan önce Halkın Kurtuluşu Partisi (HKP) üyesi bir grup, Cebeci Kampüsü'nde anayasa değişikliğini protesto etti. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve komünist lider Lenin'i aynı karede gösteren pankart açan grup üyeleri, basın açıklaması yaptıktan sonra dağıldı. Türkiye Komünist Partisi (TKP) üyesi 40 öğrenci de Eskişehir Anadolu Üniversitesi'nde eylem yaptı.
 
zaman



Bu haber 493 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,077 µs