Haddinizi bilin | " /> Haddinizi bilin | "/>

En Sıcak Konular

ÜAK'a en sert tepki: Haddinizi bilin

28 Şubat 2008 20:09 tsi
ÜAK'a en sert tepki: Haddinizi bilin
"Maaşlarınızı üniversiteye sokmadığınız insanların vergilerinden alıyorsunuz!" Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik çok sert açıklamalar yaptı...

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Üniversitelerarası Kurul'u eleştirerek, "Hukuk devletinde herkes hakkını ve haddini bilmek zorundadır. Eğer siyaset yapacaklarsa cübbelerini çıkarırlar, bir siyasi partinin çatısının altına girer, siyaset yaparlar" dedi.

Samsun'da çeşitli temel atma ve açılış törenlerine katılan Bakan Hüseyin Çelik, büyükşehir belediyesinde bir basın toplantısı düzenleyerek gelişmeleri değerlendirdi. 2547 sayılı yasanın Üniversitelerarası Kurul'un görevlerini sıraladığını belirten Bakan Çelik, bu görevler arasında 'yasak koyma veya kaldırma' olmadığına dikkat çekti. Kurulun özellikle akademik işlerle ilgilenmesi gereken bir kurul olduğunu ifade eden Bakan Çelik, "Üniversitelerarası Kurul siyaset yapamaz. Öğretim üyeleri bireysel olarak siyaset yapabilir. Ancak, rektör unvanı Üniversitelerarası Kurul Başkanı veya üyesi adı altında siyaset yapamazlar. Türk milletinin iradesine karşı durmak gibi bir görevi Üniversitelerarası Kurul'a yasa vermemiştir. Anayasadan ve yasalardan alınmamış olan bir hakkı ve yetkiyi kimseyi kullanamaz. Hukuk devletinde herkes hakkını ve haddini bilmek zorundadır" diye konuştu.

"Toplumun yüzde 80'i, belli insanlara uygulanan kılık kıyafet yasağının karşısındadır" diye devam eden Bakan Çelik, "Yıllardır devam eden bir problemin ortadan kaldırılması için halkımız görüş beyan etmiştir. Bugünkü kanunlarımızda, anayasa ve yasalarımızda üniversitelerde başörtüyü veya türbanı yasaklayan yasa maddesi mevcut değildir. Anayasa Mahkemesi'nin yapmış olduğu yoruma dayalı olarak bugüne kadar fiili ve keyfi bir yasak sürdürülmüştür. Bugüne kadar keyfi bir yasak sürdürülmüştür. Kurul kendi görevleri olmayan konuda bildiri yayınlayarak suç işliyor" ifadelerini kullandı.

Tereddüdü ortadan kaldırmak için anayasa değişikliği yapıldığını hatırlatan Bakan Çelik, "Kimse millete ait olan üniversitelere milletin çocuklarını sokmamazlık edemez. Üniversiteye almamak hiç kimsenin hakkı değildir. 'Benim gibi düşünenleri alırım, düşünmeyenleri almam' sakıncalı bir düşüncedir. Yıllardır kadınlarımıza karşı bir ayrımcılık yapılmakta ve bu insanlar haksızlığa uğramaktadır. Üniversitelerarası Kurul Başkanı Mustafa Akaydın ve üyelerini makuliyete davet ediyoruz. Kendi yetkileri olmayan bir meselede adete siyaset yapma adına, TBMM'ye milletin iradesi karşı muhalefet etme adına karşı tutumdan vazgeçmelerini diliyorum. Eğer siyaset yapacaklarsa cübbelerini çıkarırlar, bir siyasi partinin çatısının altına girer ve siyaset yaparlar. Unutmasınlar bu rektörlerimiz, kurul üyeleri maaşlarını bile o üniversiteye sokmadıkları insanların ödedikleri vergilerden alıyorlar" dedi.

Yasak olmamasına rağmen 'ben üniversiteye almam' söyleminin kimsenin hakkı olmadığını ifade eden Çelik, "Üniversiteler rektör, rektör yardımcısının yöneticilerin malı değildir. Üniversiteler kimsenin babasının malı değildir, millete aittir. Bu sorun, 'tek tip insan oluştur' anlayışının bir ürünüdür. Demokrasilerde insanları tek tipleştirme diye bir şey yoktur. Demokrasi çoğulculuk rejimidir. Biz farklılıklara rağmen huzur ve barış içerisinde yaşatmak zorundayız. Başı açık ve kapalı olan kızlarımız, bu ülkenin çocuklarıdır. Üniversitelerarası Kurul'un başkanı ve üyeleri adına bildiriyi doğru tutum olarak değerlendirmiyorum. Gençlerimize örnek olmak zorundayız, gerginlik üzerinden birileri medet ummasın" diye konuştu.

"YÖK BAŞKANI SUÇ İŞLEMEDİ"

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın açtığı soruşturmayla ilgili görüşünü de açıklayan Bakan Hüseyin Çelik, "YÖK Başkanı'nın bir suçu olursa, elbette buna ben izin veririm. Ama YÖK Başkanı'nı bugüne kadar yaptıklarıyla ilgili olarak savcılığa vermişlerse, YÖK Başkanı'nın yaptıklarında bir suç unsuru yoktur. Genelge, aslında yapılması gerekenin tebliğ edilmesinden ibarettir. Dolayısıyla ben suç unsuru aramıyorum ve görmüyorum. Böyle bir girişim gayretten, teşebbüsten öteye gitmez" dedi.

Üniversitelerin yargı kararlarını öne sürmesini de değerlendiren Bakan Çelik. İnsan Hakları Mahkemesi'nin karanının rektörlerin anlattığı gibi olmadığına dikkat çekti. Anayasa değişikliğinin bütün yasaların üzerinde olduğun ifade eden Bakan Çelik, başı açık veya kapalı kızların bu zamana kadar hiçbir sorunu olmadığını, kol kola gezdiklerini, bazı kesimlerin ortalığı germeye çalıştığını, provokasyonlar olduğunu da sözlerine ekledi.

Habertürk



Bu haber 701 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,745 µs