parası AB’yi kovar mı parası AB’yi kovar mı

En Sıcak Konular

Güneydoğu: ABD parası AB’yi kovar mı 28 Şubat 2008 16:10 tsi
Güneydoğu: ABD parası AB’yi kovar mı Garip! Amerika diyor ki bize, ‘Güneydoğu için ekonomik bir paket açarsan, koltuk çıkalım.’ Bugüne kadar ABD, belli bir bölge için ekonomik ağız kullanmamıştı. Aynı gün Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, ‘Hakkari ve Şırnak’ın teşvikleri y

ABD Savunma Bakanı kendi gelmeden Hindistan üzerinden mesajını yolladı ya, bu şifai mektubun ana ekseni, “kara harekatını kısa kesin”e oturtuldu. Ama aynı mesaj da Türkiye’nin ilk kez duyduğu teklifler de vardı.

Bakan Gates, askeri operasyonların meseleyi çözmeyeceğini, bunun ardından sosyal ve ekonomik açılımların gelmesi gerektiğini belirtti. Ve ekledi, “Güneydoğu için ekonomik paket düşünüyorsanız ABD bu konuda yardımı ‘kesin olarak’ düşünmeye hazırdır.”

İlk şaşırılması gereken nokta şu; ABD geleneğinde “ekonomik yardım” bulunsa bile, özellikle belli bir bölge için koltuk çıkmak pek görülmüş bir olay değil. ABD’nin bir ülkeye değil ama bir bölgeye yaptığı son yardım Marshall Planı!

O da 7-11 arası Avrupa ülkesine dağıtıldı! Yani bölge dediniz mi böylesini yapıyor. Örneğin AB’nin Türkiye için Güneydoğu Anadolu’yu esas alan yardımları var. Ama bunlar genellikle proje destek bazlı ve kontrolünün bir kısmı Türkiye’de.

Kaldı ki bu yardımlar bile büyük eleştiriler alıyor, sert iddialara neden oluyor. Peki bundan ne çıkarmalıyız.

Siyasallaşma paketi!

ABD’nin bu yardımı “silahın, terör şiddetinin bittiği/azaldığı” bir dönemden, yani kara harekatı ertesinde konunun “siyasallaşmasına” yardım eder. Denebilir ki, “siyaset yapmalarının önünü açar.”

Bu yardıma eklemlenecek sosyal ve siyasal açılımlarla birlikte para, hep söylenen “siyasal zemine kayma”ya imkan tanıyabilir. Tabii bunun oldukça hararetli tartışmalara neden olacağı şimdiden kestirilebilir.

Bu işin bir yönü. İkinci yönü, ABD’nin bu açıklamasıyla hemen aynı zamanda-ABD teklifi ile bağlantılı olması gerekmiyor-Devlet Bakanı Mehmet Şimşek’in “Hakkari ve Şırnak’ın teşvikleri yüzde 100 artırılmalı” açıklaması geldi.

Bunda bir şey yok. Ama Bakan’ın devamında söylediği cümleler iyi okunmalı. Şimşek’e göre, “Bu tür iyileştirmeler yapılırsa Türkiye’nin AB’ye girip girmemesi ikincil konu olarak kalır.”

İşte bu heyecanlı bir cümle.  Bakan elbette “AB’ye girmeyiz” demiyor. Demiyor ama “girsek de olur girmesek de”ye laf kendiliğinden geliyor. Bu çözümleme de Türkiye’nin son yıl içinde AB’den soğutulduğu tezlerine en azından karine oluyor.

Hele ABD’nin “tamam o yardımlara biz destek veririz” demesi şablonu tamamlıyor. Tam şu sıralarda hemen tüm gazetelein sayısız köşe yazarının “Güneydoğu’ya ekonomik ve siyasi paketin tam sırası” diye avaz avaz yazdığı dönemde bakalım ortaya ne çıkacak. Ve tabii AB ile Türkiye’de AB taraftarı kesimler ne reaksiyon verecek?



Bu haber 507 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    3,289 µs