En Sıcak Konular

BOTAŞ'ta binbir çeşit rüşvet

28 Şubat 2008 14:43 tsi
Mavi Hat operasyonuna konu olan BOTAŞ’ta bazı ihale komisyonu üyelerinin şirketlerden para dışında da rüşvet aldığı belirlendi.

Rüşvet olarak plazma, cep telefonu, kontör, buzdolabı, öğrenci bursu alındığı, tatil rüşvet talebini karşılamayan şirket yetkilisinin de üzerinin çizildiği ortaya çıktı.

Mavi Hat iddianamesine giren fezleke ve telefon kayıtlarında rüşvet çeşitliliği gözler önüne serildi.

106 EKRAN PLAZMA ALDIRDI

Tuz Gölü Tatlı Ve Tuzlu Su İsale Hattı Ve Enerji İletim Hatlarının Temin Ve Montajı İhalesi kapsamında, Daire Başkanı ve İhale Komisyonu üyesi Ethem Tozlu, ihaleye Sistem Grubu olarak girecek olan Limansan İnşaat Yetkilisi Cemal Yazıcı’ya ihale süreci, ihaleye başka hangi firmaların gireceği ve bu firmaların yeterlilik durumları konusunda bilgiler aktardı. Tozlu ayrıca bu firmanın hazırladığı ihale dosyasını incelemek suretiyle eksikliklerini bildirdi ve teknik bilgi yardımlarının bulundu.

Tozlu yaptığı bu yardımlar karşılığında hediye adı altında rüşvet olarak Yazıcı’ya 106 ekran plazma TV aldırarak evine kurdurdu. Tozlu, İhale Komisyonunda bulunan ve İbrahim Selçuk ile çalışan bir diğer isim olan Hasan Turgay Günay için de bir adet 106 ekran plazma TV alma sözü verdirdi. Daha sonra Günay’a alınacak plazmanın aynı ihaleye giren Genç İnşaat Yetkilisi Göksel Genç’e aldırılmasına karar verildi.

BİR ŞİRKETTEN CEP, BİR ŞİRKETTEN KONTÖR

BOTAŞ yetkilileri Günay ve Tozlu, Göksel Genç’ten ayrıca iki adet Nokia N70 marka cep telefonu istedi. Tozlu’nun Genç’e, “Konuşulması gereken çok mühim bir şey var. Bunu hazırlayan mühendisi bana yolla bir şeyler söyleyeceğim. Yalnız bir de istirhamımız olabilir mi? Turgay’la bana birer tane güzel cep telefonu lazım. Arkadaş onları beraber alır getirirse seviniriz, iki tane N70 Nokia” dediği telefon kayıtlarına yansıdı. Görüşmenin ardından istenen iki telefon Tozlu’ya teslim edildi.

Cep telefonunu Genç İnşaat’a aldıran İhale Komisyonu üyesi Tozlu, Limansan İnşaat’tan Cemal Yazıcı’ya da 2000 adet Turkcell kontörü aldırdı.

BUZDOLABI HEDİYE ETTİLER

Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı birimleri, yine Tuz Gölü ihalesi kapsamında, suç örgütü içinde yer alan ve firmalarla irtibat kuran Mehmet Sezgin’in, Atakule Arçelik Bayii’nden, Ethem Tozlu için bir adet buzdolabı satın aldığını da belirledi. Buzdolabı, Tozlu’ya “hediye edilmek” üzere Tozlu’nun yanında çalışan Adil Zor’a teslim edildi.

KOMİSYON ÜYESİNİN ARKADAŞININ OĞLUNA BURS

Buzdolabını alan Sezgin ayrıca, Ethem Tozlu’nun dostunun oğlu Fatih Şahin isimli şahsa her ayın 10’unda 150 YTL burs ödemesi yaptı. Bursun, söz konusu kişinin hesabına her ay düzenli olarak yatırıldığı belirlendi. Yine Mehmet Sezgin’in Fatih Şahin’e, ismi tespit edilemeyen bir firmadan da her ay 100 YTL tutarında başka bir burs daha ayarladığı saptandı.

Suç örgütü kurucusu İbrahim Selçuk’un talimatları doğrultusunda, Günay ve Tozlu ihaleye girecek olan Haşemoğlu firması yetkilisi Özgür Haşemoğlu ile de irtibata geçti. İkili; Haşemoğlu, Koçoğlu ve Güriş İnşaat Korsorsiyumu’nun

ihale dosyasının hazırlanması aşamasında teknik bilgi desteği aktardı, ihaleye girecek firma listesini verdi, ihaleye girecek diğer firmalardan hangilerinin yeterli hangilerinin yetersiz olduğunun belirtildiği firma listesini Özgür Haşemoğlu’nun e-posta adresine gönderdi. Bu çalışmalar sırasında yine Özgür Haşemoğlu, Hasan Turgay Günay’ın evine mahiyeti belirlenemeyen paketler ve zarflar gönderdi.

BİLGİ ALMAYA GELİRKEN VİSKİ VE SİGARA GETİRİN

Tozlu, Genç İnşaat’ta uyguladığı taktiğin aynısını Haşemoğlu için de sergiledi. Telefon kayıtlarına göre, ihale ile ilgili olarak kritik bir bilgi vereceğini söyleyen Tozlu, kardeşinin Etimesgut’taki ofisinde olduğunu, birilerinin kendisine gönderilmesini ve gelirken de beş şişe viski ile beş karton uzun Marlboro sigarası getirilmesini istedi. Talep hemen yerine getirildi.

TATİL ISMARLAMAYANA KÜFÜR

Yine aynı ihale için Ethem Tozlu, Limak İnşaat yetkilisi Haldun Ahmet İyidil’den, hem yanında çalışan elemanı Adil Zor, hem de kendi oğlu ve yeğeni için tatil ayarlanmasını istedi. Talep yerine getirilmeyince çok sinirlenen Tozlu’nun, birlikte çalıştığı Hasan Turgay Günay ile yaptığı, İyidil ile ilgili olarak ağır küfürler ettiği, İyidil’in üzerini çizdiği ve talebini başka yollardan karşılatacağına ilişkin konuşmaları telefon kayıtlarına girdi

Haber 10



Bu haber 436 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,498 µs