En Sıcak Konular

Dünya harekatın süresini konuşuyor

28 Şubat 2008 11:55 tsi
TSK’nın sürdürdüğü sınır ötesi harekat süresine ilişkin Bush Yönetimi ve Ankara tarafından yapılan farklı açıklamalar, dünya medyasında çok ilgi çekti. Ayrıntılar...

TSK'nın sürdürdüğü sınır ötesi kara harekatı süresine ilişkin Bush Yönetimi ve Ankara tarafından yapılan farklı açıklamalar ile ABD Savunma Bakanı Robert Gates'in verdiği mesajlar, dünya medyasında çok ilgi gördü. Yabancı medyada, “Türkiye operasyonu sürdürecek”, “Türkiye takvim vermeyi reddetti”, “Washington kaygılanıyor”, “Uyarılar artıyor”, “Türkiye, harekatı sonlandırma baskısına direniyor” gibi yorumlar yapılıyor.

İNDEPENDENT: “TÜRKİYE HAREKATI SONLANDIRMA BASKISINA DİRENİYOR”

İngiliz İndependent gazetesi, “Türkiye, Kuzey Irak harekatını sonlandırma baskısına direniyor” yorumunu yaptı. Gazete, Türkiye'nin “Kürt gerillalar”la savaşan askerilerinin Irak'tan çekilmesi için bir zaman takviminin olmadığını söyledi.

GUARDİAN: “UYARILAR ARTIYOR”

Başyazısında “Operasyon, yoğunluğu ve boyutu yönünde büyüyor. Dünyanın geri kalan kısmından gelen uyarılar keza” ifadesini kullanan The Guardian da, operasyon konusunda Türkiye ile Irak arasında sürdürülen diyalogu “şaşırtıcı” olarak nitelendirdi. Gazete, “Herkes sözünü tutarsa Türkiye'nin Kuzey Irak'taki Kürtlerle ilişkisinin, ilk korkulduğu kadar kötü olmayabileceği” yorumunu yaptı.

FİGARO: “WASHİNGTON KAYGILANIYOR”

Fransız Le Figaro da, “Washington kaygılanıyor” başlıklı haberinde Gates'in Ankara ziyareti öncesi iki ülkeden operasyonun süresine ilişkin “çelişkili” açıklamaların geldiğine dikkat çekti. “Farklı görüşler”e karşın operasyonun, Irak dosyasına ilişkin Türk-Amerikan ilişkilerde olumlu bir etki yaptığı görüşünü dile getiren gazete, ABD'nin Türkiye ile “geleneksel ittifakı”na yeni bir ivme kazandırdığını yazdı.

EL PAİS: “TÜRKİYE OPERASYONU SÜRDÜRECEK”

İspanyol El Pais de, Türkiye'nin ABD'den gelen çağrılarına karşın operasyonu sürdüreceğini bildirerek, askerlerini geri çekme konusunda süre vermeyi reddettiğini de yazdı. Gazete, ABD'nin bölgedeki en büyük iki müttefikin karşı karşıya gelmesinden korktuğunu öne sürdü.

LE MONDE: “TÜRKİYE GERİ ÇEKİLMEK İÇİN TAKVİM VERMEDİ”

Fransa'nın büyük gazetelerinden Le Monde da, Türkiye'nin askerlerini geri çekme konusunda bir “takvim” vermediğini kaydederken, Türkiye'nin “Kuzey Irak'ta tampon bölgesini oluşturabileceği” görüşüne yer verdi.

EL CEZİRE: “IRAK'TAN ÇEKİLME İÇİN TARİH YOK”

Katar'dan yayın yapan El Cezire ise, “Türkiye, Kürt savaşçılarla savaşan ordusunun Irak'tan çekilmesi konusunda bir tarih vermeyi reddetti” dedi. Çatışma haberlerinin iki tarafta da kayıp sayılarının arttığına işaret ettiğini öne süren El Cezire, Irak hükümetinin ise harekatı kınadığını da söyledi.

DW: “TÜRKİYE IRAK TAKVİMİ VERMEYİ REDDETTİ”

Alman yayın kuruluşu Deutsche Welle de, Türkiye'nin Irak takvimi vermeyi reddettiğini belirtirken Türk hükümetinin temsilcisi olarak Bağdat'ta temaslarda bulunan Ahmet Davutoğlu'nun, kara harekâtının hedefinin belli olduğunu, PKK kampları ortadan kaldırılana kadar operasyonun süreceğini söylediğine dikkat çekti.

BBC: “TÜRKİYE'NİN OPERASYONUNUN ZAMAN ÇİZELGESİ YOK”

İngiliz yayın kuruluşu BBC ise, ABD'nin Türkiye'ye Kuzey Irak'taki harekatını sonlandırma baskısı yaptığını savunurken, “Türkiye'nin de Kürt ayrılıkçıları hedefleyen operasyonunun zaman çizelgesi olmadığını” kaydettiğini belirtti.

Aktif haber



Bu haber 577 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,043 µs