En Sıcak Konular

Harekatın tek haber kaynağı TSK

28 Şubat 2008 09:51 tsi
Alternatif kaynakları dışlayan yaygın medya, TSK bilgilerine dayanarak yayın yapıyor. Peki, gazeteciler ve editörler neden kaynak konusunda zorlanıyor? İşte iddialar..

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Kuzey Irak'ta PKK'ya yönelik sürdürdüğü askeri harekat bölgesine hiçbir gazeteci giremezken, gazetelerde ilk elden kaynaklara dayalı haberler yayınlanıyor.

BİANET'in, görüştüğü yaygın medyada çalışan bir muhabir ve editör, harekatı izlemenin mümkün olmadığını, farklı kaynaklardan gelen bilgiler olmasına rağmen haberlerin TSK tarafından geçilen bilgiler üzerine kurulduğunu belirtti.


Halen Ahmediye'de bulunan Doğan Haber Ajansı (DHA) Diyarbakır büro şefi Faruk Balıkçı, bölgede bulunan gazetecilerin Irak'taki Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ne bağlı peşmergelerce kontrol noktalarında tutulduğunu söyledi.
"Gazeteciler iç kesimlerde dolaşıyor, peşmergeler Türkiye sınırına yakın noktalarda kurdukları kontrol noktalarından ileri gitmelerine izin vermiyor. Geçmeye çalışan birkaç kişi de bir süre alıkondu."

"Buluduğumuz noktadan bir şey göremiyoruz açıkçası. Bazen çatışma sesleri duyuluyor" diyen Balıkçı, esas olarak bölgede çalışan yerel gazetecilerden bilgi aldıklarını vurguladı.
Hemen tüm ajans ve yaygın medya kurumlarının bölgede muhabirinin olduğunu söyleyen Balıkçı, PKK ve peşmerge kaynaklarının da doğrudan bilgi vermediğini ekledi.

"KÜRT KAYNAKLARI GAZETEYE GİREMİYOR"

Adını saklı tuttuğumuz bir editör de bu bilgileri doğrulayarak, bölgedeki muhabirlerden gelen haberlerin yazı işlerince gazetelere doğru şekilde yansıtılmadığını, gazetecilerin operasyon bölgesine girememesinin haber kaynağı açısından sorun yarattığını belirtti.

"Aslında Fırat Haber Ajansı gibi Kürt kaynaklarına, PKK kaynaklarına bakmayı ihmal etmiyoruz ama bunlar sayfalara yansımıyor. Genelkurmay açıklamaları belirleyici oluyor."

"Genelkurmay açıkça bu harekatı bir propaganda savaşına dönüştürdü" diyen editör, "Bu harekatı sorgulayan, bundan önce yapılan onlarca harekata rağmen sorunun çözülmediğini gösteren hiçbir yaklaşım yaygın medyaya giremiyor" diye ekledi.

"GENELKURMAY HABERCİLİĞİ ELİNE ALDI"

Genelkurmay, geçen cuma günü sınır ötesi harekatın başladığını duyururken gazetecilerden bölgeye girmemelerini istemişti.

Ardından ölen asker ve PKK'lı sayıları, harekatın durumu hakkında düzenli açıklamalar yaptı; harekatla ilgili görüntüler dağıttı.

Yaygın medya bu açıklamalar üzerinden yorum yaparak, açıklamaları aynen yayınlayarak haberlerini oluşturdu.

BİRKAÇ ÖRNEK

Pazartesi günkü gazetelerin birinci sayfalarından birkaç örnek:

- Hürriyet'in manşeti "İstikamet Kandil". Spot şöyle: "Mehmetçik, Zap ve Çemço Vadisi'ndeki terör örgütü PKK kamplarını yerle bir ettikten sonra F-16'ların hava desteği altında Kandil Dağı bölgesindeki kamplara doğru ilerliyor." Kaynağı belirtilmeyen asker fotoğraflarının altında "Bir asker HK-33 silahı ile yakın mesafe çevre güvenliğini sağlıyor." İki ara başlık şöyle: "Güneye kaçıyorlar/Helikopterimiz düştü"

- Aynı gün Star'ın manşeti şöyle: "PKK'da İç Savaş Çıktı." Kaynak belirtilmeyen, birinci ağızdan yazılan haberin spotu: "Harekatın 3. gününde birbirlerini ajan olmakla suçlayan teröristler arasında çatışma başladı. Çok sayıda ölü var." Yine Genelkurmay'ın verdiği bir fotoğraf kullanılmış.

- Aynı fotoğrafı kaynağını "tsk.mil.tr" şeklinde belirterek veren Zaman, resim altında "112 terörist öldürüldü, helikopterimiz düştü" başlığıyla yine Genelkurmay'a dayanarak "Mehmetçik Kandil'den önceki iki kampa girdi" diye yazdı.

Kısacası, bu askeri harekat sırasında medya, bilgiye erişimin kısıtlı olmasına rağmen bu durumu yok sayarak TSK'nın bilgisini araya hiç mesafe koymadan yayınlıyor.

Bu duruma bir örnek de harekatta öldürülen askerlerden birinin annesine haber vermek için gidilirken basına haber verilmesiydi.
 
8 stun



Bu haber 625 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,313 µs