kim gidecek? | " /> kim gidecek? | "/>

En Sıcak Konular

‘Küçük 28 Şubat’ta kim gidecek?

10 Mart 2008 00:37 tsi
‘Küçük 28 Şubat’ta kim gidecek? Türkiye, postmodern darbenin 11. yıldönümünde, Ergenekon vesilesi ile 28 Şubat ruhunun hortlamasına şahit oldu. 28 Şubat sonrasında sürecin 'medya sponsoru' Sabah’ta büyük tasfiye yaşanmıştı. Bugünün can alıcı sorusu şu: ‘Bu kez hangi medya

2003, 2004 ve 2009 darbe planları, Ergenekon yapılanması ve türban gerilimi üzerinden hükümeti alaşağı etme planları, süreci dikkatle izleyen bazı gazetecilere göre yeni bir 28 Şubat girişimi. Ergenekoncuların omuzlandıkları ‘yeni 28 Şubat girişimi’ 'orijinal 28 Şubat'ın 11. yıldönümü olan bugünden bakıldığında tasfiye olmuş görünüyor.

28 Şubat sonrasında, antidemokratik sürecin ‘medya sponsoru’ Sabah’da büyük bir tasfiye yaşanmıştı. Bugünün sorusu şu: 28 Şubat’ın 11. yıldönümünde peki bu kez hangi medya grubu tasfiye edilecek?

28 Şubat sürecinde Sabah’ta görev yapan Star Gazetesi Ankara Temsilcisi Şamil Tayyar, süreci en yakından takip eden gazetecilerden biri. Tayyar, Ergenekon ile ilgili deyim yerindeyse her gün yeni bir bomba patlatıyor.

Şamil Tayyar, 28 Şubat’ın 11. yıldönümünde Ergenekon’un nihai amacını ve bugünkü ‘28 Şubat’ sürecinin sonunda 'tasfiye edilmesi' muhtemel medya patronunu iyibilgi’ye anlattı.

Ayışığı ve Sarıkız darbe planları, Ergenekon yapılanması ve türban gerilimi, Danıştay ve Cumhuriyet saldırıları, Malatya’da misyoner cinayetleri ve Hrant Dink suikastı üzerinden tüm bu hükümeti alaşağı etme planlarını birlikte düşünürsek yeni bir 28 Şubat sürecinden mi geçiyoruz?

Evet. Tüm bu süreci bir darbe versiyonu olarak kabul edersek Türkiye için darbe tehlikesinin bugün de var olduğunu anlarız. 2003 ve 2004 yıllarında Sarıkız ve Ayışığı senaryolarında da biz bunu gördük. 28 Şubat sürecinin aktörleri bugünkü yapılanma içinde büyük ölçüde tasfiye oldular. Ama dokuları uyuşanlar halen aktif. O zaman daha ‘mezhepsel’ bir dayanışmanın ön plana çıktığı bir dayanışma vardı. Ama şimdi milliyetçi dokusu güçlü bir yapılanma var.

Ergenekoncuların nihai hedefi ne? Bir ara rejim mi, sıkıyönetim mi?

Amaç Cumhuriyetin 100. yıldönümü olan 2003’te kendilerine göre bütün hainlerden ve işbirlikçilerinden temizlenmiş, içine kapanık ırkçı bir Cumhuriyet.

Peki ama 2009 ile 2023 arasında ne olacaktı?

Ara rejim dönemi. Türkiye’yi bu 14 yılda yarı askeri rejimle yönetip genel bir temizlik yapmayı düşünüyorlardı. Avrupa Birliği süreci tümüyle terk edilecekti.

Ergenekon için bir Almanya modelinden söz ettiniz? Bu proje yurtdışından nerelerden destek aldı?

Tüm yabancı istihbarat örgütlerinin bu yapıyı kontrol etme planı var. Almanya, İsrail, ABD, Fransa, Rusya, İran ve İngiltere Ergenekon’u yönlendirme uğraşında. Ama benim dosyalarda ayak izine rastladığım sadece Almanya’daki bir istihbarat örgütü var.

Ergenekon soruşturması kapsamında ciddi bir veri tabanına ulaşıldı mı?

Maalesef. Soruşturma imkânları çok sınırlı. Tek mesele siyasi baskılar da değil. Örneğin en basitinden Ergenekon savcılığının bütçesi dahi yetersiz. İstanbul’da operasyon yapılan evlerdeki bilgisayarların hard disklerinin her birinin deşifresi 3 bin YTL tutuyormuş. O yüzden Ergenekon soruşturması nereye kadar gider bilemiyorum.

Medya bu 'yeni 28 Şubat deneyleri'nde nasıl bir sınav veriyor?

28 Şubat’ta medyanın karnesi kırıklarla doluydu. Bugün öyle bir tablo yok. Elbette bugün de medya içinde 28 Şubat refleksleri gösteren çok sayıda isim var ama o günkü kadar güçlü değiller. Bu hem toplumsal gelişmelerin hem de medyadaki değişlim rüzgârlarının sonucu. Ara rejim arayışlarını körükleyenler olduğu kadar buna direnenler de bir hayli güçlendi. Bugün sadece bir grup ‘411 el kaosa kalktı’ şeklinde yayın yapıyor. 28 Şubat’ta ise neredeyse tüm medya kaosçu bir yayın içinde idi.

Sizin de o zaman çalıştığınız Sabah Gazetesi çok kötü bir sınav vermişti ve sürecin sonunda tasfiye edilmişti. Sabah, Dinç Bilgin’in elinden çıkmıştı. Bugünkü sürecin sonunda yeni bir medya düşürülür mü?

Bu zor görünüyor. Ama bu Ergenekon soruşturmasının ulaşacağı boyuta bağlı. Orada ciddi bir takım işaretler var. Bana ulaşan bilgiler de var. Her şey Ergenekon dosyasının nerede kesileceğine, bitirileceğine bağlı. Eğer Ergenekon dosyası genişletilirse bir medya grubu tasfiye edilecek. Ben böyle bir ihtimal görüyorum. Bunun kim olduğun biliyorum ama şu an söyleyemem.

Toplum tüm bu süreci nasıl algılıyor?

Toplum bugün çok daha bilinçli. Toplumda bir duyarlılık var. Kendisine biçilen elbisenin farkında ve geçmişe yönelik baktığında bugün daha sağduyulu bir yaklaşım içinde.

www.iyibilgi.com özel Ömer Çakkal



Bu haber 4,648 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,996 µs