En Sıcak Konular

28 Şubat Türkiye'ye neler kaybettirdi

27 Şubat 2008 23:25 tsi
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Ankara Şubesi Başkanı Hüdaverdi Çakır, Türkiye'nin, 28 Şubat sürecinin ardından büyük kayıpları olduğunu savundu.

Esnaf ve Sanatkarlar Derneği (ESDER) tarafından Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi'nde ''28 Şubat'ın Ticari Hayata Etkileri'' konulu bir panel düzenlendi.

Panelde konuşan Hüdaverdi Çakır, Türkiye'nin, 1960'lı yıllardan başlayarak geçirdiği süreçler hakkında değerlendirmelerde bulunurken, ülkenin sanayi anlamında beklenilen düzeyde kalkınamadığını, bunun da ülkenin sanayiden anlamayan kesimler tarafından yönetilmesinden kaynaklandığını savundu.

Türkiye'nin, denk bütçeyi hedefleyip gelirleri kadar harcamayı amaçlarken, şimdi ise ''çılgın'' bir tüketim içinde bulunduğunu ve bu tüketimle israfın arttığını anlatan Çakır, ''28 Şubat süreci öncesi birilerinin inine şiş sokuldu, birilerinin düzeni bozuldu. Bu sürecin ardından Türkiye'nin büyük kayıpları oldu. Bu gürültünün içinde kayıplar 50-80 milyar dolarları buldu'' diye konuştu.

Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Altuğ da 28 Şubat öncesindeki süreç hakkında bilgi verirken, kendisinin o dönemin başbakanı Necmettin Erbakan'ın önerisi üzerine başdanışmanlık görevinde bulunduğunu anlattı.

Söz konusu dönemde devletin tüm kurumlarının ellerindeki paraları başka bankalara yüzde 10 faiz oranıyla yatırıp bankalardan da yüzde 135 oranlarında faizle borç aldığını belirten Altuğ, kendilerinin kamunun tüm paralarını tek hesapta toplayan ''havuz sistemi''ni getirdiklerini, bununla birlikte reel faizlerin yüzde 2.4 düzeyine dek düştüğüne dikkati çekti.

Havuz sistemiyle bir reform yapıldığını ifade eden Altuğ, ancak bunun belli kesimin işine gelmediğini ve zarar ettiğini öne sürdü. Türkiye'de o dönemde memur maaşlarına tarihte görülmeyen oranda zam yapıldığını ve esnaf ve sanatkarın en rahat ettiği dönemi yaşadığını savunan Altuğ, ''28 Şubat süreciyle esnafa kazık atılmıştır, faizler artmaya başlamış, sistem rantiyecilerin eline geçmiştir'' dedi. 



Bu haber 667 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,567 µs