En Sıcak Konular

Rektörden "yasak savunması"

27 Şubat 2008 21:46 tsi
Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Rektörü Prof. Dr. Şerafettin Canda kamuoyunun yakından takip ettiği üniversiteye başörtüsü ile giriş yasağını bakın nasıl savundu

Cumhuriyet Halk Partisi'nin  Anayasa Mahkemesi'ne iptal davası açma sürecinin yargı denetimine tabi tutulacağı yeni bir hukuki durum doğurduğunu aktardı.Rektör Canda, yaptığı yazılı açıklamasında şu ifadelere yer verdi; "Bu durumda yargı süreci tamamlanmadan uygulamada yapılacak değişiklikler Anayasa Mahkemesi tarafından alınabilecek olası bir iptal kararı ile kaosa yol açacaktır. Birlik ve beraberliğe en çok ihtiyaç duyduğumuz bugünlerde oluşacak kargaşa ortamından yararlanarak bölücü terör örgütü yandaşları ve marjinal gruplar tarafından provokatif eylemlere dönüştürülecektir.

Üniversite öğretim üyeleri, idari personeli ve öğrencilerimizin gündelik siyasi çekişmeler içinde bilimsellik, pozitif düşünce ve davranıştan uzaklaştırılması ve uygulamaya konu öğrencilerin psikolojilerini olumsuz etkileyen yeni travmalar oluşturması gibi olasılıkları beraberinde getirebilecektir."

Canda, bu ihtimalleri göz önünde bulundurarak yaptığı açıklamasında, yönetimde istikrar ve hukukun üstünlüğü ilkesi gereğince, mevcut uygulamaların sürdürüleceğini, hukuki sürecin tamamlanmasıyla oluşacak yeni duruma titizlikle uyulacağına yer verdi.

Anayasanın 10. ve 42. maddeleri değiştirildiğinde bu değişikliklerin cumhurbaşkanın onayından sonra, 23.02.2008 tarih ve 26796 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandığını hatırlatan Canda, YÖK Başkanlığı;'nın 24.02.2008 tarih ve 225 sayılı genelgesiyle, Anayasal değişikliklere uyulması gerektiğini üniversitelere bildirildiğini vurguladı.

Bu konuda üniversitenin yerleşkesinde yapılan uygulamalarda, öteden beri mevzuat hükümleri ve yargı kararlarına titizlikle uyulduğunu hatırlatan Canda, anayasanın temel hak ve özgürlükler kapsamında yapılan söz konusu değişikliklere uymak da yönetim anlayışları açısından vazgeçilmez bir ilke olduğunu vurguladı.

Anayasa değişiklikleri kapsamında 42.maddeye eklenen 7. fıkrada 'Kanunda açıkça yazılı olmayan herhangi bir sebeple kimse yükseköğrenim hakkını kullanmaktan mahrum edilemez. Bu hakkın kullanımının sınırları kanunla belirlenir' denildiğini de hatırlatan Canda, bu maddenin uygulanmasına yönelik yeni kanuni düzenleme yapılması gerekliliği konusundaki tartışmalar, uygulamada tereddütlere yol açtığını sözlerine ekledi. 



Bu haber 536 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,815 µs