En Sıcak Konular

'Müslümanlar Almanya'ya bağlıdır'

27 Şubat 2008 20:11 tsi
Diyanet İşleri Türk İslam Birliğinin (DİTİB) diyalog sorumlusu Bekir Alboğa, Müslümanların Almanya'ya bağlı vatandaşlar olduğunu söyledi.

Alboğa, bugün başkent Berlin'de Federal İçişleri Bakanlığı ve Herbert Quandt Vakfı tarafından düzenlenen ''Almanya'da İslam imajı'' konulu panelde yaptığı konuşmada, Almanların İslamiyet'e ve Müslümanlara karşı duydukları korkulardan dolayı Türklerin ve ülkede yaşayan diğer Müslümanların kırıldıklarını belirterek, ''Biz bu ülkeye bağlı vatandaşlarız'' dedi.

Almanya'da yaşayan Müslümanların bu ülkenin bir parçası olduklarını ifade eden Alboğa, bu mesajın herkese ulaşması, ülkede başlatılan diyalog sürecinin de sürmesi gerektiğini ifade etti. Almanya'da yaşayan göçmenlerin Almanca öğrenmek istediğini kaydeden Alboğa, uyumun hedefinin, göçmenlerin Almanca öğrenmesi olduğu takdirde, bu konudaki engellerin de kaldırılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Eyaleti Uyum Bakanı Armin Laschet de, İslamiyet'in toplumda yer edinmesi konusunda ilerleme sağlandığını, ancak Almanya İçişleri Bakanı Wolfgang Schaeuble ve diğer bazı politikacıların ''İslamiyet bu ülkenin bir parçası'' şeklindeki açıklamalarının, aslında bunun bugüne kadar doğal karşılanmadığının bir ifadesi olduğunu söyledi.

Almanya'da kiliselerle devlet arasındaki ilişkilerin, 1913 yılında yapılan bir yasayla belirlendiğine dikkati çeken Laschet, Schaeuble'nin İslam Konferansını başlatmasının bu bakımdan önemli olduğunu, Almanya'da Katoliklerin çeşitli faaliyetler yapmasının, fahri bir görev olarak algılandığını, böyle bir şeyi cami dernekleri düzenlediği zaman paralel toplum oluşturulduğu şeklinde endişelerin yayıldığını kaydetti.

Avrupa Parlamentosu üyesi Cem Özdemir de, Almanya'daki uyum ve İslam tartışmalarından dolayı son dönemlerde camilere ve Türk derneklerine daha sık gitmeye başladığını, buna daha önce gerek görmediğini belirtti.

Camiye ve Türk derneklerine gitme nedenlerini de açıklayan Özdemir, buralarda nelerin konuşulduğunu ve insanların ne gibi sorunları olduğunu dinlemek, anlamak, çoğulcu toplumu tanıyan bir kişi olarak da Alman toplumunun isteklerini dile getirmek istediğini söyledi. Özdemir ayrıca, Müslüman derneklerinin, çalışmalarını daha fazla tanıtmaları gerektiğini sözlerine ekledi.

Hristiyan Sosyal Birlik Parti'li (CSU) Bavyera eyalet meclisi üyesi Martin Neumeyer ise bu tartışmalarda bir yerlere ulaşabilmek için açık bir şekilde konuşulması gerektiğini, bu ülkenin kendilerine ait olduğunu ve değişmesini istemediklerini belirtti. Neumeyer, ülkede göçmenlerin yeni spor dernekleri de kurmamaları gerektiğini savunarak, yabancıların mevcut Alman spor derneklerine gitmeleri gerektiğini, böylelikle uyumun daha kolay gerçekleşebileceğini iddia etti. 



Bu haber 477 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,661 µs