En Sıcak Konular

Askeri operasyon sürerken ekonomik paket de hızlandı

27 Şubat 2008 16:42 tsi
Askeri operasyon sürerken ekonomik paket de hızlandı Başbakan Erdoğan dünkü grup toplantısında yaptığı konuşmasında terörle mücadelenin sadece askeri değil, sosyal ve ekonomik ayaklarıyla da yürütüldüğünü belirtti.

Kuzey Irak'a yönelik askeri operasyonlar bütün hızıyla sürerken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bölgenin kalkınması için ekonomik atılımlara da hız verileceğini açıkladı. Erdoğan, Güneydoğu Anadolu Projesi'ne (GAP) yeni dönemde farklı olarak girdiklerini söyleyerek, "Hedefimiz 5 yılda GAP'ı tamamlayıp Türkiye'nin emrine hazır hale getirmektir" dedi. Başbakan operasyonun ise hedefine ulaştığı zaman sona ereceğini tekrarladı.

Başbakan Erdoğan, dün partisinin Meclis grup toplantısında yaptığı konuşmada Kuzey Irak'ta TSK'nın başlattığı harekata değindi ve şehit olanların ailelerine başsağlığı diledi. Bu sırada grupta "Şehitler ölmez vatan bölünmez" sloganları atıldı. Erdoğan, "Terörle mücadelenin doğasında şehit, gazi olmak da var. İnsanımızın huzur, güvenliği için şahadete ermek en büyük makamdır. Millet olarak büyük bir sınavdan geçiyoruz" dedi.
 
Meşru müdafaa içindeyiz

Erdoğan, terörü bertaraf etmek için çok boyutlu mücadele sürdürdüklerini belirterek, düne kadar teröre gerekli tepkiyi vermeyenlerin, Türkiye'nin bu mücadeledeki haklılığını bütün açıklığı ile gördüklerini söyledi. "Yel kayadan hiçbir şey koparamayacaktır" diye konuşan Erdoğan, Türkiye'nin sınır ötesi operasyon yapmasının "meşru müdafaa" olduğunu kaydetti.

Terör kamplarına dönük hava operasyonunun 2 ay sürdüğünü, şimdi de kara operasyonunu devam ettiğini ifade eden Erdoğan, "Açık ve net olarak altını çiziyorum. Bu operasyonlar sadece terör örgütüne, kamplarının temizlenmesine yönelik olarak yapılmaktadır. Tek hedefimiz terör örgütüdür. Bu süreci ABD ve Irak yönetimi ile sürdürüyoruz. ABD'nin istihbarat desteğini de şükranla ifade etmek istiyorum" dedi. "Bu destekler karşılığında ne verildi?" diye sorular sorulduğunu anımsatan Erdoğan Türkiye'nin "bir şey" karşılığında bu desteği almadığını ifade etti.

Erdoğan Irak'la ilişkilerin sürdüğünü, yıllık 1.5 milyar kilowatsat elektrik verildiğini, kardeş ve komşu bilinci ile hareket ettiklerine dikkat çekerek, bu kara harekatının tek amacının Irak'ın Kuzeyinde yuvalanmış terörist grubu etkisiz hale getirmek olduğunu tekrarladı. Erdoğan, "Ordumuzun planlanan hedefe ulaştıktan sonra en kısa zamanda yurtiçine döneceği muhakkaktır" diye konuştu.
 
GAP'a farklı girdik

Başbakan konuşmasında terörle mücadelenin sadece askeri değil, sosyal ve ekonomik ayaklarıyla da yürütüldüğünü belirterek, hükümetin bu konuda attığı somut adımları örnek verdi. GAP'a yeni dönemde "farklı" olarak girdiklerini ifade eden Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren'in bölgeyi dolaştığını ve süratle bölgedeki iki barajın sulama kanallarını, yol çalışmalarını bitirecek şekilde adımlar atılacağını anlattı. Sınırlardaki mayınların temizlenmesi için de çalışma yaptıklarını ve bu alanı organik tarıma açacaklarını kaydeden Erdoğan, "Hedefimiz 5 yılda GAP'ı tamamlayıp bitirip Türkiye'nin emrine hazır hale getirmektir. Bu proje işsiz onbinlerce vatandaşımıza iş olanağı sağlayacaktır" dedi.

Erdoğan, konuşmasının sonunda Kuzey Irak'ta operasyandaki Mehmetçiklere Şair Necip Fazıl Kısakürek'in "Zindan'dan Mehmet'e Mektup" adlı şiirinin son bölümü ile seslendi: Mehmed'im sevinin başlar yüksekte! / Ölsek de sevinin, eve dönsek de! / Sanma bu teker kalır tümsekte! / Yarın, elbet bizim, elbet bizimdir! / Gün doğmuş, gün batmış, ebed bizimdir!
 
Çiftçilere destek müjdesi

Çiftçilere mazot ile gübre desteğini 2 taksit halinde değil, mart ayında bir defada ödeyeceğiz. Çiftçilerimize ödeyeceğimiz toplam rakam 1 milyar 840 milyon YTL'yi bulacak.
 
İran'la gübrede ortaklık

Gübrede dışa bağımlılık değişecek. İran'ın 685 milyon dolar değerindeki fabrikasına Tarım Kredi Kooperatifleri ortak oldu. Mayıstan itibaren yılda 1.3 milyon ton gübre ithalatı yapılacak.  
 
Ermenistan'a ciddi uyarı

"Hoca Ali katilamının yıldönümü. Böyle bir katliamı acımasızca yapanları lanetliyoruz. Yukarı Karabağ'da işgalci durumunda olan Ermenilerin de bu işgali sona erdirmelerini istiyoruz.
 
 
EKONOMİK PAKETİN TEMEL AYAKLARI NELER

* GAP'ın eksiklikleri tespit edildi. Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren koordinasyonunda bu eksiklikler giderilip hızla GAP devreye sokulacak.
* Teşvik yasası sadece il bazında değil, sektörel olarak da verilecek. Tekstil ve gıda öncelikli alanlar.
* İllerin öne çıkan özelliklerine yatırım yapılacak. Mardin, Urfa, Diyarbakır gibi iller turizm konusunda büyük potansiyel taşıyor.
* Yatırımın önünü açmak için SSK payı muafiyeti ve vergi indirimleri öngörülüyor. Enerji desteğinin verilmesi de gündemde.
* KÖYDES ve BELDES projeleri çerçevesinde Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri'nin içme suyu ve yol eksiği giderilecek.

referans



Bu haber 250 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,790 µs