En Sıcak Konular

Dolarda rekor düşüş

27 Şubat 2008 16:48 tsi
ABD para birimi dolar, euro karşısında tarihin en düşük seviyelerine indi.

ABD ekonomisine ilişkin kaygıların yanında FED Başkanı Bernanke'nin faiz indirmeye devam edeceği yönündeki spakülasyonlar euro/dolar paritesini ilk kez 1.50 seviyesinin üzerine taşıdı.

Öte yandan dün ABD'de tüketici güveninin son beş yılın, tüketici beklentilerinin ise 17 yılın en düşüğüne gerilediğini gösteren veriler de doların yaşadığı düşüşte etkili oldu.

Dolar neredeyse tüm para birimleri karşısında değer yitirirken, şimdi tüm gözler ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Ben Bernanke'nin bugün yapacağı konuşmada olacak. Bernanke'nin konuşmada faiz oranlarında indirim serisinin devam etmesini işaret etmesi halinde dolardaki düşüşün daha da hızlanabileceği kaydediliyor.

Bloomberg'e konuşan döviz analisti Tony Morriss, doların düşüşünde yeni bir safhaya geçilmiş olabileceğini söyledi. Morriss, "FED büyümeyi desteklediğini gösteren çok net mesajlar gönderiyor" ifadesini kullandı. Morriss, euronun dolar karşısında önümüzdeki üç ayda 1.53 seviyesine kadar tırmanabileceğini belirtti.

Euro/dolar paritesi 1.5050 ile euro'nun tedavüle girdiği 1999 yılından bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

Yeni yıla 1.4587 seviyesinden başlayan parite, şimdiye kadar son derece dalgalı bir seyir izledi. Sert hareketlerin yaşandığı paritede özellikle ABD ekonomisinden gelen veriler, faiz indirimleri ve Avrupa tarafından yapılan açıklamalar belirleyici oluyor.

DÜŞÜK DOLAR PİYASAYI KARIŞTIRDI

Öte yandan dolardaki düşüş petrol fiyatlarını da yeni bir rekora taşıdı. dolardan umudunu kesen yatırımcıların emttia piyasalarında alıma geçmesiyle petrol 101 doların da üzerini gördü ve rekor kırdı. Benzer şekilde uluslararası borsalarda işlem gören buğday, pamuk, kakao, şeker ve bakır fiyatlarında da artışlar meydana geldi.

İÇERİDE NE OLUYOR

Yurtdışında yaşanan düşüş içeriye de yansıyor. Dolar YTL karşısında değer kaybederken, kur 1.19'un da altına sarktı ve ilk işlemlerde 1.1830 YTL'ye kadar indi. Sonrasında 1.18'i de aşağı kıran dolar saat 10:25 itibariyle 1.1770 YTL seviyelerinden el değiştiriyor. Dolar dün serbest piyasada 1.1920-1.1930 YTL'den kapanmıştı.

Yeni yıla 1.1715 YTL'den başlayan dolar, şimdiye kadar en yüksek 1.25'li seviyelere kadar tırmandı. Ancak dolar 1.20 YTL üzerinde tutunmakta zorluk çekerken, yurtdışından gelen alımlara karşı içeride yerli yatırımcıların satışları kur üzerinde baskı oluşturuyor.

hürriyet



Bu haber 523 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,853 µs