En Sıcak Konular

Pentagon patronu Ankara’da ne söyleyecek?

27 Şubat 2008 16:42 tsi
ABD Savunma Bakanı Robert Gates’in Türkiye ziyareti pek merak ediliyor. Çantasında neler olduğu önemli. Çünkü buradan çıkacak talepler biraz da bölgenin gidişatını belirleyecek. Bir iyibilgi klasiği olarak, ‘kırmızı çanta’ya herkesten ön

ABD Savunma Bakanı Robert Gates’in Ankara’ya gelmesine artık saatler var. Gerçekte kimsenin Gates’in geliş saatlerinin hesabını tuttuğu yok ama, Irak’ın Kuzey’inde yürütülen kara operasyonu ve Irak’la ilişkiler başta olmak üzere sanki bizden birşeyler isteyecekmiş gibi durması merakları biliyor.

Gerçi bu konudaki görüşleri kendisi gelmeden Ankara devlet koridorlarına düşmüş vaziyette. Türkiye’den evvel Hindistan’da bulunan Gates’in son sözleri çok tatlı da değil.

Yeni Delhi’de açıklamalar yapan Gates, “"Türklerin operasyonu olabildiğince kısa yapmaları ve Irak'tan çıkmaları çok önemli. Benim kısa operasyon anlayışım ise, sürenin günlerle ölçülmesini, aylarla ifade edilemeyeceğini, bir ya da iki hafta olmasını içeriyor".

Yani bu sözlerle ABD, operasyonrun takvimini belirlemiş oluyor. Tabii kendilerine göre. Fakat ne yazık ki bu sözlerden fazlası da mevcut: "Eğer operasyon uzun sürerse, ABD de Türkiye'ye istihbarat desteğini kesmeyi düşünebilir".

Görüldüğü gibi bu biraz daha tatsız bir havadis ve operasyondan bu yana ABD yetkililerinin ağzından çıkan en “kaba” cümle.

Yukarıdan konuşan oturunca kısalır!

Ankara diplomasisi buna bir yanıt verir mi veya “misafire” ayağının tozuyla tatsızlık çıkarır mı ayrı bir konu. Ankara diplomatik kulisleri “Bu söylemler alışıldıktır. Masaya oturunca kibarlaşırlar. Dertlerini söylemeden önce böyle ‘yumuşatma atışları’ olur” diyorlar. 

Ancak ABD Savunma Bakanı’nın Türkiye ziyareti bundan daha fazla bir bakışı hak ediyor. Çünkü Gates Türkiye’ye gelirken eli boş gelmiyor. Genel kanı birşeyler isteyeceği yönünde.

Peki dosyada neler var?.. Gates’in ilk söyleyeceği konu belli. Bağdat hükümeti ve Kuzey Irak'taki Kürt yönetimi ile Türkiye’nin ilişkiye geçmesi. Bakan Türk hükümetine, "problemleri Iraklı Kürtlerle masaya oturup çözün" diyecek.

İkinci konu da bağlantılı; Türkiye’nin Güneydoğu'ya yönelik ekonomik ve sosyal adımlar atması, uzun vadeli çözümler yaratması talebini söyleyecek. Bu da rahatlıkla kestiriliyor. Fakat bu noktada bir yenilik var.

ABD ilk kez, “eğer böylesi girişimler” yapılacaksa, Amerika’nın buna destek olabileceğini dillendirebilir. Burası ilginç. Yani ABD diyor ki, “bölgeye ekonomik bir açılım düşünürseniz biz hazırız!” Bu nasıl yorumlanmalı belli değil henüz.

Gates’in çantasındaki bir diğer dosya, Türkiye'nin Afganistan'da teröristlere karşı savaşta daha fazla rol oynamasını talep ediyor. Bakan Gates, Kabil'deki NATO komuta merkezindeki görev dışında, ülkenin daha tehlikeli bölümlerinde Mehmetçiğin görev almasını isteyecek. 

Pentagon’un patronunun bir diğer “ricası”nın Irak’taki Amerikalı askerlerin çekilmesi ile ilgili. ABD çekilme yollarından biri olarak Türk topraklarını kullanmak istiyor. Buna nasıl bir yanıt alacağı da şüpheli. Ahım şahım bir mesele değil ama gündeme gelecek gibi görünüyor.

Füze kalkanı!

Soğuk Savaş alametlerinden sayılan ve her ne kadar Rusya’yı kızdırsa da, Moskova tarafından “Madem İran’a karşı, Polonya ve Çek Cumhuriyeti'ne kuracağınıza Türkiye’ye yerleştirin” dediği füze kalkanı ile ilgili bir talep Amerikalılar’ın çantasından çıkabilir.

Ancak bu istekde füzeler değil, o füzelerin radarları bulunuyor. Türkiye’de bu hassas radarların bulunması fikri ABD’nin hoşuna gidiyor. Bir çok kaynağa göre ABD, Türkiye'ye, İran sınırı yakınlarında bu radarı konuşlandırmak, füzeleri de Azerbaycan'a kurmak fikrinde.



Bu haber 611 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,722 µs