En Sıcak Konular

Fransa da laikliği tartışıyor

27 Şubat 2008 16:31 tsi
Fransa da laikliği tartışıyor Biz laikliği kimden örnek almıştık? Fransa'dan. Peki Fransa bugünlerde ne tartışıyor? Aynı bizim gibi laikliği. Sarkozy'nin "Umut etmeyi öğretenler din adamlarıdır" demesi Fransa'da büyük bir laiklik tartışması başlattı.

Türkiye'nin laiklik modelini örnek aldığı Fransa laikliği tartışıyor. Sarkozy'nin dini öven açıklamaları üzerine laik cephenin başlattığı 'Cumhuriyetin temeli olan laikliği savunmaya çağrı" adlı kampanyaya 100 bin kişi imza verdi.

Fransa, cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozyi'nin önce Paya'yı ziyareti sırasında Vatikan'daki Ro ma Latran Kilisesi'nde sonra da Körfez turu sırasında Riyad'da yaptığı konuşmalarda ortaya attığı "anti-laik" tartışma laiklik yanlılarını öfkelendirdi.

Sarkozy'nin bu sözleri üzerine harekete geçen laik cephenin "Cumhriyet'in temeli olan laikliği savunmaya çağrı" adlı kampanyasına destek dün itibariyle 100 bini aşarak 100 bin 887'ye ulaştı. Liberation Gazetesi de dün "Laiklik, Aman Tanrım!" balığıyla laiklik tartışmalarına ilişkin ironik bir manşet attı.

Sarkozy, 14 Ocakta Latran Kilisesi'ndeki konuşmasında öğretmenler çocuklara ahlaki değerleri öğretmekte yetersiz kalıyor. Umut etmeyi öğretmiyorlar. Çocuklara umudu öğreten din adamlarıdır. Umu etmenin de Cumhuriyet'e hiçbir zararı yoktur. Katı laiklikten pozitif laikliğe geçilmelidir" diyerek laik cepheyi kızdırdı.

Bu konuşmadan kısa bir süre sonra da Körfez ziyaretinde Suudi Arabistan yönetmenin övgüler düzerek "Siz büyük bir medeniyetsiniz. Görüyorum ki her medeniyetin kökeninde dinler var " diyerek dini, siyasi tartışmanın gündemine oturttu. Bu açıklamayı analiz eden Fransız Courrier İnternational dergisi, laiklikle ilgili Avrupa ülkelerinde yaşanan gelişmeleri aktarıp büyük bir laiklik tartışması açtı. Tartışmaya dün Liberation Gazetesi de katılarak, Sarkoziy'nin açıklamaları üzerine harekete geçen öğretmen sendikaları, sivil toplum kuruluşları, insan hakları dernekleri, politikacılar ve akademisyenlerin başlattığı "Cumhuriyetin temeli olan laikliği korumaya çağrı" adlı imza kampanyasını manşetten verdi.

CUMHURBAŞKANI SEÇİLMEDEN TARTIŞMAYI BAŞLATMIŞTI

Fransa'daki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce La Croix gazetesine demeç veren Sarkozy, devlet ile din işlerinin ayrılmasını öngören '1905 yasası'nın tamamen değişmesi gerektiğini savunarak şunları ifade etmişti:

"Laik yapıyı çağımıza uyarlamamız gerekiyor. Müslümanlar'a doğrudan devlet yardımı sağlanması konusunda diğer tüm dinlerin temsilcileriyle görüşeceğim. Onların onayı olduktan sonra gerekli yasal değişiklikleri yapmak istiyorum. Yabancı ülkelerin güdümündeki İslam Fransa için sorunlar yaratıyor. Ilımlı Fransız İslamı'nı canlandırmamız lazım. Bu yüzden sadece camilere maddi destekle kalmayıp, Fransa'nın kendi imamlarını yetiştirmesi gerekiyor. Ve imamların denetlenmesi şart... Ancak bu şekilde Müslüman azınlığın entegrasyonunu sağlayabiliriz."

SARKOZY'NİN VATİKAN'DAKİ KONUŞMASINDAN

'Cumhuriyet'in de inananlara ihtiyacı vardır'

'İnanan insan demek, umut eden insan demektir ve umut eden insanlara ihtiyacımız var'

'Laiklik demek, Fransa'nın Hıristiyan geçmişiyle bağını inkar etmesi anlamına gelmez.'

'Dinleri tehlike olarak görmeyen bir laiklik'

 Dünya Bülteni / Taraf Gazetesi

 



Bu haber 156 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,804 µs