En Sıcak Konular

Türkiye'de 'islam devrimi' yaşanıyor

27 Şubat 2008 16:18 tsi
Türkiye'de 'islam devrimi' yaşanıyor İngiltere’de basın, Diyanet İşleri Başkanlığının hadisler üzerinde yaptığı kapsamlı çalışmaya geniş yer verdi.

The Guardian gazetesinin, "Türkiye İslam’a 21. yüzyıl yorumu getirmek için çalışıyor" başlığıyla verdiği haberde, "çalışmada şeriat hukukunun temellerinin yeniden yazılması ve Kuran-ı Kerim’in modern çağa göre yeniden yorumlanmasının hedeflendiği" belirtildi.

İslam inancının Batı değerleriyle bağdaştırılmasının da hedefler arasında bulunduğu kaydedilen haberde, AK Parti hükümeti ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, bu çabaların başını çektiği bildirildi.

Haberde, "son derece iddialı ve kapsamlı bir çalışma olan bu İslami reform projesinin yıllar alabileceğine" dair görüşlere de yer verildi.

The Daily Telegraph gazetesi de hadislerin yeniden yorumlanması çalışmasını "devrim niteliğinde" bir çaba olarak yorumladı.

Gazetenin haberinde, "NATO’nun tek Müslüman üyesi olan ve küresel terörizmle savaşın önemli bir ortağı durumunda bulunan Türkiye’de hadislerin bugüne uyarlanmasının, ABD’nin etkisiyle hazırlanmış ve İslami radikalizmle mücadeleyi amaçlayan planın bir parçası olabileceği" yolundaki görüşlere de dikkat çekildi.

Financial Times gazetesinin, "Peygambere yeni bakış çabaları sonuca yaklaşıyor" başlıklı haberinde de Türkiye’de yürütülen çalışmanın "Batı’da ve İslam dünyasında ateşli tartışma yaratmasının beklendiği" öne sürüldü.

"Değişiklik çalışmasıyla şeriat hukukundaki pek çok diğer unsurun yanı sıra kadınlara baskıya olanak veren hadislerin yeniden yorumlanmasının hedeflendiği" ifade edilen haberde, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Mehmet Görmez’in, "yeniden yorumlayarak, hadisleri bilime, tarihsel gerçeklere ve 21. yüzyıl Türk insanına daha uygun hale getirmeyi amaçladıklarına" dair sözlerine yer verildi.

milliyet



Bu haber 478 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,581 µs