En Sıcak Konular

ABD, operasyon faturasını Gates'le gönderdi

27 Şubat 2008 16:19 tsi
ABD, operasyon faturasını Gates'le gönderdi Türkiye'nin Kuzey Irak yönetimiyle diyaloga geçmesini öneren ABD'nin Sabunma Bakanı Robert Gates, Türkiye'nin PKK tehdidini askeri yöntemlerle çözemeyeceğini öne sürmüştü.

Türkiye'nin Kuzey Irak'taki PKK kamplarına yönelik başlattığı operasyona destek veren Amerika, Türkiye'ye konuyla ilgili bazı görüşmeleri yapması için Savunma Bakanı Robert Gates'i gönderdi.

ABD Savunma Bakanı Robert Gates, TSK'nın Güneş operasyonunun "en fazla iki hafta süreceğini" açıklarken, aynı saatlerde Irak hükümetiyle görüşmeler yapan Başbakan Erdoğan'ın Dış Politika Başdanışma Ahmet Davutoğlu, "PKK tehdidi yok oluncaya kadar çekilme takvimi vermeyeceğiz" dedi.

GATES, OPERASYON UZUN SÜRERSE DESTEĞİ KESERİZ

Amerikalı Bakan, "Eğer operasyon uzun sürerse, ABD de Türkiye'ye istihbarat desteğini kesmeyi düşünebilir" dedi.

Türkiye'nin Kuzey Irak yönetimiyle diyaloga geçmesini öneren ABD'li Bakan, Türkiye'nin PKK tehdidini askeri yöntemlerle çözemeyeceğini öne sürmüştü. Gates, bu konuda "Kürtlerin sıkıntılarını ortadan kaldırmak ve uzun vadeli çözüm bulmak için askeri olmayan yöntemlere de yönelmeleri gerekiyor. ABD Türkiye'ye istihbarat desteği sağlıyor. Ancak ekonomik önlemler de alınacaksa, bu alanda da bazı yardımlarımız olabilir. Eğer Türkler bizim desteğimizi isterlerse, bunu kesinlikle dikkate alırız" dedi.

ABD TÜRKİYE'DEN NE İSTİYOR?

-ABD daha önce, Türkiye'nin Afganistan'da Taliban'a karşı savaşın devam ettiği bölgelerde aktif olarak görev almasını istemişti. Gates'in bu ziyaretinde ABD'nin bu isteğini tekrarlaması bekleniyor. Amerika, Afganistan'da zor durumda kalan ABD askerlerine yardım etmeleri için daha önce Almanya gibi başka ülkelerden de aynı talepte bulunmuştu. Ancak Almanya bu talebi reddetmişti.

-ABD'li Bakan Gates, ikinci olarak da, sözde İran'a karşı doğu Avrupa ülkelerine kurmayı düşündüğü ancak bu yüzden Rusya'yla karşı karşıya kaldığı "füze kalkanı" sistemini görüşmesi bekleniyor. ABD ve Rusya arasında tartışmalar devam ederken, Putin sürpriz bir çıkışla "madem İran'a karşı bir sistem geliştireceksiniz o zaman Türkiye'ye kurun" demişti.

-ABD üçüncü olarak, Türkiye'ye verdiği destek karşılığında topraklarını geçişlere açmasını isteyebilir. Amerika'nın Irak'taki askerlerini Türkiye üzerinden geri çekmek istediği daha önce dillendirilmişti. Ancak resmi bir talep gelmemişti. Bakan Gates'in bu ziyaretinde bu konunun gündeme gelmesi bekleniyor.

dünyabülteni.net



Bu haber 290 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,592 µs