Kürt liderlerin kulağını çekti | " /> Kürt liderlerin kulağını çekti | "/>

En Sıcak Konular

ABD, Kürt liderlerin kulağını çekti

27 Şubat 2008 16:02 tsi
ABD, Kürt liderlerin kulağını çekti Türkiye'nin sınır ötesi kara harekatı sürerken, ABD'den Kürt liderlere “PKK'dan sorumlusunuz. Teröristleri bölgenizde barındırmayın” mesajı geldi. AB Dönem Başkanlığı da Devlet Başkanı Talabani'ye 'Etkili önlem al' dedi.

Kuzey Irak'taki yerel yönetimin, Türkiye'nin sınır ötesi kara harekatına karşı ABD nezdinde gösterdiği tepkiye Washigton'dan sert açıklama geldi. Dışişleri Bakan Yardımcısı Nicholas Burns, PKK'nın bölgedeki varlığından Kürt yönetiminin de sorumlu olduğunu belirterek 'terör örgütüne karşı önlem alın' çağrısında bulundu.

'ORTAK DÜŞMAN'A VURGU

Başkan Bush'un 5 Kasım 2007'de Başbakan Erdoğan'la yaptığı görüşmede PKK için “Türkiye'nin, Irak'ın ve ABD'nin ortak düşmanıdır” sözleri, operasyon başladığından beri yapılan her açıklamanın ana vurgusu haline geldi. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, operasyona destek verilerek, en kısa zamanda sonuçlandırılması gerektiği belirtildi.

İkinci açıklama Dışişleri Bakanlığı'ndan geldi. Sözcü Tom Casey, operasyonun PKK'ya karşı yapıldığını belirterek, beklentilerinin Irak'ı en düşük seviyede etkilemesi ve sivil halka zarar gelmemesi olduğunu söyledi. PKK'nın ortak düşman olduğu vurgusunu yenileyen Casey, operasyonun süresiyle ilgili bir soruya ise “Türk askerlerine sormanız gerekir” diye cevap verdi.

KÜRT LİDERLERE ÇAĞRI

Türkiye'nin sınır ötesi kara harekatına en çarpıcı destek ise Dış İlişkiler Konseyi adlı düşünce kuruluşunda konuşan ABD Dışişleri'nin üç numaralı ismi Nicholas Burns'ten geldi. Burns, operasyondan rahatsızlıklarını ABD'ye her fırsatta ileten Kuzey Irak Yerel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani'ye diplomatik dilde sert bir cevap verdi. Konuşmasında PKK'nın Irak'taki varlığından Kürt liderleri sorumlu tutan Burns “Sorumluluk almaları gerekiyor” diyerek 'teröristleri barındırmayın' mesajı verdi.

PKK'DAN SORUMLUSUNUZ

Siyasi İşlerden Sorumlu Bakan Yardımcısı Burns, “PKK uzun yıllardır Türk askerlerini ve sivillerini öldürüyor. Biz, PKK ile görüşmüyoruz. PKK terörist bir örgüttür. Türkiye ile büyük bir yakınlığımız var ve son 4 aydır çok yakın bir işbirliği içine girdik” dedi. Burns, sözlerini şöyle sürdürdü: “PKK'nın etkilerinin sınırlandırılması konusunda Irak'taki Kürt liderler de sorumluluk almalı. Çünkü PKK orada yuvalanmış durumda. Bu sebeple, Kürt liderlerin sorumluluk aldığı bir süreci görmek istiyoruz. Ayrıca, Irak Devlet Başkanı Celal Talabani'nin davet edilmesi önemlidir.”

BARZANİ'YE YANIT

Mesud Barzani, Başkan Bush'u önce telefonla arayarak sonra da bir mektup göndererek, operasyondan duyduğu rahatsızlığı dile getirmiş, Neçirvan Barzani de operasyondan ABD'yi sorumlu tutmuştu. Burns'ün açıklamaları Kürt liderlere ABD'nin cevabı olarak yorumlandı.

Irak'a özel heyet gidiyor

Kuzey Irak'a yapılan kara harekatının ardından bugün Irak'a bir resmi heyet gidecek. Başbakan'ın Dışilişkiler Başdanışmanı Ahmet Davutoğlu ve Irak Özel Temsilci Yardımcısı Murat Özçelik'in olduğu heyet temaslarda bulunacak. Türkiye'nin Kuzey Irak'a uyguladığı askeri harekatla ilgili olarak Irak yetkilileriyle Türk heyetinin detaylı görüşme yapması bekleniyor.

Yeni Şafak



Bu haber 310 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,129 µs