En Sıcak Konular

40 ülkede yapılan dev araştırma...

27 Şubat 2008 14:19 tsi
40 ülkede yapılan dev araştırma... Dört kıta, 40 ülkede yapılan dev kamuoyu araştırması Müslümanların yüzde 93’ünün ABD’nin silah zoruyla dayattığı “sözde demokrasilere” karşı olduğunu ortaya koydu.

Altı yıl boyunca 40 ülkede Müslümanlar üzerinde yapılan kamuoyu araştırması İslam’ın radikallik ve Amerikan düşmanlığı olarak algılanmadığını ortaya çıkardı.

Gelecek ay piyasaya çıkacak “Who Speaks for Islam?” (İslam Adına Kim Konuşuyor?) kitabının yazarı John L. Esposito “Müslümanların özgürlüklerden ve demokrasiden nefret etmediklerini keşfettik” dedi.

Söz konusu araştırma ABD Başkanı George Bush’un 11 Eylül saldırılarının ardından “Niçin bizden nefret ediyorlar?” şeklinde konuşması üzerine başlatılmıştı.

MÜSLÜMANLAR BATI DEMOKRASİNE HAYRAN
Bush konuşmasında “Bizden nefret ediyorlar, demokratik yoldan seçilmiş hükümetten nefret ediyorlar, dini özgürlükten ve ifade özgürlüğünde nefret ediyorlar” demişti.

Gallup şirketi tarafından gerçekleştirilen araştırma ise Bush’un doğru söylemediğini ve Müslümanların büyük çoğunluğunun Batı demokrasisine, özgürlüklerine ve teknolojik ilerlemesine hayran olduğunu gösterdi.

Araştırma sonunda Müslümanların kabul etmedikleri şeyin kendilerine Batı adetlerinin zorla dayatılması olduğu belirlendi.

ZORLA DAYATILMIŞ DEMOKRASİLERE İHTİYAÇ YOK

Washington’daki Georgetown Üniversitesi’nde İslami araştırmalar profesörü olarak görev yapan John L. Esposito, “Müslümanlar Amerika tarafından belirlenmiş ve zorla dayatılmış bir demokrasi değil, kendi geleceklerini kendileri belirlemek istiyorlar. Teokrasi değil, demokrasi istiyorlar. Çoğunun istediği bazı dini değerlerle karıştırılmış bir demokrasi” şeklinde konuştu.

Afrika, Asya, Avrupa ve Ortadoğu’da 40 ülkede köyde ve şehirde yaşayan 50 bin Müslüman’ı kapsayan araştırmanın sonuçlarına göre Müslümanlardan %93’ü ılımlı ve yalnızca %7’si radikal İslamcı. Araştırma, radikal İslamcıların ılımlılardan daha dindar veya daha fakir olmadığını da ortaya koyuyor.

AHLAKİ ÇÖKÜŞ MÜSLÜMANLARI ENDİŞELENDİRİYOR
Araştırma için görüşüne başvurulan Müslümanlardan çoğu ülkesinde demokratik reformlar yapılmasını talep ederken, İranlıların %93’ü ve Mısırlıların %94’ü ülkelerinde düşünce özgürlüğüne ve siyasi haklara daha çok imkân tanıyan bir anayasanın kabul edilmesini istediği belirtildi.

Müslümanlardan ancak yarısının ABD’nin İslam ülkelerindeki demokratikleştirme çabalarında samimi olduğuna inandığını gösteren araştırmaya göre Müslümanların çoğunluğu Amerika’daki teknolojik ilerlemeye ve demokrasiye hayran olmakla birlikte ahlaki çöküntüden de kaygı duyuyor.

timetürk



Bu haber 407 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,823 µs