iki derdi' kimi gerer? | " /> iki derdi' kimi gerer? | "/>

En Sıcak Konular

TÜSİAD’ın 'iki derdi' kimi gerer?

27 Şubat 2008 12:51 tsi
TÜSİAD’ın 'iki derdi' kimi gerer? Kuzey Irak operasyonu ve türban konusunda iyice gerilen ülke TÜSİAD’ın umurunda mı? Değil! Neyin umurlarında olduğunu biz söyleyelim. Bu kadar hengame içinde Ankara’ya çıkarma yapan TÜSİAD’ın iki derdi bakın ne?

TÜSİAD’ın canı bir zamandır hayli sıkkın. Bu can sıkkınlığının nedeni ne Kuzey Irak’taki operasyon ne de Ankara siyasetini allak bullak eden türbün çekişmesi.

TÜSİAD’ın derdi bunlardan farklı. İki tane derdi var TÜSİAD’ın. İşte bu dertlerini dün yaptıklarını Ankara ziyaretinde hükümete ve bürokratlara söylediler.

TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ’ın dillendirdikleri içinde ilgili bölüm Hürriyet’te (ilginçtir bu bölüm internet sitesindeki aynı haberde bulunmuyor) şöyle anlatılıyor; “Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ve Devlet Bakanı Nazım Ekren ile görüşen TÜSİAD heyeti tüm dünyada değişen ekonomik konjonktüre uygun olarak ekonominin artan önemine dikkat çekti. Pekçok gündem maddesinin ele alındığı toplantıda ‘AB, IMF’ ve yapısal reformların Türkiye’nin öncelikle üç meselesi olduğu vurgulandı.”

Neymiş? “Yapısal reform” gibi genel geçer bir ekonomi söylemini saymazsanız, AB ve IMF, TÜSİAD için Türkiye’nin öncelikle meseleleriymiş! Nasıl? Bunun yanıtı haberde yok ama biz söyleyelim.

TÜSİAD’ın canını sıkan iki konudan biri olan AB ile ilişkiler son zamanlarda soğutuluyor. Arzuhan D. Yalçındağ’ın bahsettiği “küresel konjonktüründe bir parçası” bu aslında.

Ama AKP hükümetinin de şu sıralar AB konusuna kulak astığı pek yok. Biraz ayaz sürüyor. Oysa TÜSİAD için bu konu hayati önemde. AB ile ilişkilerin soğuması olasılığı TÜSİAD’ı uykusuz bırakıyor.

Hele IMF meselesi iyice garip. Zira bizzat hükümet açıklamalarına göre IMF’e olan borçlar çok azaldı ve istenirse bir kalemde ödenebilir. Gayr-ı resmi yorumlara göre ise IMF’le ilişkiler devam etsin diye borç ödenmiyor. Zira borcun ödenmesi demek IMF ile ilişkilerin bitmesi demek.

Peki bu konu TÜSİAD için neden Türkiye’nin öncelikli meselesi? O bilinmiyor. Herhalde TÜSİAD gibi Türkiye’nin çıkarlarını düşünen bir kuruluş “IMF’e borcumuzu ödeyin, bitirin” diyor, hükümet kabul etmiyor? Yoksa “borç azalmış, bağımlılık azalır, daha çok borç alın” demesi beklenmez.

İşte TÜSİAD penceresinden Türkiye’nin öncelikleri olan konular bu iki mesele. AB ve IMF.



Bu haber 1,037 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,502 µs