'Harekâttan bir zafer çıkmaz’ | " /> 'Harekâttan bir zafer çıkmaz’ | "/>

En Sıcak Konular

'Harekâttan bir zafer çıkmaz’

27 Şubat 2008 12:52 tsi
'Harekâttan bir zafer çıkmaz’ Birikim Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Ömer Laçiner, Irak’a düzenlenen operasyondan bir zafer çıkmayacağını söyledi. Kürtlerin kimlik talebinin acilen tatmin edilmesi gerektiğini kaydeden Laçiner, kara harekatını ağır ifadelerle eleştirdi.

Irak'ın kuzeyine yönelik düzenlenen kara harekatı dün akşam NTV’deki Neden ve CNN Türk’teki Tarafsız Bölge programlarında pek çok boyutu ile tartışıldı.

Siyasal nedenlerle ordudan atılan ve eski bir subay olan Birikim Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Ömer Laçiner, NTV’deki Neden programında konuştu.

Laçiner, Kürtlerin kimlik talebi tatmin edilmediği müddetçe kara ya da hava harekâtının bir işe yaramayacağını söyledi. Türkiye’nin kendi vatandaşlarına karşı bir zafer kazanamayacağını söyleyen Laçiner, operasyonun bir felakete neden olabileceğini iddia etti.

Laçiner şöyle dedi: “Derhal harekâta son verilmeli. Öte yandan Kürtlerin kimlik talebini operasyon ya da terör örtmez. Türkiye Kürt vatandaşların kültürel haklarını vermek zorunda. Bunları bastırmakla bir yere varamayız.”

"Mesele zenginlik olsa ETA çıkmazdı"

Laçiner, hükümetin Kürt vatandaşların kimlik haklarını iade etme noktasında çabası olduğunu ancak ulus devletçi baskılar altında bir şey yapamadığını söyledi.

Laçiner şöyle konuştu: Terörü, bölgenin iktisadi şartları ile açıklamak konuyu hafife almaktır. Öyle olsa İspanya’nın Bask bölgesinde ETA ortaya çıkmazdı. Çünkü Bask, İspanya’nın en zengin bölgelerinden biri. İnsanların oyları ile seçilmiş bir parti var. Ama hükümet DTP’yi muhatap dahi almıyor. Deniyor ki, ‘Önce PKK terör örgütü de.’ Siyaset bu cümlede düğümlendi kaldı. PKK bir vaka. DTP’nin üzerinde büyük baskı kuruyor. Hükümet DTP’yi sorunların çözümüne ortak etmeli.”

Eski Dışişleri Bakanı İlter Türkmen de Laçiner’in paralelinde konuştu. Türkiye’nin en büyük ayıbının Kürt sorununu çözememiş olması olduğunu söyleyen Türkmen, “‘Terör durmadan reformlar başlamaz’ tezi çok yanlış. Beraber gitmesi lazım. Bu operasyon teröre darbe vurur ama bitirmez” dedi.

“Türkiye bölgenin ağabeyliğine oynamaz”

Programın bir başka konuğu olan Ruşen Çakır da Türkiye’nin İran’a karşı ABD’nin yanında bir cephe açması senaryosuna katılmadığını söyledi. Türkiye’nin İran’a karşı ABD’nin yanında saf tutmayacağını kaydeden Çakır şöyle dedi :”Türkiye bölgenin ağabeyliğine oynamaz. Bunlar temenniden ibaret. Bazı insanlar ‘PKK terörist olarak kalsın’ diyor. Bu tez yanlış. PKK tasfiye edilmeli ve Kürt hareketi siyasallaşmalıdır. Dertlerini dağda değil mecliste anlatsınlar.

"DTP baştan sona bir hayal kırıklığı"

Açık söylüyorum, DTP baştan sona bir hayal kırıklığı. Ama DTP’ye yardımcı olmalıyız. DTP bir şekilde kendisini hem İmralı’dan hem de Kandil’den soyutlamalı. DTP siyaset üretebilmeli. Sadece şikâyet ediyorlar. Ahmet Türk, ‘Türk aydınları Bülent Ersoy’u örnek alsın’ dedi Ayıp ya. Bu mu sizin perspektifiniz?

AKP, kara harekâtı nedeniyle Güneydoğu’da seçmenden oy kaybeder mi?Eğer harekâtta işler sarpa sararsa, sivillere yönelik kayıplar olursa AKP oy kaybeder. Ama şu an bölgede AKP’ye yönelik ciddi bir tepki yok.

Şu ana kadar harekâtta ciddi bir yanlış yok. Demek ki çok iyi hazırlanılmış bir harekât ile karşı karşıyayız. ABD’den doğru istihbarat gelmiş olmalı.
Operasyon ne kadar sürer? Bu PKK’nın direncine bağlı. Eğer kentlerde şiddet eylemlerine başlarlarsa bu iş uzar. Lider kadrosu, tasfiye olacağını anlarsa her türlü şiddete başvurabilir.

“Terörist kovalamaktan başka ne yaptık?”

CNN Türk’te ekrana gelen Tarafsız Bölge programında konuşan USAK Başkanı Sedat Laçiner ise Türkiye gecen 30 yılda terörist kovalamaktan başka sosyal, iktisadi ve kültürel haklat bakımından ne yaptı? Terör ve terörist ile mücadele halen birbirine karıştırılıyor. Bunlar ayrı ayrı değerlendirilmeli.

MHP Milletvekili Gündüz Aktan ise Laçiner’e karşılık, “Bu sadece bir teoridir. Yok böyle bir şey. Terörün olduğu yere hizmet gitmez. Üstelik kültürel haklar konusunda da çok şey yapıldı. Ama terör gene de bitmedi” şeklinde konuştu.

www.iyibilgi.com Ömer Çakkal



Bu haber 1,865 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,137 µs